Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Pomnilne kartice in nove oznake

Avtor:Matjaž Intihar
19.04.2011 19:09

Ne malo kupcev je povsem zbeganih zaradi kopice napisov o hitrosti zapisa. UDMA, Class 4/6/8/10, 133x, 300x ali več, 20, 30 in več MB/s, so zapisi, ki krasijo pomnilne kartice. Večna vprašanja pa so, katere so res dovolj hitre za današnje fotokamere, oziroma katere bodo še dobro služile tudi na novejših fotokamerah s polnim HD video zapisom. Podjetje SanDisk je vodilno pri ponudbi pomnilnih kartic. Ker je bila že velika zmeda pri oznakah, večina njih pri cenejših proizvajalcih pa je bila samo delno resnična, so se pri SanDisk odločili, da na embalažo dodajo tudi enostavne označbe.


Kljub dokaj nizkim podatkom 133x, 20MB/s, naj bi bila kartica zadovoljiva tudi za polni HD video zapis. Za hobi uporabo povsem zadovoljiva kartica, ki je prijazna tudi glede cene (8GB, cca. 30€).


Kartica je dovolj dobra za vse kompaktne kamere, ko jih izkoriščamo za fotografijo. Zmore tudi hitrost polovičnega HD video zapisa. (8GB cca. 23€).


Kartica z novo oznako UHS1 (Ultra High Speed). Zadovoljivo hitra tudi za kamere DSLR z možnostjo snemanja več posnetkov v sekundi in zapis polnega HD formata. (8GB cca. 47€ - 32GB cca. 180€).

Večina fotokamer uporablja SD pomnilne kartice. Najhitrejše imajo sedaj oznako UHS 1. Malo počasnejše pa UHS 2. Obenem pa nam ikona na škatlici pokaže ali je kartica zadovoljivo hitra za Full HD (polni HD) video zapis. Tista, ki ima to oznako vam bo odlično služila na vseh kompaktnih fotokamerah, kot na vseh kamerah DSLR.


Kartica namenjena profesionalnim fotokameram iz razreda DSLR in za srednjeformatne kamere. Izredna hitrost zapisa omogoča hiter pretok podatkov na kartico tudi iz kamer s 40 in več milijona točk. (32GB cca. 425€ - 128GB cca. 1600€).

Objavljeni test vzdržljivosti na temperaturo in radiacijo (članek - vstopi).

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com