Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.02.2012 12:38

Canon je bil pri izmenljivih objektivih vedno »mali« revolucionar. Nikoli niso samo delno spremenili nastavke objektivov in kontakte. Leta 1959 so imeli R bajonet. 1964 so predstavili FL bajonet in z novimi kamerami leta 1971 FD bajonet, preko katerega je bilo možno meriti svetlobo pri odprti zaslonki. Leta 1976 so naredili manjšo revolucijo, ki pa je vplivala na marsikaterega uporabnika Canon kamer. Z novim FD (new) nastavkom so spremenili način dodajanja objektiva na kamero. Če so imeli prej njihovi nastavki zunanji obroč s katerim smo privili objektiv na kamero, je novi FD nastavek postal tak kot so ga imeli drugi, oziroma kot ga poznamo še danes. Objektiv je treba obrniti v celoti.
S prihodom avtomatskega ostrenja, je Canon naredil popolno revolucijo. Počakali so, da so Minolta, Nikon, Pentax, pokazali svoje adute z ostrenjem preko motorčka v kameri in nato nakazali revolucijo. Edini so se odločili v celoti spremeniti nastavek za objektiv (bajonet). Na nove kamere serije EOS stari FD objektivi niso več šli. Tako smo leta 1987 s serijo kamer EOS, dobili EF (Electro Focus) serijo objektivov, ki je nespremenjena še do danes. Že prvi EF objektiv kot 50mm f/1.8 je imel vgrajen motorček za ostrenje in elektronsko zaslonko in še danes po 24 letih deluje na najnovejši EOS kameri, recimo EOS 1D X, z vsemi funkcijami.
Toda Canon zna razmišljati racionalno. Seveda najprej za sebe. Zato so se leta 2003 odločili za dodatni nastavek EF-S (prvo mnenje o EF-S 18-55mm), ki je bil namenjen za kamero EOS 300D. Vendar zopet s samosvojo lastnostjo, da jih lahko dodamo samo na kamere z manjšimi tipali. V bistvu te kamere potrebujejo za široki kot manjše goriščnice in Canon je te objektive ponudil na samosvoj način. Na starejše EOS kamere in tiste iz serije EOS 1 in EOS 5, se jih ne more dodati. Na njih gredo samo EF objektivi.
Canon svojim uporabnikom nudi več osnovnih kit objektivov (test). Ker pa je manjše tipalo dobilo svoj prostor pod soncem tudi pri bolj zahtevnih fotografih, je Canon za njih predstavil osnovni objektiv s še višjo tehnično kakovostjo. Objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM nudi klasične osnovne goriščnice, odlično svetlobno moč v celotnem razmerju goriščnic, hitri in tihi USM AF ter stabilizacijo slike. Bi ga imeli v svoji fototorbi na vaši EOS kameri? Bi, vem, da bi! Le ena prepreka je še do njega. S precej polno denarnico je treba k trgovcu.

 

Videz, velikost, teža

Objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM (27 - 88mm ekv.35mm) je že ob pogledu na njega drugačen od vseh drugih EF-S objektivov. Namreč je velik v vseh pogledih. Dolg je kar 111mm, premer je 84mm. Obenem pa težak spoštljivih 645g, kar nam najmanj podvoji težo ohišja.
Kljub spoštljivim tehničnim lastnostim pa se hitro opazi, da objektiv ni iz serije L. Sicer je opazno bolje izdelan kot klasični EF-S 18-55mm in je v elementu končne izdelave primerljiv s EF-S 15-85mm (test). Za tisto več, pa mu manjka kakovosti v materialu in zunanji uporabniški konstrukciji. Velik obroč za spreminjanje goriščnice je za tisto več, mehak pri obračanju. Obroč za spreminjaje ostritve pa ozek in ker je bolj blizu ohišja malo neroden za uporabo, saj s tem objektivom lahko ročno ostrimo tudi ob uporabi AF.


Primerjava EF-S kit osnovnih objektivov v dolžini v iztegnjenem stanju.


