Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

DJI Mini 3 Pro - Skoraj popoln dron za skoraj vsakogar

25.01.2023 22:09

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Že od leta 1996 preizkušam in pišem članke o fotografskih kamerah. Če si včasih preizkusil poleg kamere še objektiv, film, stojalo, filtre in druge foto pripomočke, je danes drugače. Fotofoni in množica drugih naprav ima možnost zajema slike in ti lahko motive predstavijo drugače. Zato se danes kot naprave za zajem slike preizkuša širok spekter tehnike. V prvi številki revije, t.j. 20 let nazaj sem že pisal o mobilnih telefonih z možnostjo zajema slike. 15 let nazaj sem zapisal članek o možnostih snemanja iz zraka. Kolega je za to uporabil večji modelarski helikopter z bencinskim motorjem in na njega dodal fotokamero ter sistem daljinskega nadzora. Še dobro ni začel s ponudbo snemanja, že so na prizorišče prišli manjši droni s fotokamero. Začela se je minimalizacija. Leta 2017 sem tudi sam vstopil v dron fotografijo s takrat majhnim a že zmogljivim DJI Mavic Air. Vzel sem ga na mnoga potovanja, a le redko poletel. Ob vsej organizaciji in fotografiranju, sem imel premalo časa, da bi si vzel čas za letenje. Še najbolj me je motilo, da sem moral za upravljanje uporabiti pametni telefon. Minila so leta, z dronom sem le redko kje poletel in vse bolj je ostajal doma.

Letos opazim, da je DJI predstavil majhen dron, s težo pod 250g. Ta opcija marsikje olajša letenje po pravilih in kar me je najbolj pritegnilo, lahko se ga kupi tudi z upravljalnikom z lastnim zaslonom.

Odhajal sem na FotoPOTEP Zanzibar, nekih hudih restrikcij za vnos drona ni, zato sem si ga zaželel za preizkus.

 

DJI Mini 3 Pro - Uvod

Prva verzija DJI Mavic Mini je bil svoj čas odličen dron. Združil je DJI pametno zasnovo in tehnologijo v majhno ohišje, ki pade tik pod omejitev teže, da se v mnogih državah ni zahtevala registracija. Bil je odličen za priložnostno snemanje, a pomanjkanje funkcij in povprečna kamera sta preprečili, da bi bil uporaben za kaj več. Prihod Mini 2 (brez imena "Mavic") je prinesel skoraj enake lastnosti kot modeli višjega cenovnega razreda in bistveno boljšo kamero. Vendar kakovost slike še vedno ni povsem dosegala želenih standardov. Z najnovejšim modelom, DJI Mini 3 Pro, ki združuje majhno lahko ohišje (249g) z veliko bolj zmogljivo kamero in novim gimbalom, ki se vrti za 90 stopinj za navpični video, je drugače.

DJI Mini 3 Pro združuje dobre lastnosti v lahkem ohišju z res dobro kamero. Ime "Pro" si prisluži z visokokakovostno sliko in številnimi zmogljivimi funkcijami in da bi poudarjali dron za visoko profesionalno uporabo. Prvič DJI operaterju omogoča izbiro med dvema modeloma krmilnikov. Manjši s potrebo uporabe pametnega telefona kot zaslona in s krmilnikom z vgrajenim zaslonom.

Tehnične lastnosti:

Tipalo: 48 MP - 1/1,3-palčni CMOS
Objektiv: f/1.7
Hitrost gibanja: cca. 50km/h
Teža: 249 g (standardna baterija), 290 g (baterija Flight Plus)
Domet: do 12 km
Povezljivost: DJI O3
Baterija: 34 min (standardna baterija), 47 min (baterija Flight Plus)
Pomnilnik: 1,2 GB (razširljiv do 1 TB z microSD)
Dimenzije: 145×90×62 mm (zloženo), 171×245×62 mm (odprto)
Ločljivost videa: 4K (3840×2160) pri 24/25/30/48/50/60svs ali 1080p pri 120svs
Video formati: MP4/MOV (H.264/H.265) do 150 Mbps
Barvni profili: Normal, D-Cinelike

 

DJI Mini 3 Pro - Ohišje in oprema

DJI Mini 3 Pro je videti kot pomanjšana različica skoraj katerega koli drugega drona DJI, razen FPV. Značilnost serije Mini je majhna teža. Številne države in regulativni organi zahtevajo registracijo dronov, če njihova teža znaša 250g ali več. DJI je ta model zasnoval tako, da je tik pod to mejo pri 249g ali manj. Je pa tako, da tudi ti droni niso povsod podvrženi vseh olajšav. Pri nas velja, da je treba registrirati tudi lahek dron, če ima kamero. Za podrobnosti preverite zakone o dronih v državi v kateri boste leteli.

