Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Dejstva o projektorjih

Avtor:Matjaž Intihar
06.09.2010 14:21

Izbira ustreznega projektorja je znanost v malem, svoje pa doda še njegova postavitev v prostor in uskladitev s platnom. Pri izbiri projektorja in prostora si moramo odgovoriti na naslednja vprašanja.

Kakšno ločljivost potrebujemo oziroma iz kakšnega vira bomo največkrat projicirali?
Kolikšno svetilnost potrebujemo oziroma kako velik prostor imamo in kako lahko uravnavamo svetlobo?
S katerimi viri slike bomo projektor povezali in ali potrebujemo brezžično povezavo?
Ali nam trgovec ponuja svetovanje na objektu, montažo ter kako je s tehnično podporo, servisom in vzdrževanjem?
Z odgovori na zgornja vprašanja se posvetujte s specializiranimi trgovci in uskladite vaše želje z realnimi možnostmi. Vsekakor ne bo odveč, če boste s seboj imeli tudi tloris prostora, v katerega želite namestiti projektor in dodatno opremo. Še bolje pa bo, če se boste s strokovnjakov sestali kar v vaših prostorih in si skupaj ogledali prostor.

Ločljivost projektorja

Projektorji imajo osnovno ločljivost, pri kateri projektor deluje optimalno in prikazuje najbolj ostro sliko malo popačena. Nekateri to zelo opazijo, drugi pa sploh ne.
Pri izbiri ločljivosti projektorja se ravnajte po vsebinah, ki jih boste predvajali, ter po viru slike. Če boste za predstavitve uporabljali prenosni računalnik s širokokotnim zaslonom in ločljivostjo 1.280 x 800 točk, velja poiskati projektor s sorodnimi lastnostmi.
Pri izbiri projektorja upoštevajte tudi razmerje stranic, ki jih uporabljajo vaše vsebine. Klasičnim z razmerjem stranic 4 : 3 se vse bolj pridružujejo širokokotna razmerja 16 : 10, ki jih že premorejo številni prenosniki.
Ločljivost full HD 1920x1080 je v poslovnem rangu projektorjev še precej redka in jo imajo le projektorji višjega cenovnega razreda, pri projektorjih za hišni kino pa jo lahko najdemo že za solidno ceno. Tukaj je vprašanje samo še osnovni format slike.

Tehnologija

Najbolj razširjeni tehnologiji sta LCD in DLP. Nekaj glavnih razlik opisujemo kot prednosti in pomanjkljivosti. Je pa za prikaz fotografij nekaj več točk za DLP tehnologijo.

Prednosti

LCD
Bolj bogata barvna dinamika
Porabijo manj električne energije
Manj se grejejo
Ni efekta mavrice
Malenkost ostrejša slika teksta

DLP
Lepši prikaz gibljivih posnetkov
Manjši projektorji
Manj vidni piksli
Bolj črna črna barva
Višji kontrast

Pomankljivosti

LCD
Bolj vidni piksli
Efekt mreže pri videih
Večji projektorji
Nižji kontrasti
Črna je bolj temno siva

DLP
Nekateri vidijo efekt mavrice
Manj rdeče in rumene barve pri polni svetilnosti
Barvna nasičenost
Slišen zvok barvnega kolesa
Potrebno več svetilnosti

Svetilnost

Svetilnost je eden izmed ključnih lastnosti vsakega projektorja, saj določa v kakšnih svetlobnih pogojih bo projektor še kos projiciranju slike. Več je bolje tukaj ne velja. Presvetla slika ni dobra, saj je za gledalce moteča. Čeprav je morda kakšen projektor cenejši in ima večjo svetilnost, ne pomeni, da je boljši za uporabo v določenem prostoru.
Pri predstavitvah v velikih prostorih in/ali na platnih z velikimi diagonalami (3 metre in več) poskrbite za možnost zatemnitve prostora - bodisi preprečite vdor dnevne svetlobe ali ugasnite luči (vsaj tiste, ki dosegajo žarek projektorja).
Pri izbiri svetilnosti projektorja morate biti pozorni predvsem na tri ključne elemente: svetlobo v prostoru, velikost projicirane slike in vrsta predvajanih vsebin.

Svetloba v prostoru: Če je vaš prostor dobro osvetljen  z dnevno svetlobo ali neonskimi lučmi, boste potrebovali veliko lumnov. Prostori z minimalno svetlobo so prijaznejši do projektorjev, saj si zanje lahko omislite tudi manj zmogljive modele.
Velikost projicirane slike: Zahteva po svetilnosti se povečuje skladno s površino projicirane slike. Projiciranje slike z diagonalo enega metra namreč zahteva manjšo svetilnost kot projiciranje slike z diagonalo dveh metrov, saj je tudi projicirana površina manjša.

Vrsta predvajanih vsebin: Večina poslovnih predstavitev vsebuje svetle in visoko kontrastne vsebine, zato ni posebej zahtevna glede svetilnosti. Predvajanje fotografij ali video posnetkov pa zahteva višjo svetilnost, natančnejšo barvno reprodukcijo ter visok kontrast.

Projektorji s svetilnostjo med 2.000 in 2.800 lumni bodo kos predstavitvam v manjših sobah, paziti morate le, da prostor ne bo močno osvetljen. Modeli projektorjev s svetilnostjo 2.800 do 3.500 lumnov se lahko uspešno spopadejo z najrazličnejšimi projekcijskimi razdaljami, svetlobnimi pogoji ter se uporabljajo v srednje velikih pa tudi velikih sobah. Projektorji s svetilnostjo nad 4.000 lumnov so običajno rezervirani za fiksne namestitve v dvoranah in konferenčnih centrih ter neredko delujejo tudi v parih - še posebej če gre za velike projicirne površine.
Za čim boljšo sliko, maksimalne kontraste in optimalen prikaz barv, prostor čim bolj zatemnite. Idealen prostor za projekcijo je popolna tema.

Priključki projektorja

Sodobni projektorji so opremljeni že s kar veliko priključki. Vsi imajo klasični računalniški vhod VGA, nekateri pa se lahko pohvalijo s HDMI. S tem priključkom in seveda ustreznim kablom boste s projicirano sliko še bolj zadovoljni, saj omogočajo kakovostnejši digitalni prenos slike.
Vredno je razmisliti tudi o brezžični povezavi. Če jo potrebujete, se pozanimajte za modele, ki jo že vsebujejo oz se pozanimajte o ceni za ustrezen modul.

Vedeti pa je treba, da je preko WiFi možno prenašati le slike, za video so povezave še preslabe. Nekateri brezžični moduli omogočajo še dodatne funkcije, ki znajo priti prav (npr. povezavo več računalnikov hkrati, AccessPoint+ tehnologija ipd.) Nekateri projektorji imajo tudi USB vhod, ki je namenjen za predvajanje vsebin direktno iz USB ključka (fotografije) ali celo za prenos slike.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com