Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Stativ Manfrotto OFF ROAD - za pohodnike in popotnike

Avtor:Matjaž Intihar
15.04.2015 17:38

Vem, za uporabo stativa sem len. Mora res biti že noč, ali temen prostor, da ga uporabim. Ne da se mi ga nositi s seboj. Vendar so potrebe, kjer brez stojala izgubljaš na kakovosti zaradi previsokega ISO, ali imaš stresen posnetek, kar je še slabše.

Ponudba stativov je izredno široka. Nudijo nam vse mogoče dimenzije, teže, materiale, namenjenih težjim pogojem in tiste povsem lahke za vse, katerim sta volumen in teža težava. Sam se štejem med te uporabnike. Na voljo imam krasen lahek in v zložljivem stanju majhen aluminijast stativ. Je zelo stabilen, v iztegnjenem stanju ima 160cm. Vendar mi je na potovanjih in pohodih s svojim 1.06kg še vedno nekako pretežak (kdaj pa ni teža problem popotniku in pohodniku) in me moti ob nošnji z nahrbtnikom, v katerem je že tako bolj potrebna in krepko večkrat uporabljena oprema od kamer, objektivov, bliskavic... Po drugi strani pa se brez stativa zopet ne hodi naokoli. So motivi, kjer je zlata vreden.

Vendar te vedno situacija prepriča, da iščeš več, oziroma v mojem primeru lažje in manj moteče nesljivo na nahrbtniku. Za novo leto sem fotografiral ognjemet iz stolpnice Burj Khalifa v Dubaju. Seveda s stativom. Za kaj več se mi ga ni dalo nositi s seboj in naredil sem napako. Večerne fotografije so v mestih zelo zanimive in zaradi neuporabe stojala sem moral uporabiti ISO 3200. Kakovost barvnega zapisa se zaradi šuma močno izgubi kljub delovanju v RAW načinu. Še dobro, da sem organiziral FotoPOTEP v Dubaj in tako imel možnost ponovitve. Vendar, ali bom moral nositi cel dan naokoli stativ, da ga bom uporabil zvečer. Ni kaj, zjutraj se gre iz hotela in, če želiš fotografirati zvečer na oddaljenem kraju ni druge, kot vzeti stativ na metro, taxi, trgovske centre, plažo, mesto, itd. In kot velja za muzeje, privatne parke, tudi na mnogih lokacijah v mestu te že podijo, če uporabljaš stativ. Z njim si že profesionalni fotograf, ki bo prodajal fotografije. Podobno kot si en velik "grd", moteč paparazzo, če uporabljaš na kameri DSLR dolg 400mm objektiv. Pa danes že skoraj vsak kompakt bolj približa motiv.

Iščem na spletu, ali je še kaj lažjega, manj vpadljivega in še dovolj uporabnega, da mi ne bi bilo treba s seboj nositi "stari" stativ. In našel sem ga, Manfrotto OFF ROAD. Stativ je točno takšen kot sem si ga za določen namen zaželel. Za FotoPOTEP v Dubaj mi ga je posodilo podjetje Cumulus iz Kranja.

 

Manfrotto OFF ROAD

Stativ Manfrotto OFF ROAD je v bistvu izpeljanka zložljivih pohodnih palic z navojem za fotokamero, katere tudi nudi Manfrotto.
Velikost stativa v zložljivem stanju 55cm, sicer ni najmanjša. Vendar je zaradi tankih palic celoten premer za polovico manjši od klasičnih stativov. Velikost v iztegnjenem stanju zopet ni tista, katero nudijo klasični stativi. Visoko je le 122cm, še ene 8cm kamera in se je vseeno treba dobro pripogniti, da se pogleda skozi iskalo. Zelo dobrodošla in vanljiva pa je teža, ta je zgolj 650g. In kljub lahkim materialom po podatkih proizvajalca na njega lahko dodamo 2,5kg težko kamero z objektivom. Vendar, že pri 1kg se opazi krhkost palic. Saj ne da bi se zlomile, ali da bi bilo kar koli narobe z uporabo te teže, le palice se že malo upognejo.

