Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Projektor Optoma UHD40 – 4K ločljivost za domači kino

23.05.2018 11:15

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Imate radi filme? Hodite v kino? Seveda, filmi so zaželjeni. Obisk kina pa ne ljubijo vsi. Govorjenje, kokice, smeti,... Vse to marsikoga odvrne, da bi se še vrnil v kino.

Kaj, če bi si naredili domači kino in si filme in projekcije vaših odličnih fotografij ogledali iz domačega kavča, v še višji kakovosti?

S pomočjo projektorja nam je to že dolgo časa omogočeno. Danes nam je na voljo vrhunska kakovost s 4K ločljivostjo ter izpopolnjeno DLP tehnologijo prenosa svetlobe.

Ločljivost 4K / UHD, nudi 8,3 milijona zaslonskih točk. Priporočam, da gledate filme te ločljivosti. Oziroma, če sami snemate video, uporabite 4K naprave. Za fotografijo ne bo težav, saj nam sodobne fotokamere omogočajo 20 in več milijona točk. Priporočljivo je, da svoje fotografije pomanjšate na UHD ločljivost 3840x2160 in jih tonsko obdelate za vrednosti projektorja. Prevelike datoteke bo procesor v projektorju sam pomanjšal, ob tem se izgubi več za kakovost pomembnih točk.

Pred leti so s prihodom FullHD ločljivosti (1920x1080 točk) med projektorje, ti postali zelo uporabni za kakovostnem prikaz fotografij in videa. Veliki TV zasloni imajo za ogled fotografij previsok kontrast in zasičenost barv. Zahtevni s kakovostjo predstavitve fotografij na še tako dobrem TV zaslonu ne moremo biti zadovoljni. Toliko bolj, če želimo predstavitev narediti širši publiki, saj je še tako velik TV premajhen.

Projektorji s 4K ločljivostjo sledijo novim trendom. Kakovost slike je z dodatnimi programskimi rešitvami na še višjem nivoju. Več ostrine, detajlov, tonskih vrednosti...

Seveda je tu prvi dodatni pogoj odlično platno za projekcijo, ki bo poskrbelo za odboj svetlobe v najvišji kakovostni meri. (Preizkus platna za ogled v svetlih prostorih - Black Diamond 1.4 - ALR platno za projekcije v svetlih prostorih)

 

Projektor Optoma UHD40

Optoma že nekaj let skrbi, da imamo na voljo projektorje za domači kino z zmerno ceno, ob še vedno visoki kakovosti.

O odličnem FullHD projektorju Optoma HD28DSE in tehnologiji DLP, sem pred dvemi leti že podal test (Optoma HD28DSE - Velvia 50 projektor).

Danes se vse vrti okoli 4K ločljivosti (Ultra HD - 3840x2160 točk), katero ima tudi tokrat predstavljeni projektor Optoma UHD40. Za prikaz slike uporablja še vedno odlično DLP tehnologijo svetlobnega procesorja.

Zaradi visoke ločljivosti so možne večje povečave, z neopaznimi točkami.

Svetilnost je 2400 ANSI lumnov in omogoča v zatemnjenem prostoru prikaz dobrega tonskega obsega slike. Kontrast 500.000:1 je visok in odvzame marsikatero tonsko vrednost. Vendar s tem zagotavlja močan kontrast in posledično ostrino, ko gledamo sliko iz oddaljenosti.

 

4K in dodatne tehnologije

Da zagotovimo dobro sliko, potrebujemo datoteko s kar 8M točkami (3840x2160). Poleg visoke ločljivosti je na voljo več drugih tehnologij, katere nam zagotavljajo še več detajlov v predstavljeni sliki.

Pomik objektiva V, omogoča ponastavitev linij po vertikali. Tu je še 3D podpora. HDR za boljši pogled kontrasnih slik. Amazing Colour tehnologija omogoča prikaz barv po Rec.709 standardu. Možna je kalibracija barv, vklop vpogleda na več detajlov - UltraDetail, več tonov v črni - Dynamic Black in poudarjanje bele brez izgube barv - BrilliantColor.

HDR tehnologija nam poda več detajlov v sencah in mehkih barvnih tonskih prehodov.

Projektor Optoma UHD40 je sposoben reproducirati barvni odziv Rec.709, mednarodni HDTV standard, ki zagotavlja natančno reprodukcijo kinematske barve. Druga možnost je, da lahko proizvaja več nasičenih barv za tiste, ki bodo projekcijo uporabljali za animirani video in igrice.

Sliko lahko ponastavimo z navpičnim premikanjem objektiva. To olajša postavitev projektorja in omogoča širši izbor velikosti zaslona.

Sistem za upravljanje barv (CMS), omogoča fleksibilnost prilagajanja barvnih nastavitev na Rec. 709 standardu za optimalno natančnost.

Večina filmov na Blu-ray je posneta s 24 sličicami na sekundo (fps). Optoma projektorji lahko sprejemajo ta zapis.

