Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Fotopotep Članki

  • Dereze - mestne, pohodniške

    Iz osebnih izkušenj lahko zatrdim, da reklame ne lažejo in gre resnično za odličen pripomoček, ki je sila enostaven za uporabo, zanesljiv in vreden vsakega centa.

  • Svilena spalka

    Saj rešitev je preprosta in navadno v obliki spalne vreče. Ampak, da bi na potovanja ali v hribe s seboj nosil kilogramsko spalno vrečo, ki zasede polovico nahrbtnika ali potovalne torbe....

  • Dobra vaga

    Krivičen bi bil, če bi trdil, da so glede teže prtljage občutljive le nizkostroškovne letalske družbe. Res je sicer, da je toleranca nekaterih družb večja, a pogosto  je o vsem odvisna le trenutna volja zaposlenih pri oddaji prtljage.

  • Potovalne brisače

    Potem pa me je nekega lepega prazničnega dne razveselilo darilo staršev - prinesla sta mi hitro sušeče brisače.

  • Zložljiva plastenka za vodo

    Glavna prednost zložljive plastenke je, da ne zavzema veliko prostora, še sploh, ker jo prazno lahko enostavno zvijete.

  • Buff

    Menda so najboljše ideje vedno zelo preproste in v primeru Buffa to nedvomno drži. Gre za povsem enostaven, cevast, brezšivni kos tekstila navadno narejen iz poliesterskih (mikrofiber) vlaken.

 

 

Svilena spalka

Prepričan sem, da se je že marsikateremu popotniku, ki potuje nizkostroškovno, dogodilo, da je naletel na prenočišče s posteljo, ki je imela umazano posteljnino ali le te sploh ni bilo. Podobno se je verjetno zgodilo tudi komu drugemu (ne glede na potovalni budget) v železniškem ali avtobusnem (ja tudi ti obstajajo) spalniku ali pa planincu v planinski koči.

Saj rešitev je preprosta in navadno v obliki spalne vreče. Ampak, da bi na potovanja ali v hribe s seboj nosil kilogramsko spalno vrečo, ki zasede polovico nahrbtnika ali potovalne torbe.... No, meni tako razmišljanje ni bilo prav nič všeč in zato sem si že pred petnajstimi leti, na svoji prvi poti po Vietnamu omislil svileno spalko.
Ulica Hang Gai v Hanoiju je že vrsto let bolj poznana kot Svilna ulica (Silk street) in tam sem prvič videl kako izgledajo dobri trije kvadratni metri svilenega blaga zloženega na površino, ki jo brez težav spraviš v večji hlačni žep. Dodobra sem si nabasal žepe in svilene spalke so bile od tedaj z menoj na vseh poteh (za tistih 15 dag se je vedno našel prostor, tudi če vnaprej nisem mislil, da jo bom potreboval). Super zavetje tam, kjer ni bilo posteljnine, kjer je imela sledove prejšnjih obiskovalcev, kjer je bilo prevroče za karkoli drugega, a uporabna tudi, kot notranja spalka pri "ta pravi" spalni vreči.

Danes vam sicer res ni treba več v Hanoi, a žal boste svileno spalko zelo težko našli po trgovinah. Več sreče bo na spletnih prodajalnah, a tam bodite pri nakupih bolj previdni: ni vse svila, kar razglašajo za svilo. No, tudi v Hanoiju sedaj prodajajo bistveno več "ponaredkov" (mešanico svile in umetnih vlaken ali celo samo umetna vlakna) in temeljno vodilo je podobno, kot pri drugih izdelkih: če je predobro (cena smešno nizka za svilo), da bi bilo res, potem navadno ni res. Prava svilena spalka stane nekaj deset € ali $, "silk bag" pa v Hanoiju (tudi na spletu) ponujajo že za kakih 8 $/€. Nekateri trgovci so pošteni in napišejo, da gre za "faux silk" (nepravo svilo), drugi stavijo na to, da kupci ne preberejo vsega in odebeljeno napišejo 0% polyester ter v obsežnem nadaljevanju v manjši pisavi prikrijejo stavek, da gre za podoben material, kot svila, tretji pa povsem brez sramu oglašujejo 100% silk.


Prava svilena spalka, stara 15 let
 

Nov ponaredek

Avtor: Marko Petrič

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com