Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fujifilm Fujinon XF200mm f/2 - Test na Formuli 1

21.03.2022 10:29

Optična magija z zelenim obročem

Bela barva za teleobjektive je bila vedno rezervirana le za objektive, ki so nekoč nosili ime budistične boginje milosti Kwanoon, tu pa tam pa so si takšno potezo skozi zgodovino privoščili tudi pri Minolti(!), Pentaxu, Sigmi, Sonyju in nekajkrat celo pri Nikonu. Tokrat so podobno potezo potegnili tudi pri Fujifilmu: da bi neposredno in očitno opozorili na svoj zadnji optični dosežek!

Fujifilm je postopno izgradil celostno svojo paleto objektivov XF: od navadnih do posebnih zumov, od mini objektivov poimenovanih 'palačinka' pa vse do svetlobno visokozmogljivih super-objektivov s svetlobno jakostjo F:1,2 ali celo F:1,0!

A optična in tehnična znanost te objektive obvladuje že dlje časa, vprašanje je le ali jih spravite v ustrezen format, ohišje in cenovni razred, da jih (dovolj) približate tudi zahtevnim ljubiteljem in resnim profijem. Le-ti pričakujejo ponudbo s celotno paleto, drugi morda le en poseben objektiv. 

Prav za takšne (kot sem tudi sam) so pri Fujifilmu naredili rekordni super-tele s 200 mm žariščnice, izredno svetlobno močjo pri največji zaslonki F:2,0 in vrhunskim, robustnim ohišjem, v skladu z najboljimi izkušnjami vrhunskih profi TV in filmskih objektivov! 

Fujinon XF 200mm F2,0 R LM OIS WR je tako najsodobnejši optični čudež, ki zmore najbolje ekstremne snemalne okoliščine – tako po svetlobni zmogljivosti, optični kakovosti, hitrosti samodejnega ostrenja, kakor po robustnosti ohišja po kriterijih najbolj zahtevnih profesionalcev.

Mimogrede: ko pomnožimo goriščnico Fujinona XF-200 mm s 1,5-kratnim dejavnikom APS-C formata dobimo realnih 300 mm (v številkah polnega formata!) s svetlobno zmogljivostjo F:2,0, kar je svojevrstni optični dosežek, če ne celo svetovni rekord! 

To pa še ni vse: v paketu (v robustni črni torbi) pride zraven še tele-konverter TC-XF-1,4x, ki je preračunan in izdelan samo za ta objektiv. S tankim in komaj opaznim 1,4x konverterjem (objektiv podaljša le za 15 mm, čeprav je v celoti širok 25 mm, saj en del povečevalnih leč 'štrli' v notranjost objektiva, ki je za to potrebo posebej predviden in zasnovan) v eni potezi pridobimo 80 mm (žariščnice ali povečeve).

S 'podaljševalnikom' goriščnice ('extender') nastane Fujinon 280 mm F:2,8 (kar se vidi tudi v EXIF podatkih), ki v izrazoslovjo polnega formata predstavlja objektiv s goščnico in dosegom 400 mm/F:2,8 objektiva (no, ja, natančno 392 mm!). Teorija je bleščeča, kaj pa praksa? Kaj se skriva pod pokrovom?

Pri Fujifilmu so v ta mini-super-tele vgradili vse kar omogoča najsobnejša optična znanost: eno super-ED lečo, dve 'navadni' ED leči in dodatno asferično lečo: tako ima Fujinon 200/2 skupaj 19 leč v 14 skupinah, zaslonka se zapre vse do F:22, ima pa 9 polkrožnih lamel; stopnjuje se v korakih po 1/3 vrednosti. 

Najbližja snemalna razdalja je 180 cm, kar je celo bolje pri ostalih ponudnikih, vse skupaj pa je zapakirano v za takšen optični čudež v precej majhno ohišje: spredaj ima največji premer 122 mm, v dolžino pa sega 205,5 mm. Premer filtra znaša 105 mm, serijska sončna zaslonka pa je priložena in ima na sredi povdarjen zeleni obroč, ki sicer označuje najboljše (in najdražje) Fujinon objektive vrhunskega razreda. 'Magic' Fujinon tehta 2,265 gramov in je kljub robustni zasnovi najlažji v razredu super-300! Fujinon konvertor TC-1,4x ima 7 leč v 4 skupinah (vključno z enim dodatnim asferičnim elementom) ima premer 58 mm in tehta 130 gramov. Konverter ohrani vse funkcije objektiva, vključno z ostrenjem, delovanjem stabilizatorja (OIS, ki deluje večstopenjsko) in dvojnim tesnilom (spredaj in zadaj), a 'požre' eno zaslonko svetlobe. Stabilizatorja za akcijsko fotografijo tako ali tako ne potrebujemo, pri snemanju v slabših pogojih pa realno lahko računamo na pomoč za 2-3 stopnji.

Zaključek

Kaj nam tak super-objektiv nudi? Vsekakor je to vrhunsko optično orodje, ki perfektno deluje v sveh okoliščinah: najsi gre za športe zunaj, zaradi čudežne svetlobne moči pa še posebej v športnih dvoranah, galerijah ali, denimo, gledališčih! Ob hitrem avfofokusu, brezhibni ostrini tudi ekstremnih zaslonkah pa nam nudi prečudovit 'bokeh' kadarkoli ga potrebujemo (ali znamo uloviti), a hkrati zaradi robustnosti predstavlja perfektno profesionalno orodje tudi v rokah najbolj zahtevnega vsakodnevnega uporabnika - najsi gre za reporterja ali najbolj zahtevnega ljubitelja XF serije! Fujifilm je tako (znova!) posegel v svet zahtevnih profijev, morda jim za dokončen preboj manjka samo še eno hiper-profi ohišje Xserije... Pa ne pozabimo: za eno ceno dobimo kar dva čudežna objektiva: 200 mm F:2,0, skupaj s konverterjem TC-1.4x-XF pa še 280 mm F:2,8! Tak paket skupaj pa ne pomnoži le milimetrov, pač pa tudi doseg, možnost izbire in uporabnost!

Avtor: Veljko Jukič

 

 

Objektiv za 5 ali 50 'jurjev'?!

Med poznavalci velja Fuji že desetletja za proizvajalca vrhunske optike Fujinon za filmsko (na sliki) ali TV produkcijo (za športne prenose), ki stanejo tudi 50 'jurjev' (v katerikoli valuti!) ali več – še posebej ko gre za svetle in visoko zmogljive TV zoome s 100-kratnim optičnim povečanjem... Del te tehnologije in optične znanosti že nekaj časa lahko najdemo tudi v vsem amaterskih, ljubiteljskih in profesionalnih objektivih obeh foto serij: XT in G formata. Prav z zasnovo čudežnega super-teleobjektiva Fujinon 200 mm F:2,0 pa je Fujifilm posekal vse tekmece iz formata 4/3 in celo APS-C ter se (vsaj v tem segmentu) postavil ob bok najboljšim ponudnikom vrhunske foto optike!

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com