Ko so roke elis zložene, je Mini 3 Pro v velikosti velikega pametnega telefona in visok le približno 5 cm. Je dovolj majhen, da ga damo v ohlapne žepe jakne ali kratkih hlač. V bistvu je krmilnik večji kot sam dron.

DJI ob nakupu ponuja izbiro med dvema krmilnikoma. Obstaja klasični model »RC-N1«, ki je bil vključen v vsak standardni DJI dron. Na vrhu je vzmetna objemka za pametni telefon in vhod USB-C s priloženimi kabli za pritrditev na telefone z režo USB-C ali Lightning.

Druga nova možnost je, tako imenovani DJI RC, ki vključuje vgrajen zaslon in ga poganja prilagojena različica Androida za zagon DJI-jeve programske opreme za letenje. Je skoraj identičen krmilniku DJI RC Pro, ki je namenjenmodelu iz višje serije Mavic 3 Cine.

Glavna prednost krmilnika DJI RC je odstranitev osebnega pametnega telefona iz potrebe po delovanju. Zdaj telefonski klici in obvestila med letom ne prekinjajo zaslona, če smo telefon pozabili preklopiti na flight mode. Ne malo lastnikovdronov, kot tudi mene ta nujnost uporabe telefona moti. In aplikacija DJI Fly je pogosto nezdružljiva z novimi različicami operacijskega sistema na telefonu, kar za krmilnik DJI RC ne bo nikoli problem.

Novi krmilnik ne nudi toliko kot opcija Pro, vendar vseeno, za ta denar je to, to. Zaslon je dovolj velik in svetel.

 

Zmogljivost letenja in stabilnost

Zasnova Mini 3 Pro je še bolj optimizirana za gibanje naprej. Klub majhni teži, je z njim zelo varno leteti celo ob močnejšem vetru. Je pa zaradi majhne teže občutljiv na močne sunke in ob lebdenju se premika levo, desno, kar je lahko moteče ob pristanku. Dobro je vedeti, da je ob močnejšem vetru ob snemanju bolje, če se leti v veter.

Moteča slaba lastnost Mini 3 Pro je, da nima stranskih senzorjev. Zato je treba biti v temu načinu letenja pozoren in imeti vidni stik z dronom, če nismo dovolj visoko nad objekti.

 

Baterija in avtonomija leta

Z vsako generacijo se časi leta nekoliko podaljšajo in ta trend se nadaljuje. Mini 3 Pro deluje 34 minut v zraku v primerjavi z 31 minutami Mini 2. Dodatne tri minute pa je v praksi veliko.

Kdor potrebuje še več časa letenja, DJI nudi "Flight Battery Plus", ki lahko zdrži do 47 minut. Vendar pa ta baterija tehta več in z njo skupna teža presega prag 250g. Zanimivo, niti je ne pošiljajo v države, kjer regulativa daje prednost dronom pod težo 250g.

V praksi sem s standardno baterijo dosegel do približno 27 minut uporabnega leta med snemanjem videa 4K. Baterijo lahko polnimo preko USB-C vhoda na dronu in traja približno eno uro, da se napolni do konca.

 

Kamera in gimbal

Do sedaj se je kakovost kamer spreminjala z velikostjo dronov. Večji kot je dron, bolje je kamera nameščena na njem. Kot v času digitalnih kompaktnih fotokamer, manjše nikoli niso imeli enake kakovosti slike od večjih kamer DSLR. DJI je spremenil to poglavje in Mini 3 Pro ima odlično kakovost slike.

Nadgrajeni sistem kamer je doprinesel oznako "Pro". Ne kot Professional, ampak Prosumer. Brez višje kakovosti slikebi bil Mini 3 Pro dron z zelo majhno nadgradno. Tipalo v Mini 3 Pro je veliko 1/1,3 palca, na proti 1/2,3-palčnemu vMini 2. Je celo večje tipalo kot v modelu Air 2 (1/2 palca). Če se pogleda pobliže, se Mini 3 Pro z Mini 2 niti ne primerja, saj ima več skupnega z Air 2 in 2S.

