Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Olympus STYLUS 1

11.11.2013 13:57

Upravljanje kot pri D-SLR, toda v kompaktnem ohišju

Resni ljubitelji fotografije imajo praktično alternativo, ki omogoča upravljanje, kot ga nudijo vrhunski fotoaparati D-SLR: novi vrhunski kompaktni fotoaparat Olympus STYLUS 1. Olympusovi inženirji so se odločili, da bo STYLUS 1 izstopal s svojo kakovostjo. In dosegli so svoje. Seveda za kompaktno oblikovano ohišje niso veljala nič manj stroga merila. STYLUS 1 je resnično zelo mobilen in vitek fotoaparat za vse priložnosti, ki z možnostjo ročnega upravljanja, elektronskim iskalom, ob uporabi katerega fotoaparat še dodatno stabiliziramo z naslonom na predel obraza ob očeh, in s kakovostjo posnetkov zadovolji tudi najambicioznejše fotografe, najsi gre za ljubitelje kompaktnih fotoaparatov ali za lastnike fotoaparatov D-SLR, ki potrebujejo kompakten pomožni fotoaparat. Veliko, 1,5-cm (1/1.7˝) svetlobno tipalo BSI CMOS je na čelu cele vrste zmogljivih komponent in lastnosti, med katerimi velja izpostaviti okreten in ultra-vitek 10,7-kratni (28-300 mm*) zoom objektiv i.ZUIKO DIGITAL s konstantno svetlobno močjo 1 : 2,8 in zelo učinkovit slikovni procesor TruePic VI. Visoko ločljivo elektronsko iskalo velikega formata, hitro samodejno ostrenje in vgrajen WiFi zaokrožajo napredne lastnosti prepričljivega pol-profesionalnega modela. STYLUS 1 bo na voljo v klasično črni barvi od konca novembra 2013.

STYLUS 1 v nekaj potezah

Ambicioznejši ljubitelji fotografiranja zahtevajo odlično kakovost posnetkov. Da je STYLUS 1 dober odgovor, potrdi že bežen pogled na tehnične specifikacije. Čeprav njegovo ohišje v debelino meri le 56,5 mm, je vanj vgrajen novi 28-300-mm* visoko zmogljivi objektiv i.ZUIKO DIGTAL s konstantno aperturo 1 : 2,8 od širokega kota do telefoto posnetkov z
10,7-kratnim optičnim zoomom. Olympus je objektiv izdelal posebej za delovanje v kombinaciji z velikim svetlobnim tipalom BSI CMOS in slikovnim procesorjem TruePic VI, ki ga uporabniki vrhunskega sistemskega fotoaparata OM-D E-M5 že poznajo. Med ostalimi preizkušenimi lastnostmi OM-D je tudi stabilno upravljanje, oprijem v slogu D-SLR in razporeditev tipk. Za natančno in profesionalno iskanje kompozicije je na voljo veliko elektronsko iskalo z 1,44 milijona slikovnih pik, natančno in skoraj neslišno samodejno ostrenje prek zaslona na dotik, in WiFi za daljinsko upravljanje prek telefona, kar se je pokazalo kot izvrstna rešitev že pri OM-D. STYLUS 1 ima odličen dinamični razpon in zagotavlja visoko kakovost posnetkov v mraku in ob šibki svetlobi. Na objektivu ima enak obroček za ročno upravljanje pomembnejših nastavitev, kot so ga uporabniki srečali že na Olympusovem XZ-2.

Nov vodilni fotoaparat, nov objektiv

Uporabnikom kompaktnih fotoaparatov ne bi smelo biti treba sklepati kompromisov glede najpomembnejšega dela fotoaparata - objektiva. Zato je Olympus za STYLUS 1 razvil vrhunski objektiv. Zmogljivi ultra vitki
10,7-kratni (28-300 mm*) zoom objektiv i.ZUIKO DIGITAL s konstantno aperturo  1 : 2,8 prek celotne goriščne razdalje je s svojo visoko kakovostjo vsestransko uporaben za različne vrste posnetkov, od širokokotnih do telefoto. Objektiv ima leče velikega premera in učinkovit sistem za stabilizacijo VCM, ki skorajda povsem odpravi tresenje slike in zamegljenost fotografij. V nasprotju s slabšimi konkurenčnimi fotoaparati je mogoče ozadje motiva namerno zamegliti, podobno kot s fotoaparati D-SLR, in zaradi velike svetlobne moči tudi v mraku fotografirati s kratkimi osvetlitvami. Ena od velikih prednosti objektiva postane opazna šele, ko ga ne uporabljamo - ob izklopu se namreč povsem zloži v ohišje fotoaparata (za samodejni pokrovček objektiva), zaradi česar lahko STYLUS 1 zlahka spravimo v plaščni žep. Z večjimi fotoaparati to ni mogoče.

