Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS R - prvi vtis

19.12.2018 17:45

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Olympus je s kamero PEN nakazal smer novih fotokamer z izmenljivimi objektivi. Sledili so Panasonic, Fujifilm in Sony. Canon in Nikon sta bila zaradi vodilnega položaja v svetu brezrcalnih kamer dolgo zadržana. Toda Sony je s kamerami Alpha polnega formata močno posegel v tržni delež obeh. Obenem je nemalo Canon kot Nikon uporabnikov pogledovalo k Sony.

V letošnjem letu sta tako Canon kot Nikon podala svoj odgovor. Nikon je moral v še bolj revolucionarni poseg, saj so zamenjali bajonet F z novim, mnogo širšim Z. Canon je obržal širino EF bajoneta, le nastavek je malo spremenjen.

 

Canon EOS R v roki

Čeprav je bila sprva kompaktnost ohišja označena kot prednost brezrcalnih kamer, se je ob večjih objektivih hitro spoznalo, da to ni tisto pravo.

Ohišje Canon R je podobno veliko kot od kamer DSLR, le po globini (razen držala) ga je manj. Ohišje se tudi zaradi dobrega držala odlično drži v roki.

Nastavitveni gumbi so samosvoji. Seveda iz pogleda že znanih EOS kamer DSLR. Tako ne veš. Ali z R modelom nagovarjajo nove kupce, ki še niso vajeni gumbov iz že znanih kamer EOS, oziroma tiste, ki menjajo DSLR z EOS R. Mislim, da pri Canon s prvo kamero z novostmi še iščejo pravi odgovor.

 

Novosti v EOS R

Odprtina bajoneta RF, ostaja enake velikosti kot pri EF. Je dovolj velika da bodo lahko tudi objektivi z ekstremno svetlobno močjo odlično risali sliko. Spremenjen je le nastavek, da EF in EF-S objektivi ne gredo na kamero brez RF adapterja. Uporabne funkcije zaradi manjše oddaljenosti tipala, pa tako ali tako ne bi imeli.

Na voljo so trije adapterji. EF-EOS R nudi samo priklop, drugi Control EF-EOS R ima še obroč za izbiro funkcije. Recimo lahko izbiramo zaslonko, ISO... Tretji ima odprtino za filtre.

Preko M-Fn gumba ob prožilcu lahko hitro izbiramo med več funkcijami preko TFT zaslona, kot EVF iskala.

Programska izbira Flexible Priority (Fv), nam omogoča izbrati katerikoli parameter za osvetlitev. Poleg hitrosti zaklopa in velikosti zaslonke, imamo še direktni nadzor nad občutljivostjo (ISO) in kompenzacijo osvetlitve (EV).

Zanimiva je še manjša drsna ploščica na zadnjem delu ohišja, ki omogoča hiter premik izbrane funkcije. Sam sem izbral ISO, ker tega gumba ni na kameri.

Glede na konkurenčne kamere, ima Canon v celoti vrtljiv zaslon.

Objektivi RF kažejo, da bodo lahko bolj kompaktni kot tisti iz serije EF. Za EOS R kamero je odlična osnovna izbira RF 24-105mm f/4 L.

 

Canon EOS R v praksi

S kamero EOS R sem se žal družil zelo na kratko. Kljub izkušnjam je v nekaj dneh težko priti do objektivnega občutka. Meni osebno deluje model R, kot Canon vstopna brezrcalna kamera, ki naj pokaže interes trga in poda mnenje Canon uporabnikov.

Ohišje je odlično. Meni najbolj všečno med konkurentoma Sony in Nikon. S 30M točkovnim tipalom, kateri je prenešen iz EOS 5D MkIV, so šli pri Canon nekam vmes. Sony in Nikon imata tipalo z večjo ločljivostjo, nasploh Nikon ima s povsem novim 45M točk tipalom višjo kakovost zapisa.

Odlična lastnost je, da je zaklop zaprt, ko menjamo objektiv. Prah je težava brezzrcalnih kamer mnogo bolj kot kamer DSLR. In če je zaklop odprt ob menjavi objektiva, se prah, ki ga prinaša veter ali kroži po zarku še hitreje prime na tipalo. Preizkušeno kot slabost tako pri Sony kot Nikon.

Na Canon R mi manjka še kakšen gumb, predvsem tisti vrtljiv na zadnjem hrbtnem delu, ali njihova bolj prijazna postavitev. Kot že zapisano, očitno je model R neka priprava za nove modele tega brezzrcalnega razreda, oziroma ne želijo jo še premočno približati EOS 5D MkIV. Če si vajen Canon kamer DSLR in njihovih nastavitvenih gumbov, potem je začetek spoznavanja EOS R konfuzen. Novosti so opazne, vendar se jih lahko hitro navadimo. Če bo EOS R fotografu kot druga kamera, pa zna biti na začetku vse skupaj malo mešano.

