Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon PowerShot S100 - nadkompakt?

24.05.2012 16:28

Canon serija S je bila od samih začetkov njihova najvišje v segmentu žepnih kompaktov. Z leti je serija S postajala vse manjša. Največji preskok se je zgodil med modeloma S80 in S90 - verjetno tudi zato, ker je med tema modeloma preteklo več kot dve leti. S90 je postavil nove standarde fotografiranja s kompaktnimi foto kamerami. V tako majhnem ohišju je ponujal največ daleč naokoli. Dobrega pol leta kasneje je na trg prišla evolucijska izvedenka modela S90. S95 je bila praktično enaka foto kamera z manjšimi spremembami samo pri video zapisu. Omogočala je HD video zapis.
Ob koncu lanskega leta pa nam je Canon ponudil model S100, ki je še pomanjšana in izboljšana verzija predhodnjika.

Komu je kamera Canon S100 namenjena?

Na kratko. Tistim, ki si ob sebi vedno želite imeti foto kamero, ki bo sposobna zajeti kar najbolj kakovostne posnetke tudi v slabših svetlobnih pogojih, ne želite pa s seboj nositi velike foto kamere. Ni namenjena tistim, ki potrebujete fotografirati zelo oddaljene predmete. To S100 ne omogoča.

Razširjeno in bolj obrazloženo

Canon S100 lahko uporabljajo tudi uporabniki, ki so fotokamero prvič prijeli v roke, saj omogoča tudi popolno avtomatsko delovanje. Vendar v tem načinu delovanja, fotografije ne bodo kaj prida boljše kot fotografije iz osnovnih foto kamer. Roko na srce, tak uporabnik, ki fotografira izključno na avtomatiki ne bo niti videl razlike - četudi bi bila. Canon PowerShot S100 je v prvi vrsti (zato da izkoristimo ves njen potencial) namenjena tistim, ki vedo kaj pridobimo z različnimi vrednostmi ISO, časom, zaslonko, EV stopnjam. Le-ti uporabniki bodo znali ceniti in izkoristiti vse kar S100 nudi.

Zakaj je S100 tako superioren?

Vse parametre lahko prenastavljamo preko gumbov na ohišju. Postavljeni so logično in hitro so dosegljivi. To je tisto kar šteje pri naprednih uporabnikih. Kakovost fotografije - predvsem če fotografiramo v RAW - je odlična. Kljub temu, da je to kompaktna fotokamera, lahko v naknadni obdelavi na računalniku iz fotografije potegnemo kar nekaj dodatnih detajlov. V širokem kotu imamo na voljo zaslonko f/2 - odlično za majhno globinsko ostrino. Zameriti pa mu gre, da se zaslonka z uporabo zuma izjemno hitro povečuje (višja številka). Takoj ko gremo v daljšo goriščnico izgubimo prednost, ki nam jo nudi objektiv v širokem kotu, kjer je zaradi močno odprte zaslonke (f/2) več kot primeren za fotografiranje v slabih svetlobih pogojih brez da stresemo posnetek.

Naštejmo še nekaj tehničnih lastnosti skozi prakso

Objektiv ima široki kot 24mm (ekv.35mm), kar je zelo uporabna lastnost. V večini primerov je široki kot bolj pomemben kot močna povečava (predvsem v tem razredu foto kamer) in s 24mm se da fotografirati tudi v zaprtih / manjših prostorih. V primeru, da fotografirate pokrajino boste širokokotnemu objektivu hvaležni. Ker ima objektiv 5-kratno optično povečava (120mm - ekv.35mm) so dosegljivi tudi nekaj metrov oddaljeni objekti. Žal ima objektiv na 120 milimetrih zaslonko odprto maksimalno na vrednost f/5.9, kar nam ne omogoča, da povsem enostavno zameglimo ozadje, kot to lahko storimo v širokem kotu pri bližnjih motivih. Z 12 milijoni točk imamo na voljo zadostno število točk, da natisnemo velikoformatno fotografijo ali v postprodukciji naknandno naredimo dodaten izrez na fotografiji. 12 milijonsko tipalo je po površini večje kot v veliki večini ostalih kompaktnih foto kamer, kar je pozitivna stvar saj so s tem točke na tipalu večje in sam končni produkt - fotografija - je boljši.


