Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon Selphy ES1 - novi trendi tiskanja fotografij

Avtor:Matjaž Intihar
01.08.2007 17:22

Canon je s Selphy CP linijo tiskalnikov med nami prisoten že kar nekaj časa in se je dodobra ustalil med čedalje večjo izbiro teh malih, zmogljivih, prenosljivih termo sublimacijskih tiskalnikov formata 10 x 15 cm. Sedaj ima Canon v ponudbi še zmogljivejši tiskalnik Selphy ES1. Že ko ga vzamemo iz embalaže, vidimo, da je zajetnejših mer, kot ostala Selphy CP serija. Oblika je dovršena in elegantna, kar bo všeč predvsem nežnejšemu spolu, saj ne bo kazil pogleda na mizo, marveč bo kvečjemu dodal dodatno vrednost. Ob vklopu se zasveti napis SELPHY s prijetno modro obrobo.

Bistvena razlika med CP in ES1 je v kartušah in papirju. Pri CP tiskalnikih smo v njega vstavili kartušo (za 36 barvnih posnetkov), v poseben podajalnik pa po maksimalno 16 kosov papirja (kar je pomenilo, da bomo morali papir dodati naknadno). V ES1 pa vstavimo kartušo in papir hkrati, saj sta ti dve komponenti združeni v eno samo in tako lahko naredimo 50 fotografij, ne, da bi morali menjati papir ali kartušo. Za ES1 je na voljo tudi črno-bela kartuša.

Tiskalnik presega ločljivost foto lab izpisa z ločljivostjo 300 x 600 lpi. Za izpis ene fotografije potrebuje 69 sekund, saj vsako barvo nanaša posebej. Prvotno rumeno, zatem magento in še cian. Po teh treh dobimo že končne barve a na sliko se odtisne še zaščitni sloj, kateri preprečuje pretirano bledenje barve in tudi prstni odtisi se z minimalno truda odstranijo. Treba je še poudariti, da se barve ne da sprati oz. razmazati z vodo. Povečana ločljivost tiskanja se predvsem pozna v lepše zapisanih ravnih diagonalnih črtah.

Canon Selphy ES1 nam ponuja tri načine, kako natisniti fotografije. Eden izmed načinov je preko računalnika. Poleg tiskalnika se dobi še CD s programsko opremo in tako lahko vse fotografije, ki jih imamo na računalniku in jih želimo natisniti enostavno natisnemo. Drugi način je preko same digitalne kamere. USB kabel za povezavo je že vgrajen v tiskalnik. Enostavno ga povlečemo iz notranjosti, priključimo kamero na tiskalnik, tiskalnik jo avtomatsko zazna in izdelamo fotografijo katero želimo. Od posamezne kamere je odvisno, katere funkcije nam ponuja. Tretja možnost pa ponuja tiskanje direktno iz CF, SD ali MemoryStick pomnilnih medijev. Ko le tega vstavimo v režo povsem na dnu tiskalnika se na velikem 2,5 palčnem premičnem LCD zaslonu pokažejo fotografije. Tiskalnik ima podoben uporabniški vmesnik za tiskanje kot naprednejše Canon kamere. V tem vmesniku lahko spreminjamo barvne tone (fotografiji lahko nastavimo toplejše barve, nevtralnejše, kožne tone lahko posvetlimo ali potemnimo, nebo se lahko na fotografiji izpiše mnogo bolj modro kot je bilo v realnosti itd.), določimo ali želimo bel rob na fotografiji, kakšen okvir, datum, čas, ime datoteke. Tudi dodajanje praznih oblačkov za sporočanje ni izvzeto na temu tiskalniku. Sami določimo kakšno obliko oblačka si želimo in njegovo pozicijo. Na fotografiji lahko naredimo izrez in tako natisnemo samo izrezan del slike. Tiskalniku so dodali še Digic II procesor za hitrejše preračunavanje večjih datotek, avtomatski barvni nadzor nad izpisom barv (ki ga lahko izključimo) in funkcijo, da bodo vse morebitne rdeče oči avtomatsko odstranjene z natisnjenih fotografij.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com