Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D850 - utrditev pozicije v PRO svetu

25.08.2017 08:53

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

Nikon - prvi uradni podatki pred prodajo D850

Kamera Nikon D850 bo zamenjla D810. Tipalo bo nudilo 45.7M točk. Novi Expeed 5 procesor bo kljub velikemu številu podatkov omogočal zajem s 7 posnetki v sekundi, oziroma z 9, če se bo uporabljalo dodatno držalo in baterije.
Cena za kamero se predvideva okoli 3330$ v ZDA (ohišje). Na trg naj bi kamera prišla v prvem delu meseca septembra.

Zaslon je premakljiv po višini, velik 3.2 palca in visoke ločljivosti 2.3M točk. Novost je elektronski zaklop (poleg mehanskega), ki omogoča zajem 30 posnetkov v sekundi v DX formatnem polju pri ločljivosti slike 8.6M točk. RAW datoteko lahko izberemo med velikostjo 45M, 25M in 11M točk.

ISO območje je med 32 - 102,000. AF tipalo je enako kot v D5, nudi 153 fokusnih točk. Time laps bo omogočen pri ločljivosti 8K. Video se zajema v 4K 4:2:2.

S polno baterijo naj bi lahko posneli vse do 1800 posnetkov, ali zajeli 70 minut videa. Če se uporabi baterijski dodatek, lahko brez menjave baterije naredimo preko 5000 posnetkov. Nikon D850 ima še Radijsko kontrolo za bliskavico SB-5000.

Novost je Focus Shift Photography, ki omogoča zajeti 300 posnetkov v različnih nastavitvah fokusa in kasneje v programu lahko le te združimo. S tem dobimo večjo odtro globino slike, kar je zelo dobrodošlo v makro fotografiji. (članek: f/100 - kako do več globinske ostrine)

Ohišje kamere Nikon D850 je iz magnezijeve zlitine, zaščiten proti vodnim kapljam in prahu.

 


 

Nikon je za prvi predstavitveni video D850 izbral Namibijo kjer so tudi lokacije naših fotopotepov. 8K Time laps je prva novost.
Video je na naslovu https://youtu.be/_PRZ3dilTk4

 

 

Članek ob prvih podatkih o kameri Nikon D850 in pomenu kamere za Nikon

"Nikon je močno zavihal rokave. Spustili so kompaktne kamere in svoje moči usmerili v tisto, kar znajo najbolje. To je ponudba fotokamer za profesionalne in napredne fotografe". To sem zapisal po preizkusu kamere Nikon D7500 - PRO lastnosti za hobi fotografa, saj je Nikon že sam poudaril, da spuščajo razvoj kompaktnih fotokamer nižjih razredov. Nekaj mesecev prej sem preizkusil kamero Nikon D500 - PRO orodje in spoznal, da pri Nikon gredo po začrtani poti.

Nikon ve, da v svetu kompaktnih kamer in kamer za hobi uporabo nikoli niso imeli glavne besede. Enostavno se je skozi zgodovino (pravkar obeležujejo 100 letnico podjetja) videlo in vedelo, da je to podjetje, ki vse svoje sile usmerja v PRO SLR opremo. S prihodom kamere Nikon F (l. 1959) se je vse to v popolnosti potrjevalo. Nikon je imel v vseh razredih v katerih je bil prisoten model na nekaj višji tehnološki in uporabniški stopnici.

Sprva je bilo celo tako, da je samo najvišji SLR PRO model imel ime Nikon. Ostali modeli so se imenovali Nikkormat. Nato so poleg PRO F serije kraljevali v svojih nekaj nižjih razredih še Nikon FM, FA, F70, F90, F100...

Nikon prevlado v svetu kamer SLR je v 90-tih prekinil sistem AF in stabilizacije slike. Tu so bili žal brez tehnologije in PRO uporabniki so rabili tisto najbolj napredno. Večina PRO fotografov je prešla k konkurenci in težko jih bo dobiti spet nazaj. To gre počasi in z letom 2007 in prihodom kamer Nikon D3 in D300 (prvi vtisi iz predstavitve v Tokio), se je zopet vzpostavil trend želje po graditvi sistema najvišjih razredov in obdržati ter pridobiti uporabnike. Danes ima Nikon v vseh pogledih konkurenčne kamere (D5), ali celo za stopnico višje od konkurence (D500 in D7500), ki sta obe korak naprej v svetu kamer DSLR.

Ve se, da bo kmalu tu nova kamera Nikon D850, ki bo močno dvignila letvico v najvišjem razredu polnoformatnih kamer s tipali z visoko ločljivostjo. Torej Nikon, kot majhno podjetje med vsemi drugimi, katerim fotografija razen začetka digitalne dobe ni predstavljala več kot 30% celotnega dela ve, da se bo obdržal samo tako kot so vedno znali. Z najvišjo tehnologijo, ponudbo in stikom s fotografi.

Očitno je, da je "bum" doba prodaje fotokamer končana. Zdaj se bodo kamere kot v času analogne dobe menjale počasneje, uporabniki pa bodo pred nakupom bolj razmislili v kateri razred vstopiti. Tudi podjetja, ki imajo ponudbo konkurenčno Nikon kameram, bodo prav zaradi širine produktov celotne skupine izven sveta fotokamer še bolj pazile na razmerje ponudba/dobiček. Tako je že bilo in po umiritvi prodaje, kjer gredo številke še vedno navzdol, se bo to vse bolj odrazilo.

Menim, da bo kamera Nikon D850 pokazala zadnje novosti in najvišjo kakovost. Konkurenca pa bo čez čas pokazala, koliko se bodo sploh še želeli približati Nikon ponudbi fotokamer DSLR najvišjega ranga. Obenem se napoveduje da bo Nikon vstopil med kamere CSC z večjimi tipali. Do sedaj so bili neuspešni s sistemom Nikon1. Tudi tu se pričakuje skok v najvišji razred z najbolj napredno tehnologijo.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com