Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 550D - Prvo mnenje

Avtor:Matjaž Intihar
03.05.2010 14:53

Japonci se držijo tradicije. V hobi razredu fotokamer je bil Canon vedno med vodilnimi. Ni pa enostavno obdržati vodilno vlogo, še toliko bolj, ker se je tudi Nikon odločil vstopiti v hobi razred.

Konkurenca je zanimiva. Olympus je kamere DSLR postavil v ozadje in se preizkušajo s kompakti z izmenljivo optiko. Sony se nikakor ne more postaviti višje, predvsem visoka občutljivost in posledično kakovost slike mu delajo še ne malo težav. Pentax ima čudovito kamero DSLR model K-x, vendar so kot majhno foto podjetje v senci obeh velikanov, predvsem pa jim manjka večji razpon dodatne opreme. Čeprav le ta ni klučni element za odločitev, pa marsikateri kupec pogleda ravno po njem. Nikon je z modelom D5000 vstopil tudi v hobi razred in si pridobil ne malo kupcev. Canon je začel izgubljati tržni delež v razredu hobi kamer in potrebno je bilo nekaj storiti. Večkrat sem že zapisal, da Canon doda v kamero ravno toliko nove tehnologije, da se kamera lahko povsem kosa s konkurenco. Toda Nikon je v zadnjih dveh letih znal prevzeti nekaj kupcev prav v tem za Canon zelo pomembnem razredu. Kameram D60, D60x in D5000 so znali s pravo ceno konkurirati EOS 450D in EOS 500D. Canon kamere niso nudile toliko več, da bi opazno višja cena odtehtala nekaj funkcij več.

Vendar so pri Canon dobro zavihali rokave, v novo kamero DSLR EOS 550D dodali nekaj zanimivih novosti in kamera je dobila možnost, da se zopet postavi na vrh hobi uporabniškega razreda.

Canon je prvi naredil danes znano pravilno potezo in naredil lasten razvoj CMOS tipal. Od konkurence so toliko naprednejši, da imajo lahko njihove kamere za 50% več točk (18M točk EOS 550D), pa še vedno lahko konkurirajo v kakovosti slike pri visoki občutljivosti.

DiGic IV procesor zagotavlja hitro procesiranje podatkov in hkratno popravljanje tonskih vrednosti, elektronske ostrine, šuma...

Občutljivost tipala je od ISO 100 do ISO 6400 z možnostjo razširitve do ISO 12.800.

3 palčni zaslon ima odlično ločljivost 1M točk, zaščitno steklo pa je dodatno premazano z antirefleksnim premazom za boljšo vidljivost slike v močni svetlobi.

Prenovili so sistem avtomatskega ostrenja z 9 AF točkami.

Video zapis omogoča polno HD ločljivost 1920x1080 točk in različne hitrosti snemanja 30/25 ali 24 sličic v sekundi. V polovični HD ločljivosti pa celo s 60 ali 50 sličicami v sekundi.

Kamera ima sistem samočiščenja tipala in novo visoko zmogljivo baterijo s katero lahko posnamete 1000 in več posnetkov.

Canon EOS 550D sem že dodobra preizkusil na naši fotodelavnici na Baliju. Kamera se je izkazala za zelo široko uporabno in tokrat je Canon v kamero zopet dodal krepko več, da konkurenci pokaže, da so še vedno vodilni v tem razredu, predvsem pa v sami tehnologiji tipal in videa. Obširni preizkus bo konec meseca maja objavljen na e-Fotografija.si in v junijski številki revije.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com