Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 5Ds R / Točkovna DSLR kraljica

09.06.2016 15:51
Stran:

Avtor: Matjaž Intihar

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Pri fotografih je bila želja po več in več točkah zelo izrazita vse od leta 1996, ko so na trgovske police že začele prihajati prve digitalne fotografske kamere. V letu 2001 smo komaj prišli do tipal s tremi mega točkami. In to niti ni bilo malo. Sam sem s kompaktno kamero Canon PowerShot G1 (3M točk) posnel in uporabil ne malo fotografij za letake in revije. Ob prihodu kamere Canon EOS D60 (2002) sem že imel zmogljivo kamero DSLR in kar celih 6M točk. Bogato!

Fotografu, ki mu je tehnika blizu so višje številke vedno bolj všečne in želene. Spomnim se zapisa v eni izmed naših računalniških revij iz leta 2001, ko so se ob prihodu kamere Canon EOS 1D čudili, kakšna je to PRO kamera, če imajo boljši kompakti več točk. Ja točke, so nepoznavalcu digitalne tehnike pomenile vse...

Prišla je kamera Canon EOS 1Ds (2002) in njenih 11M točk je pomenilo velik preskok v visoko ločljivost. 2007 je EOS 1Ds MkIII prinesla 21M točk v vrhunsko ohišje DSLR in glede ločljivosti smo bili vse bolj pomirjeni.

Vseeno se je vojna točk nadaljevala pri kompaktnih kamerah. In lej ga zlodja, vse na račun kakovosti zapisa. Kupci so nevedno kupovali točke, da smo dobili prav zaradi te "vojne" vse slabšo kakovost slike pa ni bilo opaženo.

EOS 5Ds in 5Ds R. Razlika je samo v odstanjenem anti aliasing filtru pri 5Ds R.

 

Prišle so kamere DSLR s 24 in 36M točkami. Datoteke so že tako velike, da je mnogim vse skupaj že preveč. Vendar število točk je še vedno magnet, nekaterim tudi potreba. Canon je lani na svoji EXPO predstavitvi pokazal tipala s 100M točkami, kot visoko občutljiva tipala z možnostjo delovanja z nekaj 100 tisoč ISO. Tako je prišel čas, da v praksi pokažejo, da imajo najvišjo tehnologijo ločljivosti, ki je lahko dostopna množicam.

S kamerama Canon EOS 5Ds in EOS 5Ds R, ki je brez anti-aliasing filtra za maksimalno ostrino, so prišli na proti prav tem fotografom, kateri potrebujejo visoko ločljivost.
Srednje formatne kamere so okorne in namenjene predvsem studijski fotografiji. Canon s kamerama DS nudi ločljivost in dobro delovanje v studio, v pokrajinski, poročni, modni fotografiji. Obenem nudi vse napredne in funkcionalne prednosti kamere DSLR.

 

Ohišje kamere EOS 5Ds / 5Ds R

Čeprav kameri izhajata iz EOS 5D MkIII z 21M točk, so ohišje malenkostno spremenili. Deluje bolj togo in še lažje umirimo kamero ter s tem težje stresemo posnetek.
Ohišje vseh treh EOS 5D modelov je enako veliko, 152x116x76mm. V teži 930g, sta S modela za 20g lažja od 21M točkovne sestre. Ohišje je v celoti iz magnezijeve zlitine, zaščiteno za vlago, prah, dežne kaplje. Canon uporabnik si bo s kamero takoj na ti. Vse je na svojem mestu.

 

Tehnika

Canon EOS 5Ds R ima tipalo polnega 35mm formata z ekstremno ločljivostjo za kamere DSLR 50,2 M točk. Za hitro procesiranje velikih podatkov skrbita dva DiGIC 6 procesor (5D MkIII ima DiGIC 5+). RAW datoteka je velika celih 60MB. Ko sliko odpremo ima 16 bitni zapis kar 288MB.

Občutljivost tipala je od ISO 100, do ISO 6400. Žal visoka gostota točk pomeni tudi slabše možnosti v visoki občutljivosti tipala. Elektronsko lahko občutljivost razširimo na ISO 12800.

Zaslon velikosti 3.2 palca je znan iz 5D MkIII, ločljivosti 1.04M točk. Pokritost motiva preko iskala je 100%, povečava v njem je 0.71X.

Modul za ostrenje ima 61 točk (41 točk je križnih). Tipalo za merjenje svetlobe ima 150k točk in deluje na RGB + IR principu.

Kamera deluje z max. 5 posnetki v sekundi.

Možna je izbira Medium in Small RAW.

Kameri lahko nastavimo direktni faktor izreza 1,3X (30M točk) in 1,6X (19,6M točk.

Za shranjevanje kamera uporablja CF in SD pomnilni kartici. Za prenos podatkov iz kamere imamo na voljo USB 3,0.

 

Delovanje kamere

50M točkovna kamera Canon EOS 5Ds R je res namenska. To ni kamera namenjena športni ali reporterski uporabi. Manjka ji hitrost zaradi procesiranja velike količine podatkov in visoki ISO nad 3200 je pogojno uporaben. Nekaj elementov so glede na EOS 5D MkIII spremenili. Dodali so več napredne tehnologije iz EOS 7D MkII in EOS 1D X.

Kamera Canon EOS 5Ds R je predvsem namenjena fotografu, kateri želi vrhunsko ločljivost, ostrino, deluje v dobri svetlobi ali uporablja težko stojalo. Na novo je zasnovan mehanizem zrcala, ki ima sedaj manj vibracij. Iz EOS 7D MkII so prenesli način merjenja svetlobe. AF deluje z novim iTR Multi načinu, kateri odlično sledi motivu po celotni površini vseh 41-tih križnih točk.

Ostrenje, merjenje svetlobe, časi osvetlitve, celotna hitrost delovanja je za krajinske, poročne ali modne motive vrhunska. Kdor želi še več v domeni hitrosti in ISO, naj ne gre v EOS kamero s 50M točk.

 

Uporabniška vrednost kamere

Že ob nakupu ali ob začetku uporabe izposojene kamere se zavedaš, da je kamera Canon EOS 5Ds R namenska.
Na kameri EOS 5Ds R imamo vse nastavitvene možnosti za PRO uporabo pri vseh motivih. Dodali so nekaj novih tehničnih rešitev iz EOS 7D MkII, vendar hitro spoznaš, da ni namenjena za vse motive. 50M točkovno tipalo ima svoje omejitve, katere pa so ob pravih motivih lahko prednost.

Visoka ločljivost prinese počasno procesiranje (kamera nudi samo 5 posnetkov v sekundi) in nizke uporabne vrednosti ISO (max. 12.800).
Obenem lahko visoko ločljivost tipala izkoristimo samo z najboljšimi objektivi. Le redki omogočajo izkoristiti tipalo. Recimo z objektivom Zeiss Otus 85mm, lahko dosežemo ločljivost 4000 linij na inčo (160 na mm).
Ob uporabi odlično ločljivih objektivov ter nizke občutljivosti, lahko dosežemo vrhunsko datoteko, katera nudi neverjetne povečave ali izreze.
 

1.Tehnika / 2.Kakovost slike / 3.Zaključek

Avtor: Matjaž Intihar

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com