Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Genesis Stroboss 58C / Kot original, a z nižjo ceno

05.01.2017 18:31

Avtor: Matjaž Intihar

 

Za prvo kamero Beirette sem si dokupil svojo prvo bliskavico. Za vsak blisk je bilo treba vstaviti novo žarnico.
Vse do prihoda elektronike v kamere, t.j. do sredine 80-tih smo uporabljali predvsem bliskavice Braun, Metz in Sunpak. Japonske originalne, so bile komaj kaj vredne za resno delo in še drage so bile.

Z elektroniko v bliskavicah, ki je bila prirejena za lastne fotokamere, so Japonci zagrenili življenje neodvisnim proizvajalcem, kot nam fotografom. Prav dobra povezava med elektroniko v ohišju in bliskavici, je še danes ključno za njeno dobro delovanje. Bliskavice Metz in Sunpak je bilo treba zamenjati za originalne.

Spomnim se kamere Canon AE-1, katero sem kupil leta 1976. Uporabljal sem bliskavico Braun in v 70-tih si moral biti vedno pozoren na sinhronizacijski čas. Na fotografiranju poroke v notranjih prostorih sem uporabljal bliskavico. Pridem na svetlo, želim zamenjati čas osvetlitve in vidim, da sem z bliskavico fotografiral pri 1/125 sekunde. Ker je bil sinhronizacijski čas zaklopa 1/60 sekunde, me je samo oblilo. Vse fotografije bodo samo s polovičnim zapisom. In to posebnega dogodka.

Vseeno razvijem film in presrečen pohvalim elektronsko prilagojeno bliskavico. Kamera Canon AE-1 je kot prva med vsemi že imela vgrajen procesor. Ker je bila moja bliskavica Braun na popravilu, sem si sposodil originalno Canon Speedlight 155A, namenjeno prav za kamero AE-1. Kamera in bliskavica sta imeli elektronsko povezavo in ob vklopu bliskavice, se je kljub moji napačni izbiri časa sinhronizacijski čas nastavil sam. Tega do sedaj še nismo bili vajeni. Zato sem bil še bolj presenečen in klub moji napaki zaradi uspelih posnetkov presrečen.

Danes fotografa še bolj rešuje elektronika. Proizvajalci prav v medsebojnih povezavah kamera, bliskavica, objektiv, dodajo vse več programskih rešitev. Vemo, če želiš, da bo bila bliskavica kompatibilna s tvojo sedanjo in bodočo opremo je mogoče bolje, da kupiš original.

Vendar tehnika gre naprej. Vse se nadgrajuje in ni več nujno, da uporabljate bliskavico istega proizvajalce, kot je kamera. Metz je še vedno v igri in kot drugje pri dodatni opremi, vse bolj tudi kitajski proizvajalci.
Sodobne bliskavice imajo enako kot fotokamere možnost programske nadgradnje in bodo delujoče kot originalne tudi na novejših kamerah.

Na tečajih o uporabi bliskavice opažam vse več njih s "čudnim" imenom, vendar oblika? Prav dobro moraš pogledat in celo primerjati z originalom, da vidiš, da ni samo zamenjano ime. Azijci so znani po kopiranju vsega mogočega. Če za izdelkom stoji še kdo iz Evrope, lahko dobimo zanimiv izdelek.

Zadnjič sem opisal sodelovanje med Švicarji in Korejci ob objektivih Iris (test - Irix 15mm f/2.4). Pri bliskavicah, imamo podobno sodelovanje med Poljaki in Kitajci.

 

Original?

Tečajniku nastavljam bliskavico. Klik, klik, po gumbih. Kot, da držim v roki bliskavico Canon 580EX II. Le čudno veliki mi delujejo. Prav tako številke na zaslonu. Pogledam spredaj in vidim drug napis. Ja, če nisi pozoren bi ju hitro zamenjal.

 

Genesis Stroboss 58C

Naj omenim na začetku. Za preizkus sem si sposodil bliskavico za Canon kamere. Na voljo je tudi za Nikon.

Na zunaj je bliskavica Genesis Stroboss 58C neverjetno podobna originalni Canon 580EX II. Canon jo je že zamenjal z elektroniko še bolj zmogljivim modelom 600 EX RT II.
Gumbi so na enakih mestih. Velikost se tudi ne razlikuje. Ima razpršilnik svetlobe, belo tablico za odboj in celo kovinski nastavek za sani kamere.