 

Ogled fotografij in videa

Barvno območje projektorja Optoma UHD40 je odlično. S podporo za 30 bitni RGB barvni prostor in s HDR programsko možnostjo, prikaže sliko bolje od FullHD projektorjev. Natančnost barv sem preizkusil poleg 4K TV zaslonov. Niti ni delati primerjave. TV zasloni imajo drug namen, nudijo visoko zasičenost barv za hitro potešitev očesa po svetlobnih dražljajih. Projektor Optoma UHD40 pa poskrbi za tonsko ravnovesje in primerljivost z boljšimi računalniškimi zasloni.

Kakovosten videoposnetek, ki ga projicira UHD40, je odličen. Dinamična črna funkcija, predstavi temne odtenke še vedno razpoznavne v različni tonih, medtem ko na TV zaslonu ostane v vseh vrednosti samo črna. Za ogled dnevnika ali telenovele, je vseeno. Toda za ogled dobrega videa in predvsem fotografije, so predstavljeni temni odtenki še kako pomembni. Tega se niti ne zavedamo, dokler si jih ne ogledamo v funkciji 4K Dynamic Black.
Pomemben je tudi ta podatek, da je glasnost projektorja samo 25 decibelov.

 

Oddaljenost

TV-ji visoke ločljivosti od nas zahtevajo, da za optimalen pogled sedimo okoli 2-3m od zaslona. Projektor Optoma UHD40 omogoča, da za optimalen pogled sedimo 3 do 4m stran od projekcije. Za še vedno dober pogled na sliko smo lahko oddaljeni tudi 5m. Seveda je odličen pogled na tonske vrednosti odvisen od ne preveč svetlega prostora in predvsem kakovosti platna, ki odbije svetlobo v naše oko.

Ob namestitvi projektorja je dobro vedeti, da ima UHD40 odlično rešitev, saj lahko objektivu spremenimo naklon za 15% in omogoča 1,3X-ni zum. Vsekakor boljša rešitev za poravnavo linij, kot, da to ureja programska rešitev zamika slike.

 

Za konec

Projektor Optoma UHD40 4K zagotavlja vrhunsko izkušnjo v domeni domačega kina in predstavitve naših najboljših fotografij. Možnost uporabe HDR, tehnologije Dynamic Black in visokokakovosten DLP svetlobni procesor podjetja Texas Instruments, omogočajo visoko kakovost. Za ceno cca. 1500€, bomo težko našli bolj primeren in kakovosten izdelek. Za nekaj več €, Optoma nudi model UHD51, ki nam že nudi funkcijo HDR10, s še večjo kinematografsko barvitostjo in s tehnologijo PureMotion za napredno obdelavo okvirjev videa (frame-interpolation), ki odpravlja zamegljenost gibanja.

Za odličen ogled filma, združite projektor z učinkovitim zvočnim sistemom. Uživali boste ob gledanju filma, videa, ali projekciji fotografij.
S projektorjem Optoma UHD40, se ni spraševati, ali bodo naše fotografije prikazane v najvišji možni kakovosti.

 

 

Tehnologija Optoma UHD40

Tipalo: DLP
Format slike: 16:9 (osnovni), 4:3
Osnovna ločljivost: 3840x2160 UHD
Podprte ločljivosti: do 3840x2160 (Ultra HD)
Video standardi: NTSC (480ip), PAL (576ip), SECAM, HDTV (720p, 1080ip), UHD (2160p)
Svetlobni tok: 2400 ANSI lumnov
Kontrast: 500.000:1
Optični zoom: 1,3x
Življ. doba žarnice: do 10.000 ur
Velikost slike (diagonala): 0,9 - 7,7 m
Projekcijska razdalja: 1,2 - 8,1 m
Projekcijsko razmerje: 1,21 - 1,59:1 (oddaljenost/širina slike)
Trapezni popravek slike (V): Ne
Trapezni popravek slike (H): Ne
Pomik leče (V): Da
Pomik leče (H): Ne
Glasnost (ECO): 25 db
Glasnost (Normal): ni podatka
Barvna kakovost: 30-bitna
Temp. območje delovanja: 5 - 40°C
Možnost stropne montaže: Da
Zvočnik: 2x5W
Poraba energije: do 305W
Vhodni priključki: VGA 15 pin D-Sub, 2x HDMI, USB (napajanje), USB-A, Avdio 3,5 mm mini-jack, RS-232, 12V sprožilec
Izhodni priključki: Avdio 3,5 mm mini-jack, Avdio digitalni optični
Življenjska doba žarnice je do 10.000 ur (Eco).
Vgrajen zvočnik ima 2x 5W.
Posebnosti: 4K Ultra HD projektor, 2x HDMI (1xMHL)
Dimenzije projektorja: 392x118x281 mm (ŠxVxG)
Teža: 5,2 kg
Garancija za projektor: 24 mesecev
Garancija za žarnico: 12 mesecev ali 1000 ur

Projektor je na preizkus posodilo podjetje Lestra d.o.o. - Center Projekcije

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com