Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon G1 X MkII - kompakt najvišjega razreda

Avtor:Matjaž Intihar
15.10.2014 14:45

Cenejše kompaktne kamere je že "povozil" čas novih tehnologij. V bistvu jih pošiljajo v zgodovino fotofoni in tablice. Vendar ima foto industrija druge priložnosti. Zaradi fotofonov fotografimo vsi in iz te sedaj res zelo široke baze ljubiteljev fotografije, si marsikdo zaželi več. Tu pridejo na vrsto "pravi" proizvajalci fotografskih kamer.
In kdor si od fotografije želi več, poseže po "pravi" fotografski kameri, saj lahko v tehničnem kot uporabniškem smislu več tudi nudijo. Ob izbiri fotokamere se hitro pokaže dilema. Med njimi je velikost in univerzalnost kamere med prvimi. Če nudi fotofon to, da je stalno pri roki, veliko kompaktnost in univerzalnost, lahko nekaj podobnega v kompaktnosti med "pravimi" fotokamerami da samo kompaktna fotokamera. Ta v manjšem ohišju nudi "vse v enem"!. Nastavitve, objektiv, elektroniko, ostale dodatke…

Večje tipalo zahteva večji objektiv. Vendar so mere kamere 116 x 74 x 66 mm še vedno v mejah kompaktne kamere.

In ponavadi se večina hobi fotografov najprej spozna s kompaktno kamero. Prav tako si jo zaželi marsikdo pri svojem reporterskem delu, ali kot tisto tretjo kamero, ki budi več kot fotofon in je vedno pri roki na dogodkih, potovanju...

12 let razlike

Canon je podjetje, ki ima v vseh skupinah svojo kamero. In to ne kamero kar tako. Mora biti konkurenčna in zato tudi želena. Že leta 2002 so predstavili prvo "resno" digitalno kompaktno kamero z imenom G. Kamera G1 je nudila 3.3M točk, zum objektiv, vrtljiv zaslon, napredne nastavitve. Še kako prav mi je prišla ob fotografiranju raznih artiklov za prospekte, kataloge. Bila je počasna, vendar posnetki so bili takoj v računalniku, odpadlo je razvijanje filma, skeniranje.

Kompaktna kamera Canon PowerShot G 1X MkII

Da kompaktna kamera nudi nekaj več, ni samo domena kompaktnosti. Danes jih večina ocenjuje s tehnično kakovostjo slike in odlično kontrolo šuma v slabi svetlobi. ISO 6400 mora nuditi primerljivo fotografijo kot kamera DSLR. Zato je večje tipalo še kako dobrodošlo. Vendar kaj bi brez kompromisov. Še najbolje bi bilo v kompaktno kamero dodati veliko tipalo iz kamere DSLR in to je to. Vendar potem nastane problem kompaktnosti ob vgrajenem zum objektivu, kateri mora imeti še dobro svetlobno moč, da pri slabi svetlobi ne pride prehitro do najvišje nastavljene občutljivosti. Tu je še cena, itd.

Da je kamera kar najbolj upravičena visoke cene, je tudi pomembno kako je izdelano ohišje. Canon se je odločil, da bo za ohišje uporabil najboljše. Je iz magnezijeve zlitine, ki nudi trdnost in majhno težo. Tipalo je veliko 1,5 palca (18,7x14mm). Po širini je za mm daljši od 4/3 tipala, ki ga uporabljata Olympus in Panasonic in za 3mm ožje od APS-C formata. Tipalo ima "zgolj" 12M točk, svetlobno moč od f/2 - 3.9 in glede šuma v slabi svetlobi je dober rezultat zagotovljen.

Objektiv ima goriščnico 24-120mm (ekv.35mm) in nudi optično stabilizacijo (IS). Na objektivu sta dva nastavljiva obroča za izbiro funkcij, zaslon je vrtljiv, velik 3 palce in ločljivosti 1,04M točk. Za nastavitve so na voljo znane Canon funkcije na vrtljivem obroču in Func. gumbu. Za hitro procesiranje podatkov skrbi najnovejši Digic 6 procesor. Kamera zmore zajeti 5,2 posnetka v sekundi, video 1080/30p in WI-Fi povezavo preko gostitelja (NFC) kot pametni telefon, tablica, računalnik.

Vgrajena bliskavica je visoko nad kamero, možnost je uporabiti vse EX zunanje bliskavice. Na nastavek za zunanjo bliskavico, lahko dodamo dodatno optično iskalo z 2.36m točkami (EVF-DC1).

Uporabnost

V bistvu je to povsem prava kompaktna kamera z njenimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Dokaj majhno ohišje, zadovoljive goriščnice, hitrost, nastavitve in hitrost njihove izbire, dodana bliskavica in EVF iskalo.
Seveda so tu težave z izbiro globinske neostrine, katere ima vsaka kompaktna kamera. Vendar zaradi skoraj APS-C velikosti tipala, se pri daljših goriščnicah že da delno izkoriščati možnost neostrine po globini motiva.

Zaključek

Tudi veliki Canon se zaveda, da se kompaktnim kameram bližajo težki dnevi. Zato ne preseneča, da gre v boj s tistimi, ki radi nudijo nišne naprave. Kamera Canon G 1X MkII nikakor ne jemlje tržni delež Canon kameram DSLR. Razlika v uporabniški vrednosti je prevelika. To kompaktno kamero si tudi ne bo izbral nekdo, ki šele vstopa v fotografijo.

Med kupci kamere G 1X MkII je vse več tistih, ki dobro poznajo lastnosti fotokamer, vendar za občasno fotografiranje ne bodo posegli po fotofonu ampak raje po večji kompaktni kameri. In kamera G 1X MkII nudi veliko. Odlično tehnično fotografijo, dobro kakovost zapisa pri slabši svetlobi z višjim ISO, kot dokaj hitro možnost izbire glavnih nastavitev. Objektiv ima odlične goriščnice.
Torej univerzalnost v kompaktni kameri še vedno obstaja. Dokaj majhno ohišje, solidne goriščnice, kreativni programi, kot glavne funkcije za korekturo fotografije, hitrost, HD video…

Kamero Canon G 1X MkII pri nas trenutno dobite za cca. 800€. Pri tej ceni smo že v razredu naprednih DSLR in CSC kamer. Vsekakor ni malo denarja. Vendar se kamere Canon G 1X MkII ne primerja s kamerami, ki imajo drugačen uporabniški namen. Za zelo univerzalno kompaktno kamero želijo veliko denarja. Res pa je, da kamera nudi veliko in predvsem ima povsem svojo uporabniško vrednost. In tu kamera išče svoje kupce, uporabnike.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com