Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

 

 

Program za obdelavo fotografij »Picasa2 od A do Ž«. I.del

30.11.2005 13:25

Jure Frelih

V prejšnjem članku, sem program Picasa2 v nekaj stavkih predstavil kot izredno zanimiv,  za širok krog uporabnikov tako za začetnika, kakor tudi fotografa, ki ima v računalniških mapah že ogromno količino fotografij. Program Picasa2 je izredno enostaven in uporabniku prijazno orodje, ki zna pregledno shranjevati fotografije (digitalni album), jih obdelovati z raznimi orodji  (digitalna temnica), poskrbi za tekočo prezentacijo fotografij, obenem pa vsebuje še veliko drugih orodij (enostavno pošiljanje fotografij preko e-pošte, kopiranje datotek na DVD-je ali CD-je, arhiviranje…)

 

Novih uporabnikov digitalnih fotoaparatov je iz leta v leto več in med njimi je velika množica ljudi, ki se z računalnikom šele seznanja in odkriva njegove zmožnosti. Na tržišču obstaja veliko dobrih, odličnih, vrhunskih in oh in sploh enostavnih programov za shranjevanje, obdelovanje fotografij, ki pa v večini primerov niso zastonj. Resda so lahko zmogljivejši, omogočajo večjo kontrolo nad končnim izdelkom, so natančnejši a žal zahtevajo veliko znanja in predvsem uporabnika, ki ve zakaj jih bo uporabljal, ko/če jih bo kupil.

 

Zato bo v nekaj naslednjih člankih v pomoč vsem foto ljubiteljem, ki bi se radi seznanili s programom Picasa2, odvila "Mehiška nanizanka" »Picasa2 od A do Ž«.

 

Program, če ga želimo uporabljati, moramo najprej imeti! Vendar kako? Program kot rečeno je zastonj in si ga je moč naložiti v računalnik na več načinov tako preko interneta, kot iz CD-ja s fotografijami naloženimi s programom Picasa, ki vam ga je prinesel prijatelj ali pa če ste prejeli elektronsko pošto iz programa Picasa. Opisal vam bom prvi način, kajti druga dva sta več ali manj avtomatika, ki jo vodi sam program.

 

Program Picasa2 lahko prenesete iz spletnega naslova www.picasa.com

 

 

 

V vašem internetnem iskalniku ( Windovs Internet Explorer, Mozilla Firefox…) vpišite internetno stran www.picasa.com kjer se vam bo takoj odprlo okno iz katerega je omogočeno nalaganje programa ( v rdečem krogu) na vaš računalnik.

 

 

S »klikom« na FREE DOWLOAD vas bo novo odprto okno vprašalo, kaj storiti? Vi izberete opcijo »shrani na disk« in jo potrdite.

 

 

Program se bo začel nalagati na računalnik in na namizju (če ste izbrali za destinacijo naložene mape »namizje«) se vam bo ustvarila ikona Picasa2. (obkroženo z rdečo)

 

 

Z dvoklikom na ikono Picasa2, se odpre okno z licenčno pogodbe in če se z njo strinjate, se s klikom na gumb »I agree« na namizju odpre novo okno.

 

 

Novo okno vas vpraša za lokacijo kamor naj se program shrani. Ponujena opcija »program files« je prava in s »klikom« na gumb »Install« se bo program naložil na vaš računalnik.

 

 

Zadnje okno pred dokončanim nalaganjem programa, vas le še vpraša kje in katere ikone želite, da vam program nastavi in vas z gumbom »finish« privede do konca inšatacijskega postopka programa Picasa2.

 

Od tu naprej so pa poti lahko različne. Lahko se takoj poigrate s programom ali pa odidete na kavo in rogljiček.

 

PS. Tistim, ki se želite najprej seznaniti s programom, svetujem, da ob prvem odpiranju programa Picasa2, ko vam on ponudi opcijo za pregled diska ali mape »Moji dokumenti«, da se odločite za sledno, kajti program bo poiskal vse fotografije, ki jih imate v mapi »Moji dokumenti« in jih uvozil v program, kjer vam bo omogočeno delo z njimi. Več o tem pa v drugem delu nadaljevanke….Ostalim pa želim dober tek.

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com