Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8 G FX / Za hobi fotografa s stilom

Avtor:Matjaž Intihar
13.07.2011 20:40
Stran:

Nikon je v zadnjih letih zelo prodoren pri kamerah DSLR z manjšimi tipali (format DX). Kamere Nikon D60 (test), D3000, D3100 (test), D5000 (test) in D5100 (test) so zelo iskane med vstopnimi in hobi fotografi. Za malo bolj zahtevne sta tu še Nikon D90 (test) in D7000 (test). S temi kamerami si je Nikon močno razširil bazo svojih uporabnikov. Ker pa le ti s časom uporabe želijo več, se mora podjetje tem novim uporabnikom približati tudi pri objektivih.
Pri zum objektivih je izbira široka (test Nikon kit zum objektivov). Ponudba objektivov za kamere Nikon je izvrstna tudi med neodvisnimi proizvajalci (stran s testi objektivov). Vendar fotograf posluša, se uči, gleda kaj uporabljajo drugi bolj izkušeni fotografi in kar naenkrat je objektiv z visoko svetlobno močjo tisti, ki večini manjka v fototorbi.

50mm objektivi so bili še 25 let nazaj osnovni objektiv na kameri SLR. Svetlobna moč f/1,8 je bila nekaj povsem običajnega, takrat smo rekli amaterskega. Toda hobi fotograf ni imel denarja za objektive s svetlobno močjo f/1,4 ali celo f/1,2.
Danes je drugače. Zum objektivi prednjačijo in v hobi fotografijo enogoriščni le redko kdaj vstopijo.
Vendar vse se spreminja. To so spoznali tudi pri Nikon. Do sedaj niso imeli orožja, beri objektiva, ki bi uporabnikom vstopnih in hobi DX kamer dal poceni možnost uporabe objektiva z večjo svetlobno močjo in posledično višjo kontrolo globinske ostrine. Njihov starejši objektiv 50mm f/1,8 D ni imel vgrajenega motorčka za avtomatsko ostrenje. Zato za kamere Nikon D60 (test), D3000, D3100 (test), D5000 (test) in D5100 (test) ni bil primeren. Že ob predstavitvi novega 50mm objektiva se je vedelo, da je narejena odlična poteza. Zdaj imajo tudi hobi fotografi dokaj poceni odličen objektiv z visoko svetlobno močjo in goriščnico, ki je na DX kamerah še kako dobrodošla tudi za portretno fotografijo.

Goriščnice, velikost, teža
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8 G (FX) je objektiv z eno goriščnico. 50mm ima na kamerah formata DX kot zajema enak 75mm na kamerah polnega 35mm formata (31 stopinj).
Objektiv je dolg 53mm, premera 72mm in težak 185g. Premer za filter je 58mm.

Konstrukcija, izdelava
Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8 G (FX) je sestavljen iz sedmih leč, ki so postavljene v šest skupin. Ena izmed leč je asferična. Ohišje objektiva je iz trpežne plastične mase, z dobro površinsko strukturo. Nikakor ne deluje »plastično«, oziroma ceneno.
Na objektivu je gumb za premik med ročnim in AF ostrenjem ter obroč za ostrenje, oddaljenost. Na vrhnjem delu je tudi skala s prikazom oddaljenosti.
Zaslonka je sestavljena iz sedmih lamel, kar naj bi zagotavljalo lep zaris neostrine ozadja (bokeh). Najbolj zaprta zaslonka je f/16.

Bajonet (nastavek za kamero)
Nastavek za kamero (bajonet) je kovinski. Objektiv Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8 G (FX) je primeren tudi za kamere polnega (FX) formata. Za lažji priklop objektiva na kamero, je na njemu bela pika. Ta je tudi na ohišju kamere.

Ostrenje
Možno je ročno kot avtomatsko ostrenje. V objektivu samem je hitri AF-S motorček, ki omogoča ostrenje tudi s kamerami, ki motorčka v ohišju nimajo. Tako je možno ta objektiv uporabiti tudi na vseh kamerah vstopnega in hobi DX formata.
Ostrenje je hitro in natančno.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com