Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sony A7 III in A7R III

13.05.2020 11:27

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Pisalo se je leto 2006. Sony je na začetku leta prevzel foto oddelek KonicaMinolta. Že junija so nas povabili v Maroko in sredi puščave ob velikem ognjemetu predstavili novost, Alpha vizijo (članek: Sony Alpha / novi igralec v SLR svetu). Tudi ime Alpha so povzeli od Minolta kamer, katero so za japonski trg prvič uporabili leta 1985.

Sony je po nekaj modelih uvidel, da ne more konkurirati v svetu kamer SLR. Povzeli so brezzrcalni sistem, katerega je prvi dal na trg Olympus in leta 2013 na svoj način predstavili prvo polnoformatno brezzrcalno kamero Alpah 7. Začelo se je. Kotaljenje kamnov, oziroma nekateri napredni fotografi so začeli sprejemati drugačnost, saj jim kljub uporabi le Canon in Nikon polnoformatnih kamer, te niso bile želena opcija. Objektivi Sony E-sistema so se vse bolj širili. Zanimivo, Nikon inženir me je že leta 2015 spraševal, če kaj vem kaj dela Sony. Enako Canon predstavniki. Pravili so, zelo dobro vemo, kaj dela naš dosedanji edini konkurent. Paziti se moramo novega igralca, ki razmišlja drugače. In res, procente tržnega deleža je začel resno jemati Sony. Vsi so zbegani iskali odgovore od vsakega, ki je bil le malo bolj v svetu fotografskih fotokamer. Kaj dela Sony?

Delal je dobro in našel tržno nišo. Če ni uspel pridobiti naprednih fotografov v sistemu DSLR, jih je v sistemu CSC.

Če še niste vedeli. V japonski vraževernosti ima številka 7 zelo pozitivno čustvo. Že Minolta je vedno dodala to številko njihovim najbolj uspešnim modelom kamer (Minolta 7, Dynax 7, prvi AF kameri DSLR pa oznako 7000). Sony je to sporočilnost podal med kamere CSC in se jim je še kako obrestovalo. Model Alpha s številko 7 z izvedenkami, je krepko najbolj prodajanapolnoformatna kamera sistema CSC.

 

Sony Alpha 7 III in / 7 III R

Tokrat imam na preizkusu Alpha 7 III in / 7 III R. Sony je mojster predstavitve kamer, ki so si v osnovi enake, a z nekaj zanimivimi razlikami. Poznamo že zgodbo kompaktne fotokamere najvišjega razreda RX 100. Od leta 2012 so predstavili že osem modelov, v prodaji in uporabi pa so tudi še prvi. Uspelo jim je obdržati skoraj identično ohišje, tipalo, EVF iskalo, v večji meri je razlika le v optičnih karakteristikah objektiva.

Glede ohišja je podobno tudi pri modelih Alpha 7, le da v večji meri spreminjajo lastnosti tipal. Klasična 7 nudi srednje ločljivo tipalo in na podlagi tega vzdržuje dobro razmerje med šumom in hitrostjo dela. Model 7 S, ima manjše število točk in je bolj prilagojen video delu. Modeli z oznako 7 R, pa imajo visokoločljiva tipala za krajinsko in modno fotografijo.

S tem si lahko vsak fotograf sam izbere zase najboljše lastnosti.

 

Ohišje

Naj vzamemo prvo Alpha 7 ali zadnjo Alpha 7 IV, bistvenih razlik v ohišju ni. Izdelano je iz magnezijeve zlitine. Že prvi model je nudil odličnost za vse, ki niso bili navdušeni nad klasičnimi Canon/Nikon ohišji. Ob prihodu Alpha 7 kamer jih ni malo pogledalo po tej drugačnosti in so jo z odobravanjem sprejeli.

Zato o pravilnosti postavitve gumbov in njihovi uporabnosti sploh ni razglabljati. V bistvu je še celo prednost, da gumbov niti ni veliko in so dovolj veliki.

