Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Pelikan “kakovost za domače tiskanje”

Avtor:Matjaž Intihar
18.05.2005 13:05
Papirji različnih gramatur, premazov in formatov. Pelikan nam ponuja tudi prosojne folije za prezentacije, samolepljive folije za napise, posebne papirje z možnostjo odtisa natiskane slike na majico, nalepke različnih velikosti...

 

Tiskanje fotografij z domačimi kapljičnimi tiskalniki je vse bolj prisotno med hobi fotografi. Spoznali smo že, da za kakovsten izpis ni nujno potreben najboljši kapljični foto tis­kalnik, ali upora­ba orig­inalnih kartuš z bar­vami ali foto pa­pir. Kakovost fotografije je v fotografiji zelo raztegljiv pojem. Zato je marsikateri fotograf lahko zadovoljen s svojimi fotografijami v foto albumu, pa če tudi niso izpisane po najboljših tehničnih merilih.

 

Ime Pelikan mnogi poznamo po kakovostnih nalivnih peresih in črnilu za njih. V zadnjem času pa smo vse bolj prisotni tudi z raznimi papirji za tiskalnike in barvnimi kartušami raznih vrst, za vse danes prodajane tiskalnike različnih znamk.

 

Pri Pelikanu so šli še tako daleč, da nudijo posebne “dock” sisteme črnil, da lahko menjamo samo patrone s črnili. Tako je cena izpisa še cenejša od že tako nižje naproti originalnim črnilom. zavedati se je treba, da so le originalna črnila zares prirejena za glave tiskalnikov in način izpisa. Vendar pa za domačo uporabo mnogi kršijo ta pravila. Cena končnega izpisa je mnogim tisto merilo, ki govori v prid neodvisnih izdelovalcev črnil in papirjev.

 

 

Za pisarniške "inkjet" tiskalnike ponujajo poseben "dock" sistem. V posebno glavo za tiskanje vlagamo samo patrone z barvilom.

 

Pelikan je eden izmed njih. Foto papirji kot barvna črnila so visoke kakovosti. Preizkusil sem nekaj papirjev in kot že rečeno v uvodu. Kakovost lahko merimo, vendar je tak način ocene kakovosti za foto neuporaben. Fotografija nam mora biti le všečna. Bolj pomembno je, da je papir kakovosten in da dobro vpija barvno črnilo. Tudi s hit­rimi Canon PIXMA tiskalniki in HP “pigment­ni­mi” barvami nisem imel težav glede su­šenja ali sla­bega vpijanja.

 

Lahko rečem, da za hobi fotografa, kjer je cena večkrat tudi merilo kakovosti, papirji in črnila Pelikan povsem ustrezajo. Vsakdo pa ima svoj okus in zahteve. Zato je pri izpisu fotografij treba tudi eksperimentirati, da dobimo za svoj pogled na kakovost, najboljši možen material.

Pelikan nam ga zna ponuditi.

 

 

Cena izpisa se s pomočjo "dock" sistema, glava/patrona močno poceni.

 

 

Pelikan nam ponuja barvne kartuše za tisklanike vseh vodilnih proizvajalcev.

 

 

Original ali Pelikan?

 

 

Tiskanje fotografij preko domačega tiskalnika je ena izmed novih možnosti, ki nam jo je prinesla digitalna foto tehnika. Pelikan nam nudi kakovostne papirje kot barvila.

 

 


 

 

Testna slika!

 

Spodnjo testno sliko si lahko prenesete na vaš računalnik. Nato pa preko nje primerjate kakovost izpisa na različnih tiskalnikih, z različnimi barvnimi kartušami in na različnih papirjih. Izpisano sliko pa lahko uporabite za ročno kalibracijo vašega zaslona, glede na tehniko in materijale katere ste uporabili za vaš všečni izpis slike.

 

 

 

Preizkusna slika. Prenesite si jo na svoj računalnik in jo v vašem fotolaboratoriju ali z vašim tiskalnikom izpišite. Kot prvo boste lahko ocenili kakovost izpisane fotografije na različnih materialih in z različnimi barvami. Kot drugo jo primerjali s tisto na vašem zaslonu in kot tretje si ga s pomočjo izpisane slike poizkusili nastaviti. S primerjavo izpisov med večimi tiskalniki pa si boste lahko izbrali "za vas" najboljšega. Prav tako za vas "najboljši" papir in barve.

 

 


Za prenos testne slike kliknite na spodnji link.

 

Testna fotografija velikost A4 (1,94MB)

 

Testna fotografija velikost A3 (3,47MB)

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com