Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Šrilanka / FotoPOTEP po deželi izobilja

27.01.2017 10:54
Stran:

Da sem bil na Šrilanki in da ne bi od blizu videl templja (si zamišljate takšno turistično potovanje?), sem se ustavil ob manjšem budističnem templju. S samosvojo arhitekturo, belino, so lahko krasen motiv. Ob sprehodu po okolici sem ugotovil, da je ob templju šola. Pravzaprav je šlo za manjši budistični samostan, v katerega vstopijo dečki s šestimi leti starosti in postanejo menihi. Bil je ravno čas popoldanskega varstva, šolo so za tisti dan že zaključili. Učitelj je povedal nekaj zanimivosti o njihovem življenju, delu in tudi fotografiral sem lahko. Otroci postanejo menihi takoj, ko vstopijo v samostan. Živijo od donacij okoliških prebivalcev, sami ne pridelujejo hrane. Ko vstopijo v samostan, eno leto ne smejo domov, starši jih lahko obiščejo. Kasneje gredo lahko domov do trikrat letno. Poučujejo starejši menihi, učijo se tri jezike (stara in nova singalščina ter angleščina). Njihov tempelj je stupa, v kateri so zazidana bogastva okoliških družin, prebivalcev – dragulji, nakit,... Skoraj ob vsakem templju je figovec – njihovo sveto drevo. Na/ob templjih so številne zastave oz. trakovi, na katerih so črte – modra (lasje), rumena (koža), oranžna (obleka), rdeča (kri), bela (kost), v centru zastave je kolo, v njegovi notranjosti je zob, pod kolesom je cvet). Zazvonil je zvonec (stara avtomobilska feltna obešena na drevo in železna palica) in prišel ja čas za kopanje v bližnjem potoku. Dovolili so mi, da sem šel z njimi.

Čez noč je začelo deževati. Počasi so se začeli trgati oblaki in po zajtrku se je dež že skoraj umiril. Na steni ob sobi se je prikazal pav. Veliko sem jih opazil na prostem po celotni Šrilanki. Malin je navijal, da grem v najbolj znani Yala park. Slabo vreme in ker sem videl že toliko divjih živali na drugih koncih sveta, se Malinu nisem dal. Konec koncev so želeli 50$ za nekaj urno vožnjo skozi park, da bom mogoče videl slona, leoparda ali jelena. Želel sem si po vaseh in da bi poiskal bližnjo šolo. Uspelo je!

Šola je bila za njihove razmere zelo majhna, imela je le 185 učencev. Ima 11 razredov, v vseh dekleta sedijo na desni strani, fantje na levi. Ta šola je budistična – ob vhodu je kip Bude, pred katerim se mora vsak učenec ob prihodu v šolo priklonit. Pouk se začne ob 7.30h, šolska ura traja 40 minut. Ob prihodu učitelja učenci vstanejo in ga pozdravijo (roki sklenejo v višini prsi in se priklonijo). Po končani uri pride drug učitelj, med šolskimi urami odmorov ne poznajo. Po petih šolskih urah imajo 30 minut za kosilo in potem spet tri ure nepretrgoma. Vsak dan imajo osem šolskih ur, telovadbe nimajo, le enkrat letno je športni dan. Vsi so v belih uniformah (tako obleke kot čevlji). Deklice se ne smejo striči, vse imajo dolge  črne lase, spletene v dve kiti. Zvezke imajo lepo urejene, učitelji jih lahko še vedno kaznujejo z manjšim udarcem. Ob koncu šolskega leta imajo večji test in če ga opravijo, grejo lahko v naslednji razred. Obiskal sem 8., 9. in 10. razred (v 9. razredu so bili stari 13 let).

Začelo je močneje deževati, zato sem šel v hotel, prenesel fotke in spisal nekaj dnevnih podatkov. Kosilo je bilo hotelsko, piščanec v omaki z gobami, zelenjava in pečen krompir. Po kosilu se je prilegel bazen. Nebo se je odprlo, zato sem šel s kamero iz hotela po blatni cesti do glavne ceste in nato malo ob njej. Ženska je palmine liste prepletala v mrežo (uporabno za strehe oz. senco). Sedela je na mokrih tleh, krave so hodile ob/čez cesto in opice so me opazovale iz dreves. Slovenska skupina je bila med tem nekaj ur v Yala parku in žal niso videli živali.


Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com