Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Picasa 2, zastonjski švicarski nož

20.04.2007 22:50

Jože Svetičič

Ja, pričujoči prosti spis je prvi v seriji več člankov o uporabi Picase. Ni se bati, za Picaso skorajda ni treba navodil, kaj šele člankov. Ampak včasih človeku le paše, če mu stvari razloži kdo drug.

Kako enostavna je Picasa? Dovolj enostavna za vse, ki znajo vklopiti računalnik in vanj vtakniti kabel, na katerem je kamera ali čitalnik kartic. Ja, tam nekje.

Kaj je Picasa? No, ni ravno nadomestek za Photoshop, ampak je pa neskončno cenejša. Drugače povedano, Photoshop je vreden vsakega evrocenta, ki ga je zanj treba odšteti, Picasa pa tudi. S tem, da ne bi verjel nikomur, ki bi rekel, da izkoristi 100% Photoshopa in s tem, da je Picasa zastonj. Čisto legalno in brez slabe vesti vaša za nič centov.

Ta prvi del se bo v glavnem ukvarjal z organizacijskimi funkcijami Picase. Picasa je čudovito orodje za upravljanje knjižnice posnetkov. Mogoče ni ravno na profesionalnem nivoju, ampak no, profesionalni programi stanejo profesionalne solde in dvomim, da večina potrebuje profesionalne programe.

Najprej poglejmo, kako se v Picaso dodajajo slike.

 


Ni bilo ravno na smrt težko, ne?

 

 

Pojavi se okno.

 


Na prvi pogled je mogoče videti malo zastrašujoče, ampak vse skupaj je silno enostavno.

 

Izberite mapo in določite, kaj naj Picasa z njo počne.

Če izberete možnost Scan Once, bo samo enkrat preiskala mapo, dodala slike v svojo zbirko in to je to.

Če izberete možnost Remove from Picasa, bo ignorirala mapo, kot da je bivša, s katero noče več imeti opravka.

Če pa izberete možnost Scan Always, bo bedela nad mapo kot zaskrbljena mama. Poleg tega se bo ta mapa dodala na seznam Watched Folders, tako da boste vedeli, do katerih map se Picasa obnaša kot mama.

Če ste zadovoljni s tem, kar ste naredili, kliknite OK, če pa mislite, da ste ga kje kardinalno polomili, pa kliknite Cancel. Dobro si je zapomniti, da je Picasa strašno previden program. Drugače povedano, zelo težko je res poškodovati ali izbrisati slike, brez da bi prej videli nekaj opozoril, tako da se ne obremenjujte preveč.

Druga možnost za dodajanje slik je uvažanje neposredno iz čitalnika kartic ali kamere.


To lahko počnete preko menija …

 


... ali pa z veliko, prijazno ikono.

 

Prikaže se ta zaslon:

 


Oj, zaslon za uvoz!

 

Vidite rdeče krogce, ki imajo na sredi X? Ker je potrjena možnost, da se izključijo podvojene slike (Exclude Duplicates), se je Picasa vljudno oglasila, da so te slike že na disku in da mogoče ne bi bilo ravno pametno, če se jih tja kopira, no, konec koncev bi tako zapravljal prostor na disku, ampak če pa res želim, jih pa lahko.

 


Kliknite Import All ali Import Selected, odvisno od tega, ali želite uvoziti vse slike ali pa samo tiste, ki ste jih izbrali.

Sedaj Picasa začne uvažati slike iz pomnilniške kartice v vašem čitalniku ali kameri. Ker pa je to strašno vljuden in lepo vzgojen program, vas najprej vpraša za nekaj malenkosti.


Še enkrat – brez panike. Vse skupaj je strašno smiselno, čeprav je na prvi pogled možnosti veliko.

Folder Name je točno to, kar piše. Poimenuje mapo, v katero bodo shranjene slike. Vnesite, kar vam pade na pamet in kar se vam zdi primerno.

Potem izberite, kam naj se te slike shranijo—Location where these photos will be saved:

My Pictures je čisto primerno mesto, lahko pa vnesete tudi kako drugo lokacijo v računalniku ali omrežju, če vam je to ljubše. Potem vnesite še nekaj dodatnih informacij. Niso obvezne, ampak ker to res ni zamuden proces, ki se vam bo pri iskanju fotografij obrestoval, je dobro, da to naredite. Napišite, kje ste te fotografije posneli, kdaj ste jih posneli (če sta ura in datum v vaši kameri pravilno nastavljena, se to vnese samodejno) in opis.

Se spomnite, ko sem vam prej razlagal, da je Picasa strašno previden program? No, tu je še en dokaz za to. Spodaj imate tri možnosti glede tega, kaj naj se zgodi s fotografijami na kartici, ko bodo prenesene. Prva in privzeta možnost je Do nothing. To je najboljša možnost. Zakaj? Čeprav so digitalne kamere v bistvu miniaturni računalnički, ki so menda povsem združljivi z velikimi računalniki, na katerih teče Picasa, je še vseeno boljše, da kartice formatirate v kameri, saj drugače lahko pride do težav. Druga možnost je Safe delete, ki izbriše samo slike, ki so bile s kartice prenesene, vse ostale pa pusti pri miru, medtem ko zadnja možnost, Wipe the card, zbriše vse. Še enkrat, to je bolje storiti v kameri.

No, pa ste uvozili veliiiiiiikoooo fotografij, in zdaj imate na levi strani strašansko dolg seznam map. Opa. Tu bo pa težko kaj najti.