 

Tehnične specifikacije Sony:
A7 III  /  A7R III  /  A7R IV  /  A9 II
Velikost / Polni format
Tipalo ločljivost / 24 / 42 / 61 / 24 M točk
SD pomnilna kartica / 2 reži
AF / 693 / 399 / 567 / 693
Časi osvetlitve / 30sek. do 1/8000sek.
Čas sinhronizacije 1/250 sek.
Video 4K UHD 30svs – FHD 120svs
Zaslon 3 palce / 921,600 / 1,4 / 1,4, 1,4 M točk
Iskalo EVF / 2,3 / 3,6 / 5,7 / 3,6 M točk
ISO / 100-51200 / 100-32000 /100-32000 /100-51200
Zaporedni posnetki v sekundi / 10 / 10 / 10 / 20
WiFi / vgrajen
Stabilizacija / vgrajena
Bliskavica / ni vgrajena

Cena cca. Pri naših trgovcih:
A7 III – 2000€
A7 R III - 2600€
A7 R IV - 4000€
A9 II - 5400€

 

Kakovost slike

Ni dileme. Sony je največji proizvajalec tipal za fotokamere in tipala so najvišje kakovosti. V nadaljevanju je kakovost zapisa odvisna še od objektiva in algoritmov. Pri 24M točkovnih A 7 kamerah objektivi niso tako pomembni. Pri izvednkah R z 42 in 61M točkami, pa ostrino in kontrast zapisa lahko zadovoljijo le objektivi najvišje serije. Tu Sony pomaga tudi Zeiss.

 

Tehnične lastnosti

Sony Alpha 7 kamere nudijo veliko tudi v uporabniški vrednosti. Glede na to, da so v razredu polnoformatnih kamer CSC, zaenkrat še vedno nudijo največ. Canon in Nikon sta komaj vstopila v polnoformatni sistem CSC in šele njuni naslednji modeli lahko pokažejo pravo konkurenčnost.

Tudi pri TFT zaslonih in EVF iskalih Sony nudi veliko. Dobra je odzivnost kamer, kot hitrost delovanja.

AF sistem je za kamere CSC odličen, s polno dodatnimi programskimi pomagali za slednje objekta in oči.

 

V praksi

Ob preizkušenih modelih A7 III in A7 R III se hitro vprašaš katerega bi vzel. R nudi bogato zalogo točk (42M). A to za seboj potegne višjo ceno. In, če smo jo že pripravljeni sprejeti se je treba zavedati, da ne samo ceno za ohišje, ampak tudi za objektive. Če ne uporabljamo najboljših imamo sicer zalogo točk, izgubimo pa na najvišji kakovosti zapisa. Višje število točk prinese še dve zanimivi drugačnosti. Prva je, da pri bolj zgoščenih točkah na tipalu pride hitreje do stresenosti slike tudi ob uporabi stabilizacije slike. Druga, še bolj težavna je prah. Brezrcalne kamere razen Canon R nimajo zaklopa zaprtega ob menjavi objektiva, s tem je prahu zagotovljena prosta pot. In na visoko ločljivem tipalu je še hitreje izražen.

Sony Alpha 7 III ima 24M točk, kar je mnogim že zadovoljiva meja. Nekaj nižja cena in izberejo jo največje število Sony Alpha uporabnikov. 7 R III bi izbral bolj za studijsko in krajinsko fotografijo. Medtem ko je 7 III krepko bolj univerzalna. Seveda pa si vsak kupec sam izbere svoj model.

 

Za konec

Sony je naredil pravo potezo, ko se je odločil izstopiti iz tekme za tržne deleže pri danes še vedno najbolj prodajanih kamerah DSLR. Zadeli so tudi s tem, da so bili v sistemu CSC prvi, ki je predstavil polni format. Novosti in želja mnogih, da ne bi stali samo na Canon in Nikon temeljih, so Sony prinesli uspeh. Res, da je konkurenca v polno formatnem sistemu CSC vse močnejša, da fotografskim podjetjem prodaja ravno ne daje upanje na dobre čase. Prav tu pa je dobro biti prvi pri novostih in Sony si je pri naprednih fotografih ustvaril dobro ime. S serijo kamer A7 so konkurenčni v vseh pogledih, oziroma še vedno korak pred konkurenco. Zato se ni bati, da bi na trgu ostala samo Canon in Nikon, kot sta pri kamerah DSLR. V sistemu CSC, se znajo karte čez čas še celo premešati. In Sony nikakor ne bo poraženec.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com