Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Sony World Photography Awards

29.03.2016 20:48

Andrej Tarfila je s fotografijo Cerkev na poljih Sorškega polja zmagal v kategoriji »Potovanje« odprtega tekmovanja največjega mednarodnega fotografskega natečaja na svetu.

 

Svetovna fotografska organizacija (World Photography Organisation), ki že od leta 2007 organizira največje fotografsko tekmovanje na svetu v sodelovanju z družbo Sony, poimenovano Sony World Photography Awards, je danes razglasila zmagovalce v trinajstih odprtih in mladinskih kategorijah. V kategoriji »Potovanje« odprtega tekmovanja je zmagal Slovenec Andrej Tarfila s fotografijo Cerkev na poljih Sorškega polja.   

V tri posamezna tekmovanja fotografskega natečaja »Sony World Photography Awards«, odprtem, mladinskem ter tekmovanju za profesionalce, je bilo letos uvrščenih rekordnih 230.103 prijavljenih fotografij iz 186 držav, od tega v prvih dveh skupaj 103.005 fotografij, med katerimi so izbrali zmagovalce desetih kategorij odprtega tekmovanja in tri zmagovalce mladinskega tekmovanja, kamor so se lahko prijavili mladi, stari med 12 in 19 let. Zmagovalci prihajajo z vsega sveta, najmlajši pa je star komaj 12 let. Skupini strokovnjakov v žiriji je predsedoval Jael Marschner, nekdanji urednik fotografij v Time Out London/Sunday Times Travel.  O izboru je dejal: »Kakovost fotografij je bila izjemna. Presojati tako izjemne fotografije in jih med seboj primerjati je bila čudovita, a hkrati nemogoča naloga. Upam, da boste uživali v delih zmagovalcev, kot sem užival tudi sam«.

ZMAGOVALCI POSAMEZNIH KATEGORIJ V ODPRTEM TEKMOVANJU (»Open«):

Potovanje - Andrej Tarfila, Slovenija
Arhitektura - Filip Wolak, Poljska
Umetnost & kultura - Swee Choo Oh, Malezija
Povečava - Pedro Díaz Molins, Španija
Pridušena svetloba - Kei Nomiyama, Japonska
Narava & divje živali - Michaela Šmídová, Češka
Panorama - Markus van Hauten, Nemčija
Ljudje - Alexandre Meneghini, Brazilija
Nasmeh - Alex Ingle, Škotska
Trenutek - Chaiyot Chanyam, Tajska

 

ZMAGOVALCI V MLADINSKIH KATEGORIJAH (»Youth«)

Kultura - Sepehr Jamshidi Fard, Iran (17 let)
Okolje - Anais Stupka, Italija (12 let)
Portreti - Sam Delaware, ZDA (18 let)

Zmagovalec vsake kategorije prejme najnovejšo Sonyjevo digitalno fotografsko opremo, njihove fotografije pa bodo na ogled na razstavi Sony World Photography Awards 2016 v Somerset House v Londonu od 22. aprila do 8. maja in objavljene v knjižni izdaji fotografij s Sonyjevega natečaja (Sony World Photography Awards book).

Navedeni zmagovalci posameznih kategorij tekmovanj medsebojno tekmujejo tudi za naziv fotografa leta; posamezna zmagovalca bosta razglašena na gala slovesnosti Sony World Photography Awards v Londonu 21. aprila. Zmagovalci vseh kategorij se bodo tako zbrali v Londonu, kjer bodo prevzeli svoje nagrade, fotografa leta pa bosta prejela še po 5.000 ameriških dolarjev. Prav tako bodo 21. aprila razglašeni tudi zmagovalci v 14 profesionalnih kategorijah (»Professional«) in fotograf leta v tej konkurenci.

Predsednik komisije kategorij »Open« Jael Marschne je ob razglasitvi zmagovalcev kategorij dejal: »Fotografija je binarna nadarjenost. Združuje konceptualno umetnost s tehničnim znanjem in s tehnološkim napredkom neprestano napreduje, dostopna je vsakomur. Kot predsednik izbirne komisije sem imel čast biti vključen v izbiro veliko različnih fotografij in imel sem privilegij  dneve in dneve gledati prelepe fotografije iz vsega sveta. Raznolikost kategorij ponuja neomejen obseg tematik, tlakuje pot vrsti fotografskih slogov in tehnik, zaradi česar je bilo moje delo zelo prijetno. Kakovost fotografij je bila izjemna, moje delo pa težje, kot sem kdajkoli predstavljal, da sem izbral najljubše.«

Scott Gray, generalni direktor World Photography Organisation, dodaja: »Spodbujanje in podpiranje fotografov je bistvo fotografskega natečaja Sony World Photography Awards. Nikjer to ni bolj očitno kot v kategorijah odprtega in mladinskega tekmovanja, v katerih se osredotočamo na prepoznavanje in spodbujanje amaterskih in navdušenih fotografov.«

Avtor: Sony Slovenija

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com