Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm X-T2 / Prva vrsta CSC razreda

30.08.2016 11:28
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Za konec

Pri kamerah z izmenljivimi objektivi ne gre brez njih. In tu je Fujifilm močan bil, in je še danes. Že res, da boljši objektivi stanejo. Vendar za to tudi nekaj več dobite in za tipalo s 24M točkami je treba za kakovost, več tudi dati. Pri Fujifilm se v višjem cenovnem razredu veliko tudi dobi.

Trenutno imajo na izbiro zum in enogoriščne objektive, od 10mm do 400mm, kar prevedeno v izrez 35mm formata prinese od 15mm do 600mm. Vse več objektivov je z enojno goriščnico in odlično svetlobno močjo. Predvsem zum objektivi nudijo stabilizacijo slike.

V najavi je še več objektivov. Na voljo sta tudi dva vrhunska Zeiss objektiva. Od neodvisnih svoje objektive nudi Samyang.

Že kamera Fujifilm X-T1 se je močno priljubila mnogim fotografom. Fujifilm X-T2 bo zaradi večjih novosti v ločljivosti in AF zanimiva tudi za njih. Če greste med kamere CSC šele sedaj, ste v enem ohišju dobili vse pomembne lastnosti in uporabniške funkcije.
Še celo zapriseženi lastniki naprednih kamer DSLR, jo po prvem ogledu ne dajo hitro iz rok. Odlično ohišje, oblika, znane funkcije na hitrih izbirnih gumbih in ime, ki je znano v profesionalnem svetu, pritegnejo. Zato je ta kamera še kako prepričljiva za vse tiste, katerim je razred kamer CSC vse bolj pri srcu.

Moteča ovira pri izboru kamere je lahko cena. Za ohišje Fujifilm X-T2 boste odšteli okoli 1700€. Z objektivom 18-55 f/2.8-4 pa že 2000€. Če želite izkoristili vse njene zmožnosti, morate še v dodatni grip in dve bateriji. Torej je kamera Fujifilm X-T2 (ohišje) dražja od Canon EOS 7D MkII in tudi od polnoformatne EOS 6D. Obe kameri dobite z osnovnim zum objektivom za 2000€. Enako tudi polnoformatno Nikon D610. Nikon D7200 je v primerjavi z X-T2 smešno poceni. Za 2000€ pa že dobite ohišje Nikon D500 ali Pentax K-1. Je X-T2 res toliko vredna? Kajti v AF, iskalu in baterijah, z njimi ni primerljiva!

V bistvu je lahko zgornja cenovna primerjava brezpredmetna, saj sta to dva različna razreda kamer. Če ne poznate ali želite kamer DSLR, tako ali tako dileme ni. Če ste se kamer DSLR naveličali prav tako. Kot pri vseh drugih napravah, je racionalnost lahko drugotnega pomena, naše želje nam pokažejo drugo pot. Zato se ni bati, da kamera Fujifilm X-T2 ne bo našla svojih kupcev in jih tudi zadovoljila.

Marsikdo meni, da so kamere iz razreda CSC prave za kompaktnost. Ta se z vsakim dodanim večjim objektivom ali drugo dodano enoto povsem izgubi. Odličitev za nakup kamere CSC mora imeti druge cilje in želje. In glede na vse večji delež teh kamer med fotografiji, jih kamere CSC tudi nudijo.

 

Po preizkusu lahko zapišem, da je razred kamer CSC s 24M točkovnimi tipali prišel na točko, kjer bodo evolucije dosedanjih modelov dosegle tisto, kar jim še manjka na proti kameram DSLR. Za tak cenovni razred se mora izboljšati EVF iskalo, AF in baterija.
Kamera Fujifilm X-T2 je vrhunski model sodobne kamere CSC. Ponuja nekaj večjo kompaktnost sistema, ko imate ne samo eno ohišje, ampak kar dva in več objektivov. Mnogim manj volumna (ohišje, objektivi) in teže v fototorbi že veliko pomeni. Sam si kamero CSC z veseljem vzamem na FotoPOTEP in vsaj 80% fotografij posnamem z njo.
Ali bi bila za vaš namen fotografiranja kamera Fujifilm X-T2 prava izbira, pa veste samo vi. Vsem, ki ste v dilemi, ali prestopiti iz navadnih kompaktnih kamer med bolj zmogljive sistemske kamere priporočam, da pogledate tudi za tokrat predstavljeno kamero. Enako, če ste se naveličali kamere DSLR. Fujifilm X-T2 ima mnogo "bombončkov", ki lahko štejejo, da bo kamera pristala v vaši fototorbi.

 

Tehnični podatki:

Tipalo: 24.3MP X-Trans CMOS III - 6000 x 4000 točk
Bajonet: Fujifilm X / izrez: 1.5x (APS-C)
Hitrost zaklopa: 30sec – 1/8000sek; elektronsko 1/32,000sek
Občutljivost: ISO 200-12800; ISO 100-51200 elektronsko razširljivo
Programske nastavitve: P, A, S, M
Merjenje svetlobe: Več polj, center, povprečje, točkovno
Kompenzacija osvetlitve: +/-5EV in 1/3 steps
Hitrost proženja: 8pvs; 11pvs z dodatnim držalom
Zaslon: 3.0inče, 1.04M točk
Iskalo (EVF): 2.36M točk OLED, 0.77x povečava
AF točk: 91 ali 325
Video: 4K - 30fps, Full HD - 60fps
Zunanji mikrofon: 3.5mm stereo
Pomnilna kartica: Dvojna SD, SDHC, SDXC
Baterija: NP-W126S, vzdržljivost do 340 posnetkov
Velikost: 132.5mm x 91.8mm x 49.2mm
Teža: 507g z baterijo in karticama

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Deli članek prijateljem

 
 Avtor: Matjaž Intihar

 

 
 
Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com