Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Nikon nadgradnje za Z 9, Z 6II in Z7II

14.04.2022 07:46

Nikon z nadgradnjo strojno-programske opreme in visokozmogljivo spominsko kartico za fotoaparate serije Z

Nadgradnje strojne programske opreme, ki uvajajo vrsto visokozmogljivih posodobitev, so tokrat na voljo za tri novejše brezzrcalne fotoaparate serije Z, in sicer za paradni model Z 9 in modela Z 6II ter Z 7II. Poleg tega je Nikon predstavil še spominsko kartico formata CFexpress (tipa B) s kapaciteto 660GB, ki bo zlahka kos visokoločljivostnim videoposnetkom in neverjetnim hitrostim zaporednega fotografiranja, ki jih omogoča Z 9.

Strojna programska oprema različice 2.0 za Z 9 prinaša obsežne nadgradnje in novosti predvsem videoustvarjalcem. Ti bodo lahko odslej s tem fotoaparatom snemali tudi v ločljivosti 8.3K/60p v surovem zapisu RAW. S ProRes RAW HQ (do 4K/60p) ali Nikonovo novo obliko zapisa N-RAW (do 8K/60p in 4K/120p) pa bodo odslej že kar interno možni neverjetno ostri posnetki v ločljivosti 4K/60p Ultra HD, nadvzorčeni z 8K 12-bit zapisa. Druge nove funkcije, s katerimi se je Nikon odzval na zahteve profesionalcev, ki ustvarjajo z Z 9, vključujejo prikaz valovne oblike za hitro potrditev težavnih osvetlitev, rdeči kazalnik okvirja REC in meni po meri za priročen prikaz nastavitev videoposnetka med snemanjem. 

Vdelana programska oprema 2.0 za Z 9 prinaša tudi pomembne nadgradnje za fotografe. Po posodobitvi je mogoče vzorce postavitev točk AF (v širokem območju) izbirati izmed 20 različnih, za svetel (3000 nit) prikaz v elektronskem iskalu fotoaparata pa je odslej mogoče vklopiti še višjo hitrost osveževanja (vse do 120 posnetkov na sekundo). K načinom delovanja elektronskega iskala EVF Nikon prinaša nov način, ki je karseda podoben funkcionalnosti iskala pri fotoaparatih DSLR. Druge nove funkcije vključujejo še »predsprožitveni« zajem posnetkov, za še odločnejše delovanje Z 9 pri zajemu kritičnih trenutkov, in možnost priklica položajev izostritve (t.i. »AF recall«) z več različnimi gumbi fotoaparata. 

Za fotoaparata Z 6II in Z 7II nova strojno-programske opreme verzije 1.4 še dodatno optimizira algoritem za AF s samodejno izbiro območja, kar zagotavlja izboljšano izostritev na motivih v ospredju, ki so v središču kadra. Poleg tega bo podpora za linearno ročno ostrenje snemalcem videoposnetkov omogočila izjemno natančno reproduciranje razdalje ostrenja od točk A do B. Oba fotoaparata bosta zdaj združljiva z Nikonov daljinskim upravljalnikom Bluetooth ML-L7.

Nikonova nova spominska kartica CFexpress s kapaciteto 660GB, ki je bila prav tako predstavljena danes, je visokozmogljiva kartica, združljiva s fotoaparatom Z 9. Zasnovana je za zahteve neprekinjenega fotografiranja z ultra veliko hitrostjo in snemanja videoposnetkov pri ločljivostih nad 8K z visokimi hitrostmi snemanja, zato dosega hitrosti zapisovanja do 1500 MB/s in hitrosti branja do 1700 MB/s.

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com