Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Epson L850 - skener in odličen tiskalnik

01.03.2017 10:01

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotografija je mnogim hobi. Močan hobi. In ne malo fotografov si tako s fotokamero kot drugimi dodatki naredi kompromis. Kakovost, velikost, cena. To so ponavadi trije pogoji, ki odločajajo pri nakupu boljših fotokamer. Ob prvih dobrih fotografijah marsikdo pomisli, da bi jih izpisal na papir, ko je že na računalnik priklopljen tiskalnik. Že nekaj let so zelo želeni tisti iz vrst multifunkcijskih naprav. Omogočajo tiskanje na različne medije, kopiranje in skeniranje.

Zopet smo pri izbiri in vprašanjih o kakovosti, porabi barv, ceni. Večina multifunkcijskih naprav nima fotografu želene kakovosti in zaradi majhnih kartuš z barvo so izpisi zelo dragi. So pa s prijazno ceno, vendar kaj, ko so namenjeni občasni uporabi klasičnih izpisov. Že od prvih fototiskalnikov do danes vemo zakaj se niso prijeli med fotografi. Majhne kartuše zahtevajo njihova stalno menjavo, to pa prinaša neverjetno visoko ceno izpisa.

Epson je na trg ponudil mulifunkcijski tiskalnik, katerega lahko uporabljate za domačo ali pisarniško uporabo, obenem nudi visoko kakovost in nizko ceno izpisa. Ni pa ravno poceni, za tiskalnik želijo cca. 370€.

Tiskamo lahko na različne medije, med drugim tudi na CD/DVD. Fotografije lahko tiskamo direktno iz kamere preko PictBridge vmesnika, iz SD pomnilne kartice, na zadnjem delu je USB vhod za priklop računalnika.

 

Vendar, to je multifinkcijska naprava s poceni in kakovostnim fotoizpisom. Obenem nudi še skeniranje fotografij na papirju. Predvsem tisti, ki si danes izdelujejo fotoknjige, bodo skener s pridom uporabili. Fotografije iz starih fotoalbumov tako ponovno oživijo. Lahko jih arhiviramo samo v digitalni obliki, ali izpišemo preko tiskalnika na papir. Oziroma, jih dodamo v fotoknjigo.

Cenejši iztis omogoča možnost polnjenja tankov za črnila. Zelo moteče je pri klasičnih kartušah, da zamenjaš eno, tiskalnik očisti glave, pa že sveti druga lučka, da bo potrebna menjava.

Tiskalnik nam omogoča kopiranje in skeniranje. Z njim lahko skenirate stare fotografije in jih shranite v digitalno obliko, jih ponovno natisnete, ali datoteko prenesete v fotoknjigo.

 

Glavna prednost multifunkcijskega tiskalnika Epson L850 so večje posodice (70ml) z barvilom, katere lahko sami polnimo. Poleg osnovnih subtraktivnih barv Cian, Magenta, Rumena in Črna, sta na voljo še svetlejša cian in magenta za izpis detajlov. Epson L850 omogoča direktno tiskanje preko fotokamere s funkcijo PictBridge, tiskanje direktno iz pomnilnih kartic in računalnika (USB vhod). Zanimivo, da glede na ceno tiskalnik nima mrežne in WiFi povezave. S tem bi se še bolj približal vsem, ki tiskalnik uporabljajo v poslovni rabi, radi pa bi izpisali tudi kakovostne A4 fotografije. Tiskanje je omogočeno do roba. Majhen zaslon služi za pregled fotografij iz kartic.

Za fotografa še kako pomembno, da je iztis od roba do roba. Na voljo imamo več različnih vrst fotopapirja.

 

Multifunkcijski tiskalnik Epson L850 ima svojo posebno prednost. Kot kopirno napravo, skener in tiskalnik, ga lahko uporabljamo za poslovno uporabo v manjših pisarnah. Obenem nam služi še za naš hobi. Skener še kako pride prav, da stare fotografije spravimo v digitalno obliko. Poleg večje zaloge barvil, ki doprinesejo k nižji ceni izpisa, se zaradi poslovne uporabe te multifunkcijske naprave še dodatno poceni izpis domačih fotografij. In to v visoki kakovosti.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com