No, ne.

V Picasini knjižnici imam čez 20000 fotografij. Večino jih lahko najdem v trenutku.


Prvi korak: prikažite imenike v drevesni strukturi. Tako so bolj pregledni.

 

Prva stvar, ki mi pri tem pomaga, je smiselno poimenovanje map. Če nimate ravno čudaškega smisla za humor, potem počitnice na Baliju (em, pa kartico mi pošljite, ko boste spet tam, velja?) poimenujte recimo »Bali 2006«, ne pa »Ufff, kakšna žurka, pa še bolan nisem bil«. Leto kasneje bo prva možnost izpadla precej bolj smiselno.

Druga stvar je dodeljevanje zvezdic vašim najljubšim fotografijam. Ni težko, res ne. Dejansko je lažje kot obuvanje čevljev, ki je po ljudski modrosti sodeč ena od najlažjih stvari na svetu. Oh ja, ljudske modrosti. Zelo občasno ljudske in precej poredko modre.

Obstajata dva načina za označevanje fotografij z zvezdicami. Če želite tako označiti več fotografij naenkrat:


Izberite fotografije (držite tipko Control in besno klikajte po fotografijah, ki so vam všeč, pa se bodo znašle v miniokencu spodaj levo), nato pa kliknite ikono zvezdice.

Če želite dodati zvezdico eni sami fotografiji:


Dvokliknite fotografijo, da jo povečate, nato pa kliknite ikono zvezdice. V čudoviti animaciji se bo pojavila zvezdica, fotografija pa bo označena.

OK, od kje mi vsa ta obsesija z zvezdicami? V nasprotju z določenimi trditvami nisem povsem mahnjen, ampak te zvezdice so odličen način, kako ločiti fotografije, ki so vam res všeč, in tiste, ki se vam zdijo tako-tako. Žal pa Picasa v vsej svoji dobroti nima ikon, ki bi označevale fotografije, ki jih je najbolje zažgati in pokopati v neoznačenem grobu.

Druga metoda organizacije so oznake. Z desnim gumbom kliknite na mapo (tam na onem seznamu levo), izberite Edit folder description in vnesite, kar vam srce poželi. Je pa dobro, da ne pišete celih stavkov. Vaša (in posebej moja) učiteljica slovenščine sedaj bridke solze toči in udarja po mizi, ampak ker je slovenščina pregiben jezik, je najboljše, da vpišete samo besede. Zakaj? Če boste iskali fotografije z ladje, boste v iskalno polje vnesli "ladja". In če bodo fotografije opisane kot "ladijske dogodivščine", jih program ne bo mogel najti, ker bo iskal zaporedje črk "ladja", ki se v besedi "ladijska" ne pojavi. Prvo pravilo računalništva je GIGO. Garbage In, Garbage Out. Smeti not, smeti ven. Upoštevajte omejitve programov, pa vam bodo programi precej bolj pomagali. Ker vam res želijo pomagati, le malce butasti so.


Izberite mapo, ki ji želite dodati opis.

 


Vnesite ključne besede.

 

Vidite iskalno vrstico? Če vanjo vnesem »koncert«, bo program v trenutku prikazal vse fotografije in mape, ki so označene s »koncert«. Ker je takih kar precej, bom dodal še ime mojega priljubljenega napajališča in prizorišča strašno fajn koncertov, Gabrijel. (www.jazzcerkno.si)


V iskalni vrstici so vnesene ključne besede, levo pa je že seznam map, ki tem besedam ustrezajo.

No, zdaj je iskanje omejeno na koncerte, ki sem jih fotkal pri Gabrijelu. In če je rezultatov še zmeraj preveč, jih lahko omejite na tiste, ki so označeni z zvezdicami, tiste, ki ste jih prenesli v spletne albume ali pa filmčke. In konec koncev imate še omejitev iskanja po starosti, čeprav žal deluje samo tako, da prikazuje slike, ki so novejše kot izbrani datum, ne pa recimo slik, posnetih pred izbranim datumom ali slik, posnetih med dvema datumoma. No, prepričan sem, da bodo to kmalu popravili.

Tretja metoda je uporaba albumov. Albumi so nekakšne navidezne mape. Izberite slike (lahko tudi izberete vse slike v mapi s Control+A) in jih dodajte v album. Zakaj je to uporabno? Recimo, da imate fotografije s potovanja razvrščene v mape po dnevih, želeli pa bi imeti zbirko najboljših fotografij s tega potovanja. Označite najboljše vsakega dne z zvezdicami, v Picasi kliknite Select Starred in jih dodajte v album »Najboljše slike s počitnic 2006«. To ponovite za vsak dan in imeli boste album najboljših slik s tega potovanja. Fotografije ne bodo fizično premaknjene iz map, v katere ste jih postavili, tudi prostora na disku ne bodo zasedale nič več. Konec koncev je vsak album v Picasi samo seznam datotek, ki naj se v njem prikažejo. Strašno prijetna stvar pri vsem tem je to, da Picasa sledi slikam v albumih tudi če jih premikate v druge mape, ne glede na to, ali jih premikate v Picasi ali v Windows Explorer. No, to seveda ne velja, če jih premaknete v mapo, ki je Picasa ne nadzoruje, ampak če to počnete, se res grdo obnašate do Picase.


Fotografije lahko dodajate v obstoječe albume, lahko pa tudi naredite nov album.

Evo. Zdaj veste, kako organizirati fotografije. Naslednjič pa popravljanje fotografij. Povsem neboleče bo.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com