Objektiv RF 24-105mm f/4 L je odlično izdelan in kakovosten v zapisu. Na voljo sta še dva objektiva iz serije L, ki dokazujta kako lažje je narediti svetlobno močne objektive za brezzrcalne kamere. RF 50mm f/1.2 USM L in RF 28-70mm f/2  USM L. Četrti objektiv je RF 35mm f/1.8 IS Macro STM.

Meni ima prepoznavost iz kamer DSLR, zato tu ni težav.

Po vklopu je kamera hitro pripravljena na posnetek. Zaradi zamika vklopa EVF iskala sicer ne tako hitro kot pri kameri DSLR, a to je lahko moteče samo pri zelo hitrem reporterskem delu.

EVF iskalo ima nekaj zamika ob premiku kamere in včasih je moteča tudi še premalo hitra osvežitev slike.

Zdaj sem preizkusil že toliko brezrcalnih kamer z EVF iskalom, da mi ta niti ne deluje več moteče. EVF iskalo ima svoje prednosti, a zame še tudi slabosti in na proti klasičnemu iskalu me še ne prepriča. Kot vedno, pri slabostih se prilagodiš in jih poizkušaš odmisliti ali v praksi zmanjšati.

Iz slabih praktičnih izkušenj s kamerami CSC, me je najbolj zanimalo delovanje AF. Sistem delovanja AF preko tipala, ki zajema sliko, svetlobo, podaja sliko v iskalo, se še ni izkazal kot konkurenčen faznemu AF v kamerah DSLR. AF sistem je tudi v EOS R povzet po že znanem Dual AF sistemu, ki s pomočjo dvojne točke razpozna oddaljenost motiva in poda smer vrtenja za hitro izostritev. V DSLR kamerah EOS, ga poznamo ob delovanju z LiveWiev in ob snemanju videa. Omogoča, da kamera ob izmeri oddaljenosti ve, ali mora obroč za ostritev obrniti v levo ali desno. V bistvu je to delovanje podobno pravemu DSLR faznemu principu. Vendar hitrost kontrastnega AF preko tipala in preračunavanje smeri vrtenja izostritve preko dveh točk, ter izostritev ob hitrih motivih še ne dosega konkurenčnega iz DSLR. 

Za klasične motive ni dileme. AF je v kameri EOS R odličen. Celo več. Menim, da se je do sedaj Canon s kamero EOS R še najbolj približal željam po odličnosti AF pri hitrih motivih. Torej tudi tu kamere DSLR kmalu ne bodo več v večji prednosti.

Video je 4K ločljivosti, so pa tudi tu malo oknili kamero in je zajem v izrezu. Torej se ne uporablja celo tipalo.

Za kamero Canon EOS R, je na voljo že dodatno držalo z baterijo BG-E22 s prožilcem in kontrolnim gumbom.

 

EOS R - jutranja zarja

Čeprav kratica EOS pomeni elektro optični sistem, se ga je že ob prihodu kamer EOS leta 1986 povezovalo z grško boginjo jutranje zarje. In tako mi tudi deluje kamera Canon EOS R. Za prvi vstop med brezzrcalne kamere polnega formata nudi veliko, je pa v nekaterih delih okrnjena, da ne bi že preveč posega v konkurenčnost EOS 5D MkIV. Zaenkrat je pri EOS R hitrost delovanja, ena SD kartica, nastavitveni gumbi, bolj kot ne test odzivnosti Canon uporabnikov.

 Kamera EOS R me je pozitivno presenetila. Nudi veliko v tehniki in vse bolj se da preskočiti razlike z DSLR.

Pa vseeno. Menim, da bodo šele naslednje kamere iz serije R predstavile za napredne in profesionalne kamere tisto več. Po moje, bo Canon predstavil še eno 5D in se šele nato podal v novosti v razredu R.

Obenem bo hitro širil sistem svetlobno močnih RF objektivov. Čez leto ali dve, se bo Canon uporabnikom PRO kamer že postavila dilema glede izbire. Vstopiti ali ne v svet brezzrcalnih sistemskih kamer EOS R.

EOS 1D Mk II tako ali tako ostaja kraljica med reporterskimi kamerami. Tu brezzrcalne kamere še nimajo kaj iskati. Torej, brezzrcalna polnoformatna Canon kamera je tu. Kaže odličnost z ohišjem kot objektivi. Manj glede AF pri hitrih motivih. Zdaj čakam še na možnost daljšega preizkusa. Kakšen FotoPOTEP v Oman ali Islandijo bi bil kot nalašč za to.

Canon EOS R je na test posodil 3A servis foto/video

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com