Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Optoma HD28DSE - Velvia 50 projektor

20.10.2016 12:58

Avtor: Matjaž Intihar

Kdor je gledal diaprojekcije diapozitivov z dobrim projektorjem se spomni, da takih barv danes ob predstavitvah digitalnih fotografij ni videti. Diapozitiv ima še vedno najvišjo možno zasičenost, vse tja do D3,6. Poleg visokega počrnitvenega obsega, nam barvila in svetloba najbolje producirajo barve v najvišjem kontrastnem razponu z vso tonsko lestvico. Torej nismo omejeni na 8 bitni zapis in posledično z omejeno tonsko lestvico.
Zasloni, papir in digitalni projektorji zmorejo počrnitveni obseg zgolj tja do D2,5.

Vendar so žal diaprojekcije že v pozabi. Naši prašni diapozitivi in že delno obledeli samevajo tam nekje v omari. Če smo jih skenirali, nam preko digitalnih projektorjev kažejo še večjo analogno nostalgijo po barvah.

Danes fotografije prikazujemo preko računalniških in TV zaslonov, printov iz tiskalnika ter fotoknjig. Vendar za zahtevne, to ni to. Kdor želi predstaviti svoje fotografije v pravi podobi, si zaželi projektor. Velikost, svetlost in barvitost predstavljene slike ima svojo moč. Če nas obenem očarajo še barve, smo že na dobri poti, da bodo fotografije gledalcem všeč. Ko vključite še DarbeeVision procesiranje, se vrnete v analogno dobo in vsem podate nostalgijo ter vprašanje. Ti še fotografiraš na Velvia?

Ja vem, novodobni fotograf ne razume zapisanega. Ne razume analognega. Če povem digitalno. Ko vključiš DarbeeVision video procesiranje je tako, kot bi poznavalec vklopil RAW, uporabil Lightroom in pričaral najbolj všečne barve sončnega zahoda.

V knjigi e-Fotografija iz leta 2001 (PDF datoteka) sem na začetku vstopa digitalne fotografije zapisal; "Kdor v digitalni tehnologiji bolje goljufa, boljši je!". Ja kdor bolje goljufa naše oko, prej nas bo ujel v svoj svet barv in všečnost predstavljenih fotografij. In projektor Optoma HD28DSE vas zna ujeti!

Projektor Optoma HD28DSE nudi DLP tehnologijo, katero je razvil Texsas Instruments. DLP tehnologija deluje na principu mikro zrcal. Kolo z zrcali se vrti in odbija svetlobo. Zaradi močne odbite svetlobe je svetlost odlična. Svetilnost je 3000 ANSI lumnov in nam prinaša zelo svetlo projekcijo. DLP tehnologija ima lahko težavo v prikazu mavrice, vendar pri fotografijah ni moteča, bolj moteča je lahko v video predstavitvi.
Ločljivost projektorja Optoma HD28DSE je Full HD (1920x1080). Kontrastni razpon 30000 : 1 ni previsok, da bi se izgubilo preveč vmesnih tonskih vrednosti.

Projektor ima več programskih tehnologij, ki v barvah očarajo tako pri fotografiju kot video.
BrilliantColor™ tehnologija, omogoča prikaz zelo svetle slike z dobrim barvnim zapisom. S pomočjo načina Dynamic mode imamo predstavljeno dobro črnino.
Projektor Optoma HD28DSE se ponaša z novo tehnologijo Visual Presence, Darbee's acclaimed Visual Presence™. S pomočjo Darbee tehnologije so predstavljene vsebine iz Blu-ray predvajalnika, računalnika, telefona ali tablice, opazno izboljšane.

Spodnji graf prikazuje opazno zvišanje zasičenosti barv s pomočjo procesiranja.

Brez procesiranja.

 

Algoritmi poskrbijo za večjo barvno globino in ostrino, z vključitvijo stereoskopskih informacij pridobljenih na modelu človeškega vida. Darbee tehnologija omogoča, da jo programsko upravljamo v moči njenega efekta. Zato si vsak fotograf lahko po svoje prilagodi moč efekta dodanih barv, kontarsta in ostrine. Učinek vklopa Darbee tehnologije nas v trenutku očara. Kot sem zapisal v naslovu. Pričara nam visoko ostrino, kontrast in zasičenost barv, kot nekdaj Velvia film z ISO 50.

S procesiranjem.

 

Seveda. Projektor ni namenjen zgolj predstavitvi fotografij. S pomočjo DLP tehnologije projektor prikazuje sličice z visoko hitrostjo, kar omogoča tudi prikaz stereoskopske 3D projekcije. 3D efekt je ustvarjen z ločitvijo video signala na dva dela, vsakega za eno oko. Frekvenca osveževanja je 144 Hz, kar zagotavlja sliko brez utripanja (Flicker free). S pomočjo tehnologije DLP Link™ se 3D očala sinhronizirajo s sliko na projekciji.

 

Vtičniki / Prenosi

Na voljo je vtičnik za zunanji avdio sistem. V samem projektorju je že vgrajen 10 W zvočnik. Na voljo sta še dva HDMI priključka. Drugi HDMI priključek nudi tudi podporo za MHL (Mobile High-Definition Link) povezavo s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki z operacijskim sistemom Android. Kar pomeni, da lahko gledate fotografije in video tudi iz vašega pametnega telefona ali tablice. HDMI priklopa 1.4a nudita možnost HDMI Link povezave. Naprave, ki so združljive s HDMI CEC standardom, lahko kontrolirate z enim samim daljinskim upravljalnikom preko HDMI povezave.

Na voljo je USB priključek predvsem za naprave, ki za delovanje potrebujejo električno energijo. Opcijski je na voljo brezžični sistem Optoma WHD200. Preko njega lahko priključite Blu-ray predvajalnik, set-top box, igralne konzole ali AV sprejemnik in brezžično predvajate Full HD 3D vsebino na projektorju.

 

Za konec

Preizkusil sem že kar nekaj projektorjev. Tako z DLP in LCD tehnologijo. Vsaka ima svoje prednosti kot slabosti. V projekciji je za fotografijo in fotografski pogled ter všečnost, ključna tehnologija Darbee. Seveda ob podpori dobrega projektorja. In projektor Optoma HD28DSE oboje nudi.
Po dolgem času sem s projekcijo fotografij zopet podoživljal dia film. Ja vem, nostalgija. Toda kdor ve, kaj nudi v barvnem zapisu diapozitiv, potem pozna te vizualne učinke. Kdor ne, si lahko poizkuša predstaviti to kakovost preko poglavja o barvni globini v knjigi e-Fotografija (PDF datoteka). Obenem je tudi ostrina opazno boljša.

V praksi nam vklop Darbee procesiranja deluje v ostrini in barvah kot, da dež umije mrčasto ozračje. Ali, da gledate surovi neobdelani RAW in končno obdelano sliko. Seveda, vsake oči imajo lahko svojega slikarja, oziroma moč projekcije. Kot ni bil Velvia film namenjen za vse namene, ni Dabree procesiranje za vse fotografije. Vendar, če se po toliko letih še pogovarjamo o filmih, poznamo Velvia in Kodachrome. Oba sta nam pokazala kaj je moč barvnega zapisa.

Če ste v programu svojo RAW datoteko popravili v smislu elektronskega ostrenja, kontrasta in zasičenosti barv, si to želite na projekciji tudi videti. S projektorjem Optoma HD28DSE in s pomočjo Darbee procesiranja ste tej želji najbližje.

Projektor je na preizkus posodilo podjetje LESTRA d.o.o., CENTER PROJEKCIJE

 
Avtor: Matjaž Intihar

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com