Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Predavanje - Druženje - Razstava e-Fotografija na dnevu fotografije

Avtor:Matjaž Intihar
19.10.2016 16:31

22. oktobra bo na Gospodarskem razstavišču (dvorana Urška) potekal Dan fotografije. Na njem bo poleg drugih tudi moje predavanje, prostor za druženje in razstavljene bodo vse fotografije iz dosedanjih razstav Galerija e-Fotografija.

 

Delavnica ob 12 do 12.30h (Izbor, obdelava, priprava in arhiv fotografij...)

 

Pogovorni kotiček

Na dnevu fotografije vam bom v "pogovornem kotičku" na voljo za pogovor o fotografiji, tehniki, obdelavi slike, njeni pripravi za tisk, fotoknjigo, prezentacijo fotografij, podal nasvet o skeniranju fotografij, ali fotografiranju na potovanjih...

 

Razstava Galerija e-Fotografija

Razstavljeno bo preko 50 fotografij vseh do sedaj razstavljenih avtorjev. Vsak mesec se nova razstava odpre pri Foto Beseničar. Naslednja otvoritev bo v četrtek 27. oktobra ob 17h (najava razstave). Fotografije razvije CEWE.si

 


O Galeriji e-Fotografija

Spletna Galerija e-Fotografija je odprta že od leta 2004. Bolj točno, server naš dokaze hrani. 6.4.2004 ob 9:34, je prvo fotografijo z naslovom Firbec predstavil avtor Ginger.

Od takrat pa do danes je na Galerijo e-Fotografija naloženo že preko 110.000 fotografij, prijavljenih je preko 9000 članov. Vendar splet in pogledati fotografijo na njem je eno, videti fotografijo na papirju v povečavi pa povsem nekaj drugega. Tu fotografija oživi in gledalčevo oko lažje dojema njen širši vidik. Tudi več časa si vzamemo za ogled zanimive in všečne fotografije v povečavi na papirju. Na spletni Galeriji je v istem dnevu naloženih več fotografij, vsak dan si jih ne ogledamo in toliko je še spletnih strani katere je treba še videti. V spletni Galeriji v večini spregledamo avtorja kot celoto, oziroma njegov opus. Čeprav preko iskalnika obstaja ta možnost.

Videti še drugače

Že nekaj let je v glavi ideja o "pravi" razstavi. Oziroma razstavo smo že imeli leta 2009 v domeni Fotograf leta (reportaža). Član Galerije "pkozin" vodi galerijo Glince in je z veseljem sprejel razstavo. Več razstav je bilo v sklopu natečajev, recimo v Mercator centru v Šiški (reportaža). Prav tako smo bili razstavno dejavni preko Kluba e-Fotografija (reportaža).
Vendar mi nekaj ni dalo miru. V klasičnih galerijah, hodnikih šol, hotelov in drugih ustanov je lepo imeti razstavo. Na otvoritev pridejo povabljeni znanci in fotografski kolegi. Vendar že naslednji dan se ob razstavljenih fotografijah le redko kdo z namenom sprehodi. Tako fotografije samevajo in avtorjev opus gre skoraj neopazno mimo.

Na spletni Galeriji e-Fotografija svoje fotografije objavlja veliko odličnih fotografov. Mnogi med njimi so s prvimi predstavitvami začeli prav na njej. Prav tako se novi, še neizkušeni fotografi radi učijo ob ogledu fotografij. Razmišljanje kako avtorje in fotografije iz Galerije predstaviti želeni publiki v čim širšem smislu je našlo zanimivo rešitev. Pravzaprav idejo, da bodo razstavljene fotografije videne dnevno prav fotografofom. In seveda, naj se jih predstavi čim več.

Razstava in predstavitev avtorja

V klasičnih Galerijah in na drugih javnih mestih so fotografije opažene in videne predvsem ob otvoritvi. Naredimo drugače. Fotografije naj bodo videne ob otvoritvi, predstavljen naj bo tudi avtor, saj smo v večini primerov preko Galerije poznani samo pod psevdonimom. Oziroma predstavimo fotografije v povečavi na papirju iz Galerije tam, da jih bodo vse dni videli FOTOGRAFI. In kje je to? V specializirani fotografski trgovini, katero namensko vsak dan obišče 100 in več fotografov. Torej tistih, katerim je fotografija veselje, hobi in še kaj več. Seveda, večina ne bo prišla zaradi razstave. Vendar ob iskanju informacij in ponudbe v specializirani fotografski trgovini se bo oko lahko ustavilo tudi na fotografijah. Verjamem, da bo tako mnogo več ljudi videlo fotografije, spoznalo avtorja in se ob fotografijah še dodatno podučilo. Na velikem zaslonu se bo prikazovalo še dodatne fotografije avtorja, katere ne bomo mogli predstaviti na papirju. V najavljenih dneh preko spletne strani e-Fotografija, bomo organizirali tudi komentiranje razstavljenih fotografij. Tako bodo vsi novega znanja željni, dobili več podatkov o fotografiji, kot tehniki fotografiranja podobnih motivov. Razstava bo s tem dobila širši pomen. Ob predstavitvi avtorja in njegovega opusa, še izobraževanje o fotografiji, kar je velika želja vseh, ki so v fotografijo šele vstopili.
Iz spletne Galerije e-Fotografija, bo vsak mesec povabljen vsaj en avtor, da bo razstavil svoje fotografije.

 
Avtor: Matjaž Intihar

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com