Dobiš, kar vidiš

Kar objektiv pomeni za kakovost slike, pomeni iskalo za enostavnost uporabe. V nasprotju z večino kompaktnih fotoaparatov ima STYLUS 1 elektronsko iskalo, s katerim lahko fotografiramo v klasičnem slogu z očesom ob fotoaparatu. Gre za enako zelo veliko in odzivno iskalo z visoko ločljivostjo kot na O-MD E-M5, ki zasenči marsikatero elektronsko iskalo vstopnih fotoaparatov D-SLR. Z 1,44 milijona slikovnih pik, prikazom vodne tehtnice ter pre- ali podosvetljenih območij posnetka je fotografiranje s kompaktnim Olympusovim foto-specialistom zares v veselje. Podatki stabilizatorja slike VCM so prikazani v iskalu, zato je veliko laže posneti ostre fotografije tudi ob uporabi najdaljših goriščnic in povečav. Samodejno uravnavanje svetlosti skrbi za pravilno reprodukcijo svetlih in temnih delov slike v iskalu, ki tudi sicer sliko prikazuje tekoče in brez časovnega zamika. STYLUS 1 samodejno zazna, ko fotoaparat približamo očem, in izključi živo sliko na premičnem zaslonu LCD.

Kompaktne mere, fotografiranje v slogu D-SLR

STYLUS 1 meri le 116,2 mm x 87 mm x 56,5 mm in je za več kot polovico manjši od konkurenčnih modelov. Kljub majhnim meram je videti kot povsem profesionalen fotoaparat. Z ročajem na sprednji strani lahko klasično črno ohišje lažje mirno držimo in se povsem posvetimo ustvarjalnemu fotografiranju in videosnemanju. Premišljena razporeditev tipk in gumbov za upravljanje pri tem še dodatno olajša delo. Kombinirani upravljalni obroček in zoom ročico lahko npr. držimo z levo roko in z desno le pritiskamo sprožilec. Urejena razporeditev tipk in skrbno oblikovane podrobnosti, kot so velikost, oblika in površinska tekstura tipk so priročna pomoč vsem, ki želijo svojo ustvarjalnost preizkusiti na profesionalnejši ravni, kar navsezadnje podpira tudi možnost rafalnega fotografiranja s 7 posnetki na sekundo.

Upravljanje je vse

STYLUS 1 nudi idealno kombinacijo učinkovitega upravljanja s tipkami in intuitivnega ter tehnološko dovršenega nadzora npr. samodejnega ostrenja in proženja prek zaslona LCD na dotik. Uporabniško prilagodljivemu kombiniranemu analogno-digitalnemu upravljalnemu obročku na objektivu lahko dodelimo najpogosteje uporabljane funkcije (npr. zaslonko, hitrost zaklopa, kompenzacijo osvetlitve ter spreminjanje delovanja programa) in jih z njim ali gumbom na vrhu fotoaparata spreminjamo. Tako lahko nastavitve spreminjamo ročno in hkrati ohranimo pogled na motiv - v profesionalnem slogu. Ob analognem delovanju lahko z obročkom spreminjamo zoom in ostrino, ob digitalnem pa na poseben meni uvrstimo želene funkcije in med držanjem tipke Fn2 z vrtenjem obročka med njimi prehajamo.

Upravljanje fotoaparata s pametnim telefonom

Z vgrajenim WiFi in aplikacijo OI.Share postaneta pametni telefon in fotoaparat eno. Fotoaparat snema fotografije, ki jih nato s pametnim telefonom lahko objavimo ali posredujemo drugim. Spoznavanje naprav poteka hitro in enostavno: ob dotiku ikone WiFi na zaslonu fotoaparata se prikaže šifra QR, ki jo pred zagonom aplikacije OI.Share odčitamo s telefonom. Nato se na zaslonu telefona prikaže slika z LCD-ja fotoaparata z vsemi funkcijami vred: prek WiFi lahko sliko izostrimo in fotoaparat sprožimo (v delovnih programih P, A, S, M) kar na zaslonu svojega pametnega telefona.

Avtor: Olympus Slovenija

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com