Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

HP Indigo - digitalni tisk / Fotoknjiga

Avtor:Matjaž Intihar
09.08.2008 18:54

Način tiskanja je na prvi pogled podoben klasičnemu ofsetnem tisku ali, kot mu tudi rečemo, tisku s ploskve, ki ga danes v večini primerov uporabljamo za tiskanje revij, knjig, plakatov ... V tiskarskem stroju je na bobnu vpeta aluminijasta plošča z za svetlobo občutljivo snovjo, ki smo jo najprej osvetlili in razvili. Nanjo se prek valjev nanaša tiskarska barva, ki se prenese na gumasti valj, od tam pa na papir. Seveda je postopek malo zapletenejši, vendar je razloženo povsem zadovoljivo za razumevanje bralca.

Podoben način tiska uporablja tudi stroj HP Indigo. Še vedno je način nanosa barve na valj, vendar gumasti in z njega prek drugega gumastega valja na papir. Na hitro prikazano je način zelo podoben, vendar z mnogo različnimi elementi, ki nas privede do dejstva, da za klasični tisk lahko rečemo, da je analogna tehnika, način tiskanja s tehnologijo HP Indigo pa imenujemo digitalni tisk.

Pri HP Indigo je že omenjeni valj, na katerega se nanaša barva z gume. Še večja in glavna razlika pa je barva. Načinu digitalnega tiskanja rečemo tudi hladno tiskanje in je zasnovan na tekoči barvi "Electrolink", ki v sebi zadržuje naelektrene delčke pigmentov velikosti enega mikrona. Na podlagi impulzov, ki prihajajo iz datoteke, se ti delčki nanašajo na gumo in pridemo do iztisa. Še zanimivejše je dejstvo, da pri klasičnem tiskanju potrebujemo za vsako barvo, s katero tiskamo (Cian, Magenta, Yellow, K (črna)), posebno enoto in papir gre štirikrat mimo tiskarskih valjev. Pri stroju HP Indigo pa se delci vseh uporabljenih barv (v večini primerov CMYK) nanašajo na samo en valj in se z njega prenašajo na papir.

Naslednja velika prednost digitalnega iztisa je njena ponovljivost. V klasičnem grafičnem tisku kakovost vedno variira v večjih ali manjših korakih. Za nanos barve na tiskarsko ploščo je potrebna še voda ali alkohol, da odbija barvo z delov tiskovine, kjer ne želimo odtisa. Pri HP Indigo za to skrbijo električni impulzi, ki naelektrijo določeni del gume in tam se tekoča barva oziroma naelektreni delci ne primejo. Način delovanja je mnogo natančnejši od dodajanja tekočine na ploščo in odbijanja viskozne barve z delov na plošči, kjer je tekočina. Prav zaradi tega lahko dobimo s HP Indigo visoko enakost odtisa od prvega do zadnjega in od pole do pole tiskovine. Kar poglejte revijo e-Fotografija in kako odstopa zasičenost odtisa zgornje pasice od pole do pole, ali pa od revije do revije, še toliko bolj enake slike ali reklame med posameznimi številkami. To v klasičnem grafičnem tisku revij in dnevnih publikacij še nekako toleriramo. V digitalnem pa je pri dobro vzdrževanem stroju iztis enak tako pri prvem odtisu kot tudi pri tistem, ki ga ponovno naročite čez nekaj dni.

In ena izmed večjih prednosti stroja HP Indigo je prav način prenašanja barve. Vsaka pola papirja, ki jo nati­snemo, lahko ima osebno noto ozi­roma, druga­če povedano, svoj zapis. Ker se valj, ko se obrne in sprejme barvo, vedno na novo razelektri, lahko za naslednji odtis sprejme drugačne podatke in dobimo drugačen odtis. Vsaka pola ima torej lahko popolnoma svoj zapis. Zato je tiskanje s strojem HP Indigo namenjeno predvsem za manjše količine tiskovin in njihovo perso­nalizacijo. Vsak odtis ima lahko osebno noto oziroma je lahko namenjen točno določenemu bralcu.

Način tiskanja s strojem HP Indigo ima še eno večjo prednost pred klasičnim tiskom. Lahko natisnete samo en izvod, datoteko shranite in naslednjič naročite ponovni izvod ali več izvodov. Klasični analogni tisk pa je še vedno v veliki pre­dnosti zaradi cene iztisa, kadar potrebujemo več izvodov.

Zato pa je HP Indigo posebej primeren za povsem drugačne namene. Revijo e-Fotografija kot brošure in knjige o fotografiji boste lahko naročili v tiskani izvedbi po spletu samo v enem izvodu. Starejših številk revije e-Fotografija že dolgo ni več mogoče dobiti. Zdaj si boste lahko naročili svoj lasten izvod. Revije še vedno hra­nim v datotekah .pdf, take kot sem jih odne­sel v tis­kar­no, kjer so dato­teke odprli in pripravili tis­kovne forme. Iz teh datotek ne morem več tiskati revij po klasičnem postopku, saj bi bilo tistih nekaj deset ali sto izvodov preprosto predrago. V načinu naročanja prek programa "Print on Demand" (iztis na ukaz) pa se ob naročilu enega ali desetih izvodov uporabi ista datoteka tako, da se preprosto pošlje v program tiskarskega stroja in že dobimo enega ali več naročenih izvodov, ki jih lahko že naslednji dan naročite po pošti.


Prednosti HP Indigo. Predstavitev v video zapisu...

 

Še ena zanimiva lastnost stroja HP Indigo za fotografa. Prek programa, ki ga dobite od ponudnika, ali pa prek programov, ki omogočajo postavitev strani (InDesign, QuarkExpress ali risarski (vektorski) programi, kot sta Corel in Illustrator), izdelate postavitev in datoteko pošljete v tisk. Od zdaj naprej bo izdelava lastnih brošur, fotoknjig, vizitk in drugih želenih tiskovin v majhni nakladi ali z osebno noto veliko lažja. Od zdaj še toliko bolj, ker je eden izmed 250 strojev HP Indigo 5000, kolikor jih je po svetu zdaj, tudi v Sloveniji in se programska oprema in tudi tiskovine preizkusno že uvajajo v praksi.


e-Fotografija je v enodnevnem foto izletu v Lendavi, zmožnosti stroja že preizkusila.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com