Canon S100 - Funkcija samosprožilec - več zaporednih posnetkov

V kamero je vgrajen GPS modul, ki nam omogoča, da točno vidimo lokacijo posnete fotografije. LCD zaslon je odlično viden tudi na močnem soncu, kar je izjemnega pomena pri kompaktnih foto kamerah.


Canon S100 - kratek osvetlitven čas in kapljice so zamrznjene

Canon S100 - zaradi funkcije DR so tudi deli v senci lepo osvetljeni. Tu sem si pomagal tudi s korekturo osvetlitven in sicer EV -0,7 zato, da sem v ozadju dobil še malo modrega neba, sprednji del v senci pa je funkcija DR programsko posvetlila.

Canon S100 - podoben primer. V ozadju svetlo, spredaj senca. Funkcija DR ON.

Canon S100 - marko funkcija

Ostale (menijske - programske) funkcije so več ali manj enake kot pri ostalih Canon kamerah, tako da si je vsak hitro na "ti" s S100.
Nasvet, ki ga je dobro upoštevati. Funkcijo za zmanjševanje šuma raje pustite izklopljeno, saj je fotografija pri vklopljeni funkciji izrazito slabše kvalitete.


Canon S100, ISO 800 - tudi v slabih svetlobnih pogojih (cerkev) se S100 odlično odreže.

Programska funkcija DR (Dynamic Range) pa uporabljajte po želji. Na fotografijah v tem članku imate lepe primere, kaj vam fukncija DR naredi. Funkcija deluje tako, da nam temne dele na fotografiji posvetli. Deluje do vrednosti ISO 400. Pri ISO 800 se funkcija avtomatsko izklopu - četudi jo imamo vklopljeno.


Canon S100 - Dynamic Range OFF, ISO 100 - deli na sliki, ki so v senci so temni...

Canon S100 - Dynamic Range ON, ISO 100 - ...s funkcijo DR ON pa te deli na fotografiji "zaživijo".

Canon S100 - Dynamic Range ON - ISO 400

Canon S100 - Dynamic Range ON, ISO 800 - pri ISO 800 se funkcija DR avtomatsko izklopi in temni deli niso več programsko osvetljeni.

Canon S100 - Dynamic Range ON, ISO 1600 - ostrina je že vedno na nivoju nižjega ISO

Canon S100 - Dynamic Range ON, ISO 3200 - pri vrednosti ISO 3200 pa so že opazne velike izgube podatkov na fotografiji (predvsem ostrina)
 
Canon S90 - slika je občutno bolj rdečkaste barve. WB (belina bele barve) je pri S100 izboljšana.

Tistim, ki je to pomembno. S100 ima funkacijo avtomatskega dodajanja datuma in ure na fotografijo.

Kratek zaključek (bistvo):

S100 ne spada v mini razred foto kamer a kljub temu je tako majhna, da jo spravimo v žep "jeansk" oz. dame ga brez težav vedno pospravijo v svojo torbico. Zaradi tega je zelo primerna za stalno sopotnico, predvsem za tiste, ki želijo imeti fotografije višje kakovosti, poznajo osnovne stvari pri fotografiji (EV stopnjo, ISO...) in s seboj ne želijo nositi vse "krame", ki jo DSLR razred foto kamer prinese s seboj.

Opis S100 iz naslova - "nadkompakt?"

S90 je bila za svoj čas ena in edina. Vsi v foto svetu smo se strinjali, da je S90 resnično nadkompakt. Ali to velja tudi za S100? Da, še vedno je ena vodilnih v svojem razredu. Ampak ali se o njej govori enako kot se je o S90? Se o njem govori, kot da nima konkurence, da si jo vsi fotografi želijo kot "popoldansko" foto kamero, foto kamero, ki bo venomer z njimi in bodo z njo ujeli vse kar bodo potrebovali? Ne. S100 je odlična ampak v tem času je konkurenca že toliko napredovala, da S100 ni več osamljena v druščini "nadkompaktov", katerim že cena nad 400€, da vedeti, da nudijo nekaj več.


Canon S100 - Široki kot 24 milimetrov.

Canon S100 - 4-kratni optični zum.

Canon S100 - Široki kot 24 milimetrov.

Canon S100 - 4-kratni optični zum.

Žiga Intihar

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com