Izboljšanih je še nekaj detajlov kamere. Mini 3 Pro lahko snema 4K@60svs in 1080p@120svs, kar je zdaj standardno za vse trenutne DJI drone. Zvišan je tudi bitni zapis 150 Mbps, kar omogoča več podatkov in dodaja podporo za kodiranje H.265.

V fotografiji, lahko Mini 3 Pro omogoči 48M točk v primerjavi z 12M, ki jih ponuja Mini 2.

V video zapisu je DJI dodal tudi podporo za D-Cinelike barvni profil z 10-bitno globino. Mnogim hobi uporabnikom to ne pomeni veliko, vendar je to bistvena funkcija za vsakogar, ki obvlada barvno korekturo. To je profil, ki je videti barvno nenasičen, vendar je namenjen zajemanju podrobnosti v tonski dinamiki zapisa. Poleg tega podpora za 10-bitnoglobino omogoča več podrobnosti v barvah, zaradi česar je posnetke lažje obdelovati.

Vsi, ki več objavljajo v spletnih družabnih medijih so z Mini 3 Pro lahko še kako zadovoljni. Omogoča obračanja kamere za 90 stopinj za snemanje navpičnih fotografij in videa. Rezultat so posnetki, ki jih je mogoče objaviti neposredno v Instagram Reels, YouTube Shorts in drugih objavah v slogu zgodb, ne da bi jih obrezali in s tem izgubili večino kadra in kakovosti.

Gimbal si zasluži veliko pohvalo: zdaj podpira obračanje objektiva tudi navzgor. Večina prejšnjih generacij dronov ni mogla usmeriti kamere višje kot naravnost. Mini 3 Pro doseže kot približno 60 stopinj navzgor. Lahko zagotovi odlično perspektivo, če letimo ob visokih stavbah, pod mostom ali tik pod robom pečine.

 

DJI Mini 3 Pro - Fotografije in video

Za fotografije in video uporabljam klasične načine zajema. Vse funkcije v večini primerov v nastavitvi AUTO, v močni svetlobi uporabljam sivinske filtre. Že z letenjem imam zaradi neizkušenosti zadosti težav, kaj šele med letom spreminjati nastavitve v ročnem načinu zajema. Za zapis uporabim RAW zajem, za video pa klasičen MP4 format, v ločljivosti 4K.

Fotografije so iz DNG formata dodatno popravljena v programu Camera RAW in dodelane v Photoshop. Za video nisem uporabljal nobene korekture, sestavljen je v enostavnem programu iMovie.

 

Video

 

 

 

Za konec

Dron DJI Mini 3 Pro je izredno majhen in lahek, zaradi česar ga je lažje prenašati in zakonito leteti na številnih mestih z malo ali brez birokracije. Ima odlično kakovost slike in 10-bitno podporo za D-Cinelike. Izbiramo lahko med dvema krmilnikoma, čas letenja pa je med najboljšimi na trgu.

Mini 3 Pro ni poceni. Dobrih 800€ stane s krmilnikom RC-N1 in 1000€ z RC. Za hobi letenje in fotografijo je po moje bolje vzeti DJI Mini 2. Za njega bomo dali samo dobrih 400€. Kdor pa želi majhen, lahek dron in dobro sliko ter video pa ni dileme. Vzame novi DJI Mini 3 Pro.

Sam doma niti ne fotografiram več veliko, enako ne letim z dronom. Na FotoPOTEPih pa je drugače. In na zadnje FotoPOTEPu na Zanzibarju sem z Mini 3 Pro veliko letel. Najprej me je navdušil krmilnik, ki ne potrebuje več telefona, nato še kakovost zapisa. Na proti modelu Mavic Air mi omogoča polnjenje baterije preko samega drona. Vsekakor pa brez dodatnih baterij ne gre. Na FotoPOTEPu sem imel še dve dodatni, a mislim, da bi bilo dobro vzeti še eno večjo baterijo Flight Battery Plus.

Skratka. DJI Mini 3 Pro je zame in moje potrebe odličen dron. Da mi možnost hitrega vklopa preko krmilnika RC in zelo dobro deluje v vetru, kar da tudi ne preveč izkušenemu uporabniku dodatno varnost. Vsekakor dron, katerega je treba pogledati pred odločitvijo nakupa.

Dron je na test posodil Foto Klik d.o.o.

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com