Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon MS-500 - kamera, ki vidi v temi

07.04.2023 21:59

Canon je objavil, da razvijajo model kamere MS-500, z izjemno občutljivim tipalom SPAD (Single Photon Avalanche Diode). Kamera izkorišča posebne značilnosti senzorjev SPAD za doseganje vrhunske zmogljivosti pri šibki svetlobi. Hkrati omogoča menjavo in uporabo objektivov, z visoko svetlobno mčojo. Pričakuje se, da bo MS-500 idealen za aplikacije, kot sta visoko natančno spremljanje in snemanje v ekstremno temnih okoljih. Že leta 2015 je Canon predstavil fotokamero ME20F-SH, ki ima še danes neverjetnih 4 milijona ISO. Kamera MS-500 naj bi delovala s še višjo občutljivostjo in pravijo, da lahko vidi, česar naše oči ne vidijo.

 

1,0-palčni slikovni senzor SPAD

Kamera MS-500, je opremljena z 1,0-palčnim tipalom SPAD, ločljivosti 3.2M točk. Tipalo proizvede zelo malo šumain tako omogoča jasne, polnobarvne slike visoke ločljivosti tudi v izjemno svetlobno šibkih okoljih. MS-500 ima B4 bajonetni nastavek za objektiv, ki se uporablja v industriji televizijskih objektivov. To omogoča uporabo kamere zobsežno ponudbo objektivov. Z njihovo pomočjo se lahko zajame subjekte, ki so oddaljeni več kilometrov.

 

Merjenje vrednosti svetlobe - ne količine

Izraz "slikovno tipalo" spominja na tipala CMOS v digitalnih fotokamerah, vendar tipala SPAD delujejo na drugačennačin. Tipala izkoriščajo dejstvo, da je svetloba sestavljena iz delcev. Vendar pri tipalihih CMOS vsaka točka meri količino svetlobe, ki jo doseže v danem času, medtem ko tipala SPAD merijo vsak svetlobni delec (tj. foton), ki doseže točko. Vsak foton, ki vstopi v slikovno točko, se takoj pretvori v električni naboj, elektroni, ki nastanejo, pa se sčasoma pomnožijo kot plaz, dokler ne tvorijo močnega signalnega naboja, ki ga je mogoče izločiti. Obenem tipala SPAD digitalno štejejo posamezne fotonske delce, kar oteži pridelavo elektronskega šuma. Tako si lahko tudi videoposnetek slabo osvetljenih okolij ogledamo, kot da bi ga gledali s prostim očesom v dobro osvetljenem okolju.

 

Povzetek

Tehnologija SPAD ni namenjena široki uporabi v kinematografski produkciji. Prinaša pa že edinstvene zmogljivosti pri ultra šibki svetlobi, ki so potrebne zlasti pri ustvarjanju dokumentarnih filmov. Posneto je že nekaj serij iz sveta divjih živali.

Canon načrtuje, da bo kamero MS-500 začel prodajati letos. Zaenkrat ni natančnih informacij o ceni ali razpoložljivosti. Vendar je to znanstveno/raziskovalno/varnostno usmerjena kamera, zato lahko pričakujemo ceno okoli30.000€.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com