Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm X-H2 S - močan korak naprej

01.08.2022 10:26

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Kamera Fujifilm X-H2S, je povsem na novo zasnovana naslednica modela X-H1. Če je bila X-H1 bolj kot za fotografijo prirejena za video, so v X-H2S dodali večje novosti, ki kamero postavijo tudi za namen fotografiranja premikajočih motivov. Novo je 26,1M točkovno tipalo, ki ima točke naložene za hitro branje podatkov iz posamezne vrste. Dodali so še hitrejši X-Trans procesor (5 generacija) in programske rešitve za AF, razpoznavanje živali, ptic, vozil...

Povečana je video zmogljivost - 6,2K pri 30svs (sličic v sekundi) in 4K pri 120svs. S temi lastnostmi je kamera Fujifilm X-HS2 usmerjana tudi na profesionalne fotografe in videografe in je trenutno vodilna kamera v formatu APS-C. Novo hitro brano tipalo in hitrejši procesor omogočata pri polni ločljivosti s popolno zmožnostjo samodejnega ostrenja (AF) impresivne hitrosti zajema, do 40 posnetkov v sekundi (pvs). Za izračun fokusa pri 40pvs se uporablja več podatkovnih točk kot pri X-T4 pri 20pvs. Poleg večje hitrosti od prejšnjih sistemov Fujifilm AF, je X-H2S natančnejša zaradi povečanja pogostosti izračunov. Poleg sledenja človeškemu obrazu in očesu, je zdaj na voljo tudi možnost zaznavanja in sledenja živali, ptic in vozil. Posodobljen je pet osni mehanizem za stabilizacijo slike v ohišju (IBIS). Nove funkcije za nadzor tresenja naj bi ob novem procesorju zagotovile kompenzacijo do sedem stopenj. Tako AF z razpoznavanjem motiva, kot IBIS, delujeta pri video zapisu. Video zapis nudi veliko. Tu je ločljivost 6,2K v 29,97svs in 4K 4:2:2 10bit. Omogočen je Apple ProRes (ProRes 422 HQ, ProRes 422 in ProRes 422 LT). Obstaja tudi F-Log2 za snemanje videa z do 14 stopnjami dinamičnega obsega, vendar le z uporabo nastavitve občutljivosti najmanj ISO 1250. Z F-Log, ki je prav tako na voljo, je ISO 650 in je z do 12 stopnjami dinamičnega obsega. Baterija v X-H2S omogoča 90 minut snemanja pri 6K in 70 minut pri snemanju 4K 60svs. Pri 25°C je pri 4K 60svs omogočeno približno 240 minut snemanja, preden se kamera pregreje. V bolj vročih podnebjih se ta čas zmanjša na približno 15 minut, vendar je Fujifilm predstavil tudi ventilator, ki podaljša čas snemanja. Video zapis se preko HDMI priključka lahko posname tudi na zunanjo napravo.

 

Podpora za CF Express

Tako kot X-H1 ali X-T4, ima tudi Fujifilm X-H2S dve reži za pomnilniške kartice, vendar je namesto dveh rež tipa SD, zdaj ena reža za hitro kartico CFexpress tipa B. Pri fotografiranju z 20pvs z elektronskim zaklopom, lahko X-H2S posname več kot 1000 posnetkov na kartico CFexpress ali do 900 posnetkov na kartico SD.Pri zaporednem snemanju s 40pvs, se lahko zapiše do 184 JPG na kartico CFexpress ali SD. Ko se pomnilnik zapolni, pade zajem na 20pvs ali 12pvs, dokler se kartica ne napolni ali se baterija ne izprazni. Najvišja hitrost neprekinjenega fotografiranja z mehanskim zaklopom je 15pvs.

 

Ohišje in rokovanje

Na splošno ima Fujifilm X-H2S zelo podobno obliko in občutek držanja v roki kot X-H1. Po videzu je bližje Fujifilmu GFX100S ali Fujifilm GFX50S II kot Fujifilm X-T4. Fujifilm se ne drži pravila, da se glavne nastavitvene gumbe ohrani tudi na novih modelih. Postavitev je zopet drugačna, nekaj jih je celo izginilo, je pa na voljo kar 7 gumb za nastavitev po lastnih željah. Po eni strani si lahko fotograf sam kreira želene nastavitve na določenem mestu, po drugi pa je hitro prevelika zmešnjava, če kamero ne uporabljamo vsak dan, ali imamo za drugo ohišje drug Fujifilm model. Ohišje je trdno in nudi veliko držalo za dober občutek držanja v roki, kar je še kako dobrodošli pri uporabi daljših objektivov. Fujifilm navaja, da je življenjska doba zaklopa v X-H2S preizkušena na vsaj 500.000 ciklov. V kamero Fujifilm X-H2S so dodali do sedaj najbolj ločljivo iskalo, 5,76 milijona točk, z možnostjo osveževanja 120svs. Namesto 3-smernega nagibnega zaslona X-H1, ima X-H2S zaslon z različnimi koti, torej je v celoti vrtljiv.

 

Prvo mnenje(kakovost slike sledi ob preizkusu produkcijske kamere)

Preizkusil sem zgolj predprodukcijsko kamero Fujifilm X-H2S. S prejšnjimi modeli X-H1 in X-3 ali X-T4, sem na FotoPOTEPih ob fotografiranju divjih živali pogrešal boljši AF z razpoznavanjem oči, živali… Ob prvem stiku z novo kamero sem preveril to novost in dobro deluje. Tudi obraz je v iskalu lahko zaradi oddaljenosti manjši in AF ga sledi. Celo ob nošji očal ali v slabi svetlobi AI tehnologija dobro rešuje sledenje. Se že veselim kako bo deloval AF s sledenjem na safariju. Medtem, ko je bila kamera X-H1 glede na X-T4 bolj video usmerjena, je Fujifilm X-H2S zdaj tudi boljša v hitrosti delovanja in v Fujifilm kamerah, s trenutno najbolj inteligentnim AF.

Fujifilm je predstavil še nove objektive in vsekakor ostajajo tisti ponudnik, ki nudi največ v domeni APS-C formata.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com