In za potrebe fotografiranja na izletih, pohodih, potovanjih, kjer nam volumen in teža veliko pomenita, zna biti stativ Manfrotto OFF ROAD odlična izbira. No vsaj zame je bila iz mojih potreb po občasni uporabi stativa in predvsem biti z njim tembolj neviden. Z večjim te hitro začnejo poditi iz lokacije.
Ob stolpnici Burj Khalifa in Dubaj mall, je umetno jezerce, kjer je vsak večer zanimiva predstavitev vodometov. Program je na vrsti vsake pol ure, zelo zanimivi za fotografiranje so osvetljeni curki vodometa in seveda, sama stolpnica Burj Khalifa v ozadju. Na ploščadi okoli jezera želiš postaviti stativ, da boš naredil kakšen posnetek z daljšim časom in že za teboj stoji varnostnik, ter te povpraša za dovoljenje. Brez stativa imaš mir, z njim nikakor.

S stativom Manfrotto OFF ROAD si dovolj neopazen, oziroma izgledaš nek neizkušen hobi fotograf. Tudi v iztegnjenem položaju deluje kot pohodna palica. Tako sem pristopil k motivu, naredil nekaj posnetkov za preizkus osvetlitve, raztegnil stojalo in škljoc. Imel sem mir in lahko sem deloval z nizko občutljivostjo tipala.

Stativ Manfrotto OFF ROAD je po višini manjše od klasičnih stativov. Vendar ne moti ob njegovi občasni uporabi. Oziroma, ko je nošnja stativa bolj pomembna od višine, se tudi kakšno "slabost" pozabi. Nič vam ne pomaga višina stativa 1,5m, če ima še enkrat večjo težo in premer.

Glave stativa se ne da menjati. Tudi nima menljive ploščice, je le navoj in vrtljiv obroč za lažje pritrjevanje. Možno pa je kamero postaviti vertikalno. Vse na račun teže.

 

Zaključek

Stativ Manfrotto OFF ROAD je lahko odličen pripomoček za vse, ki veliko potujete, hodite v hribe, ali dlje časa nosite stativ s seboj. Zaradi samo 650g ga bo vesel vsak popotnik, ki mu teža kovčka ali nahrbtnika vedno dela preglavice, ko gre na avion, ali vso popotniško "kramo" nosi s seboj. Pohodniku tudi vsakih 10dkg veliko pomeni.

Zaradi tankih nog, je stativ Manfrotto OFF ROAD lažje nositi s seboj. Tudi manj moteč je ob nošnji na fotografskem nahrbtniku.

 

Stativ Manfrotto OFF ROAD ni namenjen kot eno in edino univerzalno stojalo za vse namene. Tistemu, ki najnižja teža ni pomembna, je na voljo veliko cenejših stativov in tudi uporabniško bolj uporabnih. Pri klasičnih stativih se lažje spreminja pozicija nog, nastavljanje kamere s ploščico, je višje in imajo bolj nastavljivo glavo. Stativ Manfrotto OFF ROAD je tudi nizek, noge niso stabilne kot pri pravih stojalih, ne moremo menjati glave...
Zato ima stativ Manfrotto OFF ROAD svoje prednosti drugje in, če ga za bolj posebne namene potrebujete, potem bo to vaša prava izbira.
Mislim, da me bo kmalu spremljal na FotoPOTEP v Namibijo in bom "klasično" stativ pusil doma.
Stativ Manfrotto OFF ROAD je za pol kg lažji in z veseljem bom dodal kaj drugega v potovalno torbo. Zaradi opazno manjšega premera mi zasede manj prostora. Še kako prav mi bo prišel Manfrotto OFF ROAD ob sončnih vzhodih in zahodih. Le za fotografiranje zvezd in pri uporabi dolgih časov na reki Kunene ob fotografiranju slapov bo po moje malo prešibak in ga zna vsak tresljaj ali malo močnejši veter stresti. Žal stojalo Manfrotto OFF ROAD ni za vse namene. Si bom za te primere poizkusil sposoditi kateri bolj trden stativ od sopotnika. Seveda, če ne bo tudi on imel s seboj Manfrotto OFF ROAD.

Avtor: Matjaž Intihar

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com