Primerjava objektivov Tamron, Canon, Sigma s svetlobno močjo f/2.8 v iztegnjenem stanju.

 

Konstrukcija

Ohišje objektiva Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM je iz trdne plastične mase, bajonet je kovinski. Objektiv je sestavljen iz 19 leč, ki so postavljene v 12 skupin. Če primerjamo z EF-S 18-55 je v Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM kar 8 leč več. Premer za filter je 77mm.
Najbližje možno ostrenje je pri 35cm. Zaslonka ima sedem lamel. Najbolj zaprta zaslonka je f/22.
Ob spremembi goriščnice se objektiv iztegne za 25mm. Prednja leča pa se ne vrti, zato je primeren za uporabo polarizacijskega filtra (članek - kateri, uporaba).
Na stranskem delu objektiva sta dva gumba preko katerih preklopimo ostrenje iz avtomatskega v ročnega in vklopimo /izklopimo sistem stabilizacije slike.

 

Bajonet

Nastavek za bajonet je kovinski. Če EF objektive lahko dodamo na kamere EOS z manjšimi tipali, EF-S objektivov ni možno dodati na starejše EOS kamere kot 30D in 60D, ter vse polnoformatne EOS kamere in EOS s tipali s faktorjem 1,3X. EF-S objektivi imajo zadnjo lečo bolj izvlečeno iz ohišja in večje ogledalo bi udarilo v zadnji del objektiva.

 

Ostrenje

Avtomatsko ostrenje poteka preko hitrega USM motorčka, ki premikajo notranjo skupino leč. Zato je ostrenje zares hitro in tiho. K večji hitrosti predvsem v slabi svetlobi dodatno prispeva dobra svetlobna moč objektiva.


Sončno zaslonko je potrebno dokupiti posebej.

 

Kakovost slike

Objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM nudi dobro kakovost zapisa v vseh področjih. Predvsem pa je pri tem objektivu pomembno, da ima dobro kakovost slike pri odprti zaslonki. Saj ta objektiv kupimo ravno zaradi višje svetlobne moči. Drugače bi bilo celo bolje izbrati EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.

 

Zaključna ocena

Objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM je za uporabnike kamer EOS z manjšimi tipali tisti objektiv, ki ga vsakdo gleda in želi imeti. Njegova svetlobna moč kot kakovost naproti konkurenci Sigma 17-50mm f/2.8 (test), Tamron 17-50mm f/2.8 (test), Tokina 16-50mm f/2.8 (test), sta najboljši magnet. Manj pa cena. Le ta je cca. 1000€. V zakup je treba še vzeti manj razumljivo potezo Canon, da ob tako dragem objektivu v kompletu ni torbice in sončne zaslonke. Slednja je nujna, saj ob direktni svetlobi močno pomaga k bolj kontrastnemu zapisu. Stane pa kar okoli 40€. Tudi navoj filtra 77mm želi opazno dražje filtre.
Če pogledamo generalno, nam odlična svetlobna moč, USM, IS in dobra kakovost zapisa naproti konkurenci dajo vedeti, da ta objektiv niti ni tako drag. Če še nekaj časa ne mislite na polnoformatne EOS kamere, si objektiv lahko privoščite, potrebujete odprto zaslonko, vas velikost in teža ne motita, potem je objektiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM lahko res odlična izbira. Če pa vam je najbolj pomembna cena, velikost, teža, ne potrebujete f/2.8, ste bolj vajeni večjega razpona goriščnic, potem poglejte še za ostalimi Canon »kit« objektivi (test). Izbira objektivov z osnovnimi goriščnicami je široka, a le eden je tisti, ki bo požel poglede in zavist drugih lastnikov EOS kamer z manjšimi tipali. Ve se, to je Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.

 


 

Na EF in EF-S objektivih boste lahko opazili še sledeče pomembne oznake:
EF za kamere polnega 35mm formata
EF-S samo za kamere s APS-C tipali
IS (Image Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
USM (UltrasonicSilentMotor) motor za hitro in tiho ostrenje
L (Luxury) objektivi z odpornim ohišjem in kakovostnejšimi lečami

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com