Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Ko poči bajonet objektiva!

10.02.2019 18:58

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Vemo, okvara ali lom se vedno lahko zgodi. Med prvimi članki na e-Fotografiji sem opisal padec kamere in objektiva na beton (članek: beton test). Torej to ni zapis, ta kamera, ta objektiv. Ampak opis na splošno, da pazite na opremo, predvsem pa, da ni rečeno, da so tudi dražji objektivi narejeni tako, da zdržijo profesionalno uporabo.

Ob opisu objektivov pogledam tudi bajonet (nastavek za pritrditev kamere na objektiv). Vse se lepo blešči, kovina zapišem. A lej ga zlodja. Špara se na vseh korakih in tega ne bom več pisal. Tudi na dražjih objektivih je lahko zgolj lepo zloščen kovinski preliv čez plastiko. Res je, če normalno uporabljaš opremo ne bo težav, pa če je nastavek iz plastike ali je kovinski. Ob trši uporabi, recimo padcu ali močnem udarcu pa je še kako pomembno kako je izdelan objektiv. Spomnim se časov, ko sem delal še v Delo. Legendarni fotoreporter Marjan Zaplatil - Masa, je objektive ob hitri menjavi metal v kovček iz meter, dva oddaljenosti. Pa smo takrat govorili, o nekih plastičnih objektivih. Danes so vsi novi objektivi za tiste razmere zmes plastike in krhkosti.

Pred časom si sposodim kamero za preizkus. Oziroma več njih. Vzamem si jih na FotoPOTEP kjer več fotografiram in si lažje ustvarim mnenje o preizkušeni opremi. Kamere vedno zložim v fotografski nahrbtnik. Tiste, ki so v spodnjem delu zložim tako, da sta ohišje in objektiv ločena. Le ena kamera, ki je na vrhnjem delu mi ostane pripravljena za takojšnje delovanje. Zdaj ne vem, ali mi je počil bajonet ko se je prekopicnil nahrbtnik s pol metra na tla in je teža ter moč udarca na pravo mesto naredila svoje, ali pa je nerodni potnik, ki je porival kovček na moj nahrbtnik ustvaril tako močan pritisk, da je počil nastavek objektiva.

Doma odprem nahrbtnik in takoj opazim, da je nekaj narobe. Del bajoneta je bil še na kameri, objektiv je bil odprt in strgani so bili kontakti.

Ob podrobnejšem pregledu opazim, da je svetleči bajonet iz plastike in da ga na ohišju objektiva držijo le štirje mini vijaki, ki so zopet vpeti v plastične nastavke. Pogledam bajonet na drugih kamerah in njihovih objektivih iz višjih razredov. Povsod je šest vijakov.

Vsekakor moja krivda. Podobno kot ob beton testu, kjer je težak objektiv s pravim kovinskim bajonetom zdržal krepko močnejši udarec, sem dobil nove izkušnje. Danes za še tako drago opremo ne veš kako je narejena, oziroma koliko zdrži. Cene kamer in objektivov so šle v nebo, materiali pa se po moji oceni celo slabšajo.

Zato bodite pozorni, na padce, udarce ali močnejši pritisk na kamero in objektiv. Sam bom malo povprašal serviserje kako je zdaj z materiali na novih kamerah in objektivih. Menim, da ob malo večjem pritisku bajonet ne sme počiti tako hitro. Konec koncev, do sedaj takih težav še nisem imel, ali veliko o njih slišal.

Zato naj bo ta zapis namenjen spoznanju, da je lahko tudi vaš nastavek za objektiv vpet v plastiko s premalo močnimi vijaki in okvara je lahko hitro tu.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com