Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotografska delavnica z Deanom Dubokovičem

31.05.2004 22:32

avtor: Alan Orlič

Matjaž in ekipa D&D pripravljajo načrt naše delavnice.

 

Prva resna fotografska delavnica je uspešno za nami. Studio še stoji, manekenka se počasi ne pritožuje nad belimi kolobarji, ki se ji pojavljajo pred očmi, na osebnih računalnikih pa udeleženci skrbno skrivajo slike iz delavnice pred svojimi najdražjimi.

 

Grem raje k resnejši temi, o sami delavnici. Zbralo se nas je kar nekaj znanja željnih nadebudnih fotografov, Deanov ne prav majhen studio smo uspešno napolnili. Začelo se je s predavanjem, predvsem o sami tehniki ter pristopu do fotografiranja, nato pa se je začelo resno delo. Dean je povedal veliko zanimivega o studijskem delu, ki se hitro izkaže za zahtevnejšega, kot si marsikdo misli. Za resno delo ni dovolj le fotograf in model, ampak so tu še pomočnik, stilist, frizer ter seveda ustrezna fotografska oprema. A priprave se začnejo že bistveno prej, s snemalno knjigo, ki jo da naročnik. Nato se izbere ustrezen fotomodel, (ali casting po domače, da boste z izrazi na tekočem), temu sledi priprava studija, izbira pravih luči in tudi filma. Vse zahtevnejše modne projekte se namreč še vedno dela na klasični fotografski film, da ne bo pomote. Pred samim začetkom dela ima fotograf še eno pomembno delo, zamisliti si mora celoten potek dela. Nato se začne "predstava" oziroma samo fotografiranje. Za boljše delo je zelo pomemben odnos fotograf - model, kajti če je ta sproščen, bodo tudi rezultati boljši. Za začetek je dobro opraviti kakšen pogovor, k boljšemu vzdušju pa pripomore tudi glasba. Po končanem delu fotografa čaka še izbor najboljše fotografije. Na eni seansi lahko nastane tudi 1000 posnetkov in iz te množice je na koncu potrebno izbrati le eno za naročnika, kar je težko in odgovorno delo. Deanov studio je poln bliskavic, od katerih je najbolj zanimiva ogromna marela, ki ima tako na oko premer dva metra. Poleg nje je še kar nekaj ostalih studijskih bliskavic, ki si jih fotograf razpostavi glede na zahteve. Vse so podobno kot prva opremljene s svetlobnimi okni, ki mehčajo svetlobo oziroma rišejo mehkejše sence. O cenejših in enostavnejših različicah za domačega fotografa bomo tudi še spregovorili. Za konec smo se spoznali še z fotografiranjem izdelkov, ki je prav posebno področje. Za to se ponavadi uporablja posebna miza oz. tabletop, ki je v osnovi bela prosojna plastika, da jo lahko osvetlimo tudi od spodaj. S tem se izognemo nezaželenim sencam, ki jih mečejo druge bliskavice.

 

 

Najbolj nestrpni in željni znanja so prišli že pol ure prej.

 

 

Zbralo se nas je 21 udeležncev.

 

 

Najprej nekaj teorije, spoznavanje studia in luči.

 

 

Priprava na akcijo.

 

 

Portret našega mojstra Deana. Najprej je pripravil luči in izmeril svetlobo.

 

 

Delo se je pričelo.

 

 

Naš model, Dragana.

 

 

Kurty in Vito v soju studijskih luči.

 

 

Tri različne osvetlitve, trije različni portreti.

 

 

 

 

 

 

Večina je fotografirala. Spet drugi, ki niso znali uporabiti komolcev, da bi prišli bliže k modelu so se raje vsedli v ozadje studia.

 

 

 

Matjaž je izkoristil gužvo še za test malega Petax S4i.

 

 

Dean nam je znal pripraviti tako ozadje kot osvetlitev.

 

 

Sprememba v ČB I.

 

 

Sprememba v ČB II.

 

 

Peter Irman sodelavec Deana v njegov studiu nam je bil vseskozi v pomoč.

 

 

Dean večino dela opravi s kamero Olympus E-1. Po končanem snemanju fotografije že kaže našemu modelu.

 

Končna ocena delavnice je zelo pozitivna, saj je marsikdo dobil prvi stik s studijem in kar je morda pomembnejše, delo z modelom. Morda se je komu na delavnici zdelo vse skupaj enostavno, a še zdaleč ni tako. Izkaže se, da je samo fotografiranje le vrh ledene gore, pred njim je še cela vrsta drugih opravkov, pa tudi naročniki ne stojijo ravno v vrsti.

Napovejmo še prihodnje dogodke: v kratkem, točneje 12.6. se nam obeta nova delavnica, tokrat z Arnetom Hodaličem, enem od najbolj znanih slovenskih reportažnih in popotniških fotografov. Delavnica bo celodnevna in bo predvsem teoretične narave, praktični del bo sledil po Forumu oz. Galeriji. Skratka, pripravite se!

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com