Naročite se na enovice

http://www.canon.si/get-involved/student-development-programme/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 1000D v praktičnem preizkusu

02.09.2008 18:58
Žiga Intihar

 

Ob seznanitvi z novo EOS 1000D kamero, s katero je Canon vstopil v najnižji rang DSLR kamer, je prvi občutek izjemno navdušujoč a obenem tudi malce zbegan. Naj za začetek povem, da je to samo prvi krajši vtis o EOS 1000D, saj sem jo dlje uporabljal le enkrat.

 

Kamera kljub majhnosti presenetljivo dobro sede v dlan, saj me tudi po nekaj urnem neprestanem držanju v roki (žal na kameri ni bilo traku), prsti niso boleli. Kot že omenjeno je kamera namenjena predvsem nezahtevnim ljubiteljem fotografije, kateri pa s kompaktnimi kamera niso zadovoljni oz. je njihovo znanje že preraslo zmogljivosti kompaktov. Poleg vseh avtomatskih in ročnih nastavitev ima EOS 1000D, morda celo nekoliko presenetljivo prav vse gumbe na ohišju razporejene enako kot 450D, kar pomeni, da lahko praktično vse nastavitve prenastavljamo preko ohišja in nam ni potrebno hoditi v zamudni meni. To je nekaj, kar trenutno najbližja konkurenca v najnižjih modelih ne ponuja in naprednemu amaterju marsikdaj prizanese kakšen siv las.

 

V same tehnične podatke se v tem opisu ne bom spuščal. Bolj se bom osredotočil na samo uporabo kamere v praksi.

Če za začetek napišem, da sem pred fotografiranjem z EOS 1000D nekaj ur fotografiral z EOS 1Ds mkIII, objektivom EF 17-40 L in bliskavico 580 EX II boste vsi rekli, da ta test potem ne more biti realen, saj sem iz Canon naj zmogljivejše in najdražje kamere, v trenutku preskočil na Canonovo naj osnovnejšo in najcenejšo. Nekako sem tudi sam pričakoval občutno slabše delovanje, predvsem hitrost ostrenja. A kaj, ko se je EOS 1000D odrezala nad vsemi pričakovanji.


Edina razlika, katero sem opazil tekom večera in si je še ne znam razjasniti je ta, da mi ob močni osvetlitvi DJ-a od zadaj, z 1000D nikakor ni uspelo dobiti lepih kožnih barv, temveč je bila koža močno preosvetljena, čeprav sem korekturo bliskavice nastavil tudi do vrednosti -2. Najverjetnje je "krivec" za tako različni osvetlitvi v ekstremnih pogojih senzor za merjenje svetlobe. Zgornja fotografija je bila posneta z EOS 1Ds mkIII, spodnja z EOS 1000D. Razlika je očitna.

 

Gumbi so dovolj veliki in izbočeni, da tudi v popolni temi veš, na katerem mestu se nahajajo prsti. Žal to ne moramo trditi za iskalo, saj je tako majhno in temno, da sem v slabi svetlobi videl samo obrise ljudi, katere sem fotografiral. Za primerjavo naj povem, da z 1Ds mkIII ob enakih svetlobnih pogojih vidim če kdo zamiži, medtem ko s 1000D – kot že omenjeno – vidiš samo obrise motivov. Zaradi tega majhnega in temnega iskala sem menil, da se tudi AF sistem ne more odnesti ravno dobro, a me je že pri prvi fotografiji presenetila hitrost in natančnost. EOS 1000D je ostril in zajemal slike enako hitro kot že prej omenjena najdražja kamera. Verjamem, da bi bila pod drugačnimi pogoji, drugačnim načinom ostrenja 1000D veliko za 1Ds mkIII, a v teh okoliščinah v katerih se jaz največ gibljem in s to opremo je bila 1000D povsem konkurenčna dražji kameri. Seveda je za dobro odzivnost 1000D veliko odvisno tako od uporabe kvalitetne bliskavice kot uporabe L objektiva.


Čas osvetlitve: 1/4 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/2 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/4 sekunde, zaslonka: f/5, ISO: 800

Če spregovorimo še nekaj o samem bliskovnem (fleš) sistemu. Za amaterskega fotografa se je na 1000D odrezal zelo podobno, kot se odreže Nikonov sistem – ki je ta trenutek najnatančnejši. Z EOS 1000D vse zelo dobro deluje že na avtomatskem načinu. Nastaviš bliskavico na kamero in jo začneš uporabljati in fotografije so pravilno osvetljene. Canon je s prejšnjimi modeli dostikrat rad podosvetljeval kontrastne motive. S 1000D tega ni bilo opaziti. Da bi se izognil malenkostni preosvetljenosti (vedno uporabljam samo JPEG, ((z RAW bi lahko še marsikaj popravil)) sem bliskavico moral nastaviti celo v – 1/3 ali celo -2/3. A tistega delčka prežganine na koži ljubiteljski fotograf ne bo niti opazi, tako da je tako nastavljen bliskovni sistem pisan na kožo tistim, kateri ne bi radi posegali v nastavitve bliskavice.


Čas osvetlitve: 1/2 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/2 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/20 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 1600


Čas osvetlitve: 1/13 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 1600, bliskavica usmerjene v zrak


Čas osvetlitve: 1/20 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/20 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/30 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 1600

 
Čas osvetlitve: 1/5 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/13 sekunde, zaslonka: f/4, ISO: 800


Čas osvetlitve: 1/1.3 sekunde, zaslonka: f/6.3, ISO: 800

Ostale fotografije si lahko ogledate s klikom na spodnjo fotografijo

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com