Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 50D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.12.2008 21:36
Stran:

 

Meni za HOBI fotografe

 

Meni je obsežen, vendar tudi za hobi fotografa prijazen. To omogoča več oken, ki vsako zase nudi bolj ali manj zahtevne funkcije. Nekaj funkcij, katere uporablja tudi hobi fotograf pa je le toliko skritih (nerazumljenih), da je bolje kar tu predstaviti jih.
Enostavnost za hobi fotografa je tudi v tem, da če uporabljamo »zeleno« avtomatiko ali slikovne programe se nam količina funkcij menija krepko zoži na tiste enostavnejše in kamera sama avtomatsko skrbi za določen vklop ali izklop funkcije.


Osnovno okno z informacijami. Vklopimo ga s funkcijskim premakljivim gumbom desno ob iskalu. Z njim se premikamo med funkcijami, želeno pa spreminjamo z velikim vrtljivim gumbov na zadnji strani kamere. V zeleni avtomatiki in slikovnih programov so možnosti za spremembo funkcij zelo okrnjene.


Če uporabljamo zeleno avtomatiko ali slikovne programe, imamo v prvem oknu samo šest pod oken. EOS 50D je tako prijazna tudi za neizkušene fotografe, ki prevelike količine nastavitev niti ne potrebujejo. Dobro je spoznati kje lahko vklopimo ali izklopimo funkcijo za popravek napake objektiva. Če delujete v RAW zapisu, lahko popravek opravite s priloženim programom Canon Photo Profesional. Če uporabljate starejše objektive vas kamera opozori, da za njega nima možnosti korekcije.
Preko funkcije Highlight alert vklopimo ali izklopimo prikaz preosvetlenosti motiva. Možni preosvetleni del utripa.


Funkcija Peripheral illumination correction. Levo izklopljena funkcija, desno vklopljena. Za vse novejše objektive so že vgrajene korekture napake objektiva, katere v fazi procesiranja slike program tudi upošteva. Hobi fotograf, ki deluje v JPEG nastavitvi naj jo le ima stalno vklopljeno. Če fotografirate v RAW pa to korekturo opravite v priloženem programu.


Brez funkcije Peripheral illumination correction.


S funkcijo Peripheral illumination correction.


Formatiranje kartice in možnost čiščenja tipala. S prvo funkcijo vklopimo ali izklopimo čiščenje tipala ob vklopu/izklopu kamere. Z drugo lahko sami vklopimo čiščenje.

 

 

Meni za napredne fotografe

 

Preko predzadnjega okna imamo na voljo 25 lastnih nastavitev. Fotograf si lahko med posameznimi izbira več možnosti, kar mu lahko doprinese lažje delovanje s kamero v njemu zahtevanih pogojih. Med njimi je tudi funkcija za prenastavitev korekture napak izostritve objektiva in optičnih napak.
Omogočena je tudi možnost izbire dveh (C1, C2) prednastavljenih lastnih nastavitev tako glede osvetlitve, izbire funkcij in načina delovanja kamere.


Informacije na zaslonu prikličete s pritiskom na zgornji desni gumb pri iskalu.


Ko izbiramo napredne funkcije P, Tv, Av, M, se nam v meniju odprejo dodatna okna. EOS 50D nam nudi RAW zapis tudi v nižji ločljivosti.


Izbiramo lahko način ostrenja preko funkcije LiveView in dodajamo linije.


Nastavitve ki jih izberemo lahko shranimo pod lastne nastavitve.


Custum Functions (lastne nastvitve). Za naprednega fotografa se preko njih skriva veliko zanimivih dodatnih funkcij, ki mu lahko služijo za njegov način fotografiranja.


Če ne vklopimo funkcije za razširitev občutljivosti, nas bo kamera peljala samo do ISO 3200. Ob vklopljeni funkciji lahko uporabimo tudi ISO 12800. Če z bliskavico želimo delovati s samo najkrajšim sinhronizacijskim časov moramo to funkcijo tudi izbrati. V dodatnih oknih imamo še možnost izbire redukcije šuma pri izbiri dolge ekspozicije in visokega ISO.


V prvih dveh oknih lahko vklopimo funkcijo za boljši zapis svetlih tonov in svetlejših v temnih delih slike v močno kontrastne motivu. V iskalu kot na LCD zaslonu se nam prikaže črka D+. Da ne stresemo kamere, si lahko pomagamo s funkcijo zaklepanja zrcala. Preko AF microadjustment funkcije popravljamo napako izostritve naših objektivov, ki nato ostanejo v spominu. V zadnjih dveh funkcijah pa izbiramo dodatno funkcijo gumbu OK in Function.


Highlight tone priotity. Disable levo, Enable desno. Kamera v vklopljeni funkciji obdrži več risbe v svetlejših delih slike.


Auto Lighting Optimizer. Programska izbira, da nam v temnih delih ostane več risbe (zapisa). Ob vklopljeni funkciji se nam v iskalu in na LCD zaslonu pokaže zapis D+.


Funkcija Micro adjustment. Nekateri objektivi imajo lahko napako v ostritvi in slika ni izostrena točno v želeni točki. Sedaj lahko napako našega objektiva sami umerimo in popravimo. Ob uporabi objektiva ga kamera prepozna in uporabi določeno korekturo. Na obeh slikah je ostreno na rdečo piko. Na zgornji sliki je ostrina nastavljena pred fokusno točko. Na spodnji sliki je ostrina nastavljena za fokusno točko.


Da hitreje najdemo nam najbolj uporabne in največkrat iskane funkcije za prenastavitev, si jih lahko naložimo v zadnje okno My Menu.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com