Pogledam bolje. Večja razlika se skriva iza vratc za energijo. Genesis Stroboss 58C ima akumulatorsko baterijo (slika zgoraj). AA baterije so lahko dobrodošle, ko imamo za fotografirati cel večer nek dogodek. Lahko jih menjamo, če imamo s seboj rezervne. Vsekakor ceneje, kot kupiti še dodatni akumulator. Vendar brez bojazni, da bi morali dokupiti rezervni akumulator. Je izredno zmogljiv. Opazno bolj kot štiri AA baterije. V polni moči, kar se z uporabo E-TTL načina izkoristi zelo redko, lahko prožite blisk več kot 600X. V praksi večinoma uporabljamo E-TTL način, ki dozira svetlobo po potrebi in tu lahko naredite 1000 in krepkih + bliskov. Baterija se ponovno napolni v treh urah. Dokupimo lahko tudi avto polnilec.

Polnjenje bliskavice je zelo hitro. Dokler je baterija še polna energije se tudi pri delovanju v polni moči 1/1 napolni v 1,5 sekunde. Bliskavica Genesis Stroboss 58C ima vse napredne nastavitve. Lahko jo uporabimo kot Master ali Slave. Ima možnost proženja na drugo zavesico kot podaljšan čas osvetlitve za delovanje s krajšimi časi od sinhronizacijskega. Torej odlično deluje tudi pri 1/8000 sekunde. Nudi še stroboskopski način delovanja.

Hi Speed. Možnost delovanja s krajšimi časi od sinhronizacijskega.

Proženje bliska na drugo zavesico.

Ročna nastavitev moči bliska.

Stroboskopski način delovanja.

Preko Genesis Navigatorja lahko radijsko upravljamo z bliskavico vse do časov 1/250sek. Bliskavico lahko prožimo tudi s fotocelico. Opremljena je s standardnim Hot-Shoe nastavkom, zato lahko uporabljamo prožila tudi drugih proizvajalcev. Glava bliskavice je vrtljiva.

 

Lastnosti bliskavice Genesis Stroboss 58C

- združljiva s Canon fotokamerami z E-TTL in E-TTL II merilnim sistemom in Nikon i-TTL.
- omogoča (HSS, kompenzacijo osvetlitve, zaklep ekspozicije, proženje na prvo/drugo zavesico, nadzor iz menija fotokamere)
- združljiva z brezžičnim sistemom Canon E-TTL in Nikon i-TTL (Master, Slave)
- radijski nadzor in proženje prek prožila Genesis Navigator (do 4 kanali, 16 skupin)
- možnost proženja prek vgrajene fotocelice
- napajanje prek Li-Ion 2000 mAh baterije, ki omogoča proženje na polni moči do 650x in zagotavlja kratek čas polnjenja (<1,5 s pri polni moči)
- velika moč bliskavice – vodilno število 58 (GN 58) in stabilna temperatura barve (5600K ± 200K)
- popoln nadzor bliskavice v ročnem načinu (nastavitve moči od 1/128 do 1/1 v 1/3 EV stopnjah)
- premična glava bliskavice (0° do 360° vodoravno; -7° do 90° navpično)
- širok domet glave bliskavice (zoom 24-105 mm) in vgrajen odbojnik svetlobe (do 14 mm)
- možnost posodobitve strojne programske opreme preko USB

E-TTL odlično deluje tudi v problematičnih pogojih, kot so močni odboji.

Doosvetlitev z bliskavico Genesis Stroboss 58C.

 

V praksi nisem opazil napake v barvni temperaturi svetlobe, slabšem pokrivanju na robovih, razliki v osvetlitvi, tudi  pri večih proženjih na isti motiv...
Če pogledam tehnične lastnosti in možnost uporabe v praksi, nudi bliskavica Genesis Stroboss 58C vse kar original. In to za opazno nižjo ceno. Dobite jo že za 175€. Radijski prožilec stane samo 35€.

 

Zaključek

Ker hobi fotograf ne uporablja bliskavico za vsakodnevno profesionalno delo, želi pa imati močno in zmogljivo bliskavico ob priložnostnih dogodkih, sta cena in uporabniška vrednost še kako pomembna.
Za manj denarja dobimo vse glavne lastnosti, kot jih nudi originalna Canon 580EX II, Nikon SB-700, ali katera izmed drugih neodvisnih bliskavic. A vse so z enakimi lastnostmi opazno dražje.

Komplet vsebuje:

- bliskavico Genesis Stroboss 58C
- Genesis VB-18 akumulator
- Genesis VC-18 polnilec in napajalni kabel
- mini stojalo
​- torbico

 
 Avtor: Matjaž Intihar

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com