Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Nikkor AF-S 105 mm f/1.4 E ED

27.07.2016 13:55

Nikon AF-S NIKKOR 105 mm f/1.4E ED je najnovejša pridobitev med hitrimi objektivi formata FX s fiksno goriščnico in svetlobno jakostjo f/1.4, novinec pa je zasnovan na optični konstrukciji priznanega Nikonovega manualnega objektiva NIKKOR 105 mm f/2.5. Z edinim objektivom na trgu s kombinacijo 105-milimetrske goriščnice ter svetlobne jakosti f/1.4, bodo najbolj pridobili portretni, modni in poročni ter tisti fotografi, ki se pri svojem delu srečujejo z nepredvidljivimi in slabimi svetlobnimi pogoji, saj bodo lahko posneli fotografije s popolno ostrino in mehko zamegljenim ozadjem.

Goriščna razdalja 105 mm in najkrajša razdalja ostrenja zgolj 1 m omogočata zajemanje fotografij obraza, ki zapolnijo celoten kader, ne da bi jih morali izrezati iz večjega posnetka, fotografirani motivi pa so kontrastni in jasni tudi pri fotografiranju s povsem odprto zaslonko.

Nikonovi strokovnjaki so, da bi zagotovili optimalen portretni objektiv, osnovali objektiv z visokoločljivostnim zapisom tudi proti robovom slike. Rezultat je hkrati učinkovito zmanjšanje neenakomernih notranjih odbojev svetlobe, točkovni viri svetlobe pa se reproducirajo kot okrogle točke tudi na robovih slike, saj objektiv nudi izjemno korekcijo kromatske aberacije. Padec osvetlitve slike proti robovom je minimalen in nadzorovan, tako da je celoten kader ustrezno osvetljen tudi pri fotografiranju s povsem odprto zaslonko in izostritvijo proti neskončnosti. Optična zasnova omogoča gladek in enakomeren prehod intenzivnosti zameglitve slike, zato na mehkem ozadju ni ostrih robov ali linij, kar omogoča snemanje fotografij z izjemno pristno reprodukcijo globine in dimenzije kadra.

Poleg tega zaobljena odprtina zaslonke z devetimi lamelami zmanjšuje pojav difrakcije in zagotavlja naravno reprodukcijo elementov motiva oz. fotografiranega prizora. Elektromagnetni mehanizem zaslonke zagotavlja izjemno stabilen nadzor samodejne osvetlitve celo pri zaporednem fotografiranju z visoko hitrostjo. Nikonov tihi pogon Silent Wave Motor zagotavlja nemoteno, tiho in hitro ter natančno samodejno ostrenje, medtem ko nanokristalna prevleka zmanjšuje podvojene vire svetlobe in notranje odboje svetlobe. Trije optični elementi iz stekla z izjemno nizko disperzijo (ED) zmanjšujejo pojave aksialnih kromatskih aberacij, Nikonova fluorova prevleka pa ščiti sprednjo in zadnjo lečo objektiva ter zagotavlja lažje čiščenje.

Objektiv Nikkor AF-S 105 mm f/1.4 E ED bo na voljo od 25. avgusta po priporočeni ceni 2.419 evrov.

Avtor: Nikon Slovenija

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com