Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon D60 – e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
22.03.2008 14:37
Stran:


Nikon D60 z novim objektivom, ki nudi stabilizacijo slike Nikkor AF-S DX 18-55mm 1:3,5-5,6 G VR.

Nikon je v svetu kamer DSLR na vseh področjih močno pohodil plin. S kamero D3 (prvi preizkus) so se zopet vrnili v tekmo za profesionalni foto reporterski prestol. V razredu kamer za napredne fotografe so zelo konkurenčni z modelom D300 (prvi preizkus). Če sem januarju na sejmu PMA pričakoval menjavo za Nikon D80 (preizkus), so presenetili s hitro menjavo modela D40x (preizkus, video predstavitev). Mogoče je ta model le premalo odstopal od D40 (preizkus), ki z zelo prijazno ceno in 6M točkami drži dobre prodajne rezultate med najcenejšimi kamerami DSLR.
Že meseca februarja sem za kamero Nikon D60 lahko podal prvo oceno iz praktičnih izkušenj. Vendar le o pred produkcijski kameri, torej brez končne ocene in ocene kakovosti slike. Zdaj sem preizkusil že to iz prodajnih polic in podajam svojo končno oceno kameri.

V članku “najboljše leto doslej” (objavljen v decemberski reviji e-Fotografija) sem najavil, da bo letos predstavljena kopica novih kamer v razredu DSLR. Kot že omenjeno sem od Nikon v začetku leta, oziroma pred najavami za ameriški sejem PMA predvideval zamenjavo za kamero DSLR, model D80. Ta je med sedaj nudenimi najstarejša. Toda Nikon se je odločil za drugačen korak. Kar nekako presenetil je s kamero Nikon D60, ki zamenjuje do sedaj uspešno prodajani Nikon D40x. Toda konkurenca je neusmiljena in pričakovanja večjega vstopa novih fotografov v razred DSLR zelo velika.

Pentax je v vstopnem razredu predstavil K200D, Canon 450D, Sony A200, A300 in A350. Torej bi Nikon D40x kar naenkrat imela nasproti same »nove« kamere. Nove v nevednicah, saj je Nikon D40x (Diwa preizkus e-Fotografija)  »stara« manj kot leto. Vendar marketing in kupci razmišljajo po svoje. Že ob težavah s kamero EOS 1D MkIII sem v članku iz lanskega decembra »zadnji EOS« zapisal, da bi moral Canon sedaj na trg dati kamero z dodatno oznako »n«, dodati zaslon z večjo ločljivostjo in kamera bi bila zopet želena med vsemi, ki si jo sedaj zaradi renomeja težav s fokusom še danes, kljub odpravljenim napakam ne želijo.


Držalo je zelo ergonomsko in dobro pomaga trdno držati tako majhno kamero. Na vrhu držala sta prožilec in okoli njega gumb za vklop/izklop kamere.

Nikon je naredil to, kar je danes treba narediti, da ostaneš v igri glavnih igralcev. Kamero, ki ima dvojčico s šest mega točkami Nikon D40 bodo obdržali, zamenjali pa so D40x, ki zaradi tistega dodanega x, nekaterim niti ne deluje vredna več zaradi »samo« povečanega števila točk. In prava poteza v pravem času je tu. Nikon je skoraj z nevidnimi popravki na prvi pogled v skoraj identičnem ohišju dodal oznako D60, kamero že postavil na prodajne police in je prvi z novim železom v ognju. Kaj kamera nudi, kaj ima oziroma bo v prihodnjih mesecih imela konkurenca pa je velikokrat za neodločenega kupca skoraj nepomembno. V tem trenutku je Nikon v dobri prednosti. Konkurenčna kamera Canon EOS 400D (DIWA preizkus e-Fotografija), ki se prodaja v podobnih številkah kot Nikon D40x bo še nekaj časa edini konkurent Nikonu D60, saj nova EOS 450D pride na trg šele v sredini aprila. Do takrat bo Nikon D60 zaradi oznake »novo«, samega imena kamere Nikon in odlične prepoznavnosti le tega lahko unovčila prednost. Sony Alpha 200 in Pentax K200D, ki sta že na policah ne bosta ustavila povpraševanja po sicer za današnje razmere z novo tehniko ne preveč polne kamere. No čas bo pokazal svoje, saj bo cenovno konkurenčna predvsem pa mogoče lahko pričakujemo v nekaj mesecih model D60x z nekaj dodatne tehnike kot jo bo imela konkurenca (LiveView) in Nikon bo spet čez nekaj mesecev mešal štrene kameram v vstopnem razredu.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com