Naročite se na enovice

http://osvoji-nagrado.si/igra/dobrodosli-v-vesolje-zabave/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Knjiga o spoznavanju fotokamere

Avtor:Matjaž Intihar
08.05.2013 08:09

Odlično darilo je lahko tudi darilni BON "za znanje"! Boni so lahko namenski za določene tečaje, delavnice ali po želji glede na znesek.
Direktno naročilo preko spleta:
http://www.e-fotografija.si/tecaji/

GSM 041 727039 vsak delovnik med 8-10h

Več informacij na: tecaji@e-fotografija.com
 

Kupili ste želeno ali priporočeno fotokamero, pregledali prve posnetke in se v dvomih vprašali; le na kakšen način ali s kamero drugi naredijo tako uspešne posnetke? Iz svojih bogatih fotografskih izkušenj in izobraževanj vem, da v večini primerov za nevšečno fotografijo ni kriva kamera. Treba je samo izbrati pravo nastavitev in višja všečnost fotografije bo zagotovljena.
Da bodo drugi zavidali vam, vaši kameri in posnetkom, bo v pomoč knjiga z naslovom "Fotokamera (spoznati, nastaviti, fotografirati)".

 


 

Uvod v spoznavanja digitalne kamere in njenih zmožnosti

Vse naštete dobre lastnosti, ki jih omogoča digitalna tehnika, se lahko spremenijo tudi v slabosti, če se s kamero prej ne spoznamo. Večji izbor različnih nastavitev na digitalni kameri lahko pomeni tudi več težav. Če ste fotografirali pri najnižji ločljivosti in z visoko kompresijo podatkov ter se niste naučili prestaviti na visoko ločljivost in na zapis brez kompresije, pri naslednjem zajemu ne bo visoke ločljivosti in tudi kakovost fotografije bo slabša. Prav tako je pri dodatnih nastavitvah kontrasta ali elektronske ostrine. Zato naj ponovim, da kamero po nakupu dobro preizkusite, prav tako tudi različne nastavitve in čas delovanja baterije. Le tako boste z uporabo digitalne kamere zadovoljni. Preizkus pa je poceni. Filma ni več, tudi ni razvijanja in izdelave fotografij. Stroški se začnejo šele z izdelavo fotografij v fotolaboratorijih in s tiskalniki, zato velja, da boste imeli manj stroškov, ko boste izkušenejši, in to predvsem zaradi številnih možnosti digitalne kamere.

Spoznali bomo fotokamero in njene funkcije, ki nam lahko služijo za najpomembnejše, t.j. uspešno fotografijo. Na začetku uporabljajte povsem avtomatske nastavitve. Ko počasi spoznavate kamero preko navodil in knjige in ko imate čas, preizkušajte tudi druge nastavitve. Nikoli se ne preizkušajte z neznanim takrat, ko morate ujeti zanimive motive. Recimo na družinskem dogodku. Bolje je fotografijo imeti, čeprav ste jo ujeli s popolno avtomatiko in vam sama fotografija ni povsem uspela. Lahko da jo ob eksperimentiranju z naprednimi programi niti zajeli ne bi.
Kljub tehničnim pomagalom pa je še vedno najpomembnejša svetloba, spoznajmo tudi njene lastnosti! ...

 


O avtorju knjige Fotokamera

Matjaž Intihar je že od leta 1976 poklicno v fotografiji in digitalizaciji slike. Sprva v Delu, od leta 1998 v lastnem podjetju. Kot soustanovitelj je deloval/deluje v štirih fotografskih klubih DLT Papirnice Vevče, Fotosekcija Delo, AT Canon (FK Ljubljana) in klub e-Fotografija. Vse skozi pa preko svojega grafičnega dela (1976) spremlja in deluje na tehniki digitalizacije slike preko skenerjev in od leta 1991, digitalnih fotografskih kamer.
Poklicno delovanje v različnih vejah fotografije in želja po dobrem poznavanju fotografskih kamer in njihove tehnike sta mu omogočila pisanje številnih člankov na to temo. Prav poznavanje digitalne fototehnike in digitalizacije slike preko skenerjev in grafične tehnologije na splošno, ki je bila v digitalizaciji postopka dela z več kot 10 letno prednostjo, sta mu omogočili zapisati za tiste čase zelo provokativni članek "Kemija Adijo", ki je leta 1996 izšel v reviji Moj Hobi. Leta 2001 je izdal prvo slovensko knjigo o digitalni fotografiji z naslovom e-Fotografija in tezo, "leto 2008, film kaj je to", ki je vzbudil nestrinjanje pri fotografih in celo pri razvojnih inženirjih. Pomanjkanje literature in predvsem podati "pravo" znanje o uporabi digitalne fotografske tehnologije in čim hitreje razširiti jo med množice, je že leta 2002 privedla do lastne izdaje brezplačne fotografske revije e-Fotografija.
Tako v reviji kot na spletni strani je izpod njegove tipkovnice objavljena množica testov fotografske opreme. Prav njegove dolgoletne fotografske izkušnje in odlično poznavanje fotokamer in digitalizacije slike sta bili glavni odliki, da ga je mednarodna organizacija za preizkus fotografske opreme DIWA, s sedežem v Amsterdamu sprejela v svoje vrste.
Danes svoje bogate znanje kot urednik revije in spletne strani e-Fotografija in preko različnih predavanj ter izobraževanj, katere nepretrgoma vodi že od leta 1996, prenaša na nove fotografe in tiste, ki iz analogne tehnike prehajajo v digitalno. .

 S kakovostno osvetlitvijo motiva (svetlobo) do všečnejše fotografije.
S pravilno nastavitvijo programa ali korekture ekspozicije do všečnejše fotografije. Spoznajmo, da je zaslon naš najboljši učitelj in pomočnik.


Katero nastavitev korekture bele barve izbrati za nam višjo všečnost fotografije.


Svetlomer v kameri ni vsemogočen in se pri nastavitvah večkrat tudi zmoti. Kako korigirati nastavitve svetlomera?


Pri daljših goriščnicah od 50mm, z izbiro zaslonke že vplivamo na ostrino po globini slike.


Kompaktne kamere nam nudijo optični in digitalni zum.


Kamera ima že v lastnih nastavitvah možnost korekture bele barve WB.


Kako držati kamero pri fotografiranju?


Izbirajmo pravilne čase osvetlitve. V tem primeru časa za prikaz gibanja.


Kakšne čase osvetlitve izbrati za nestresenost posnetka?


Kako pravilno ostriti? Spoznali bomo delovanje avtomatskega ostrenja in se izognili njegovim "muham".


Avtomatska ostritev deluje na principu kontrasta. Če kamera nima kakovostnega tipala za vertikalne in horizontalne linije, lahko kameri sami pomagamo pri izostritvi.


S pravim programom osvetlitve in procesiranja slike do "pravih" kožnih tonskih vrednosti.


Kako in kdaj uporabiti bliskavico na kameri?


Predstavitvene strani so še v toku oblikovanja, zato so samo simbolne. K posameznim tekstom bodo dodane še fotografije, podnapisi in dodatne opombe ter predstavitve.

 


 

Knjiga FOTOKAMERA (160 strani, format A5), avtorja Matjaža Intiharja

Cena knjige 20€ (DDV je vključen)
 

Založnik:
Image DTP d.o.o.
Berčičeva 8b
1260 Lj-Polje

Naročila preko spleta: www.e-fotografija.si/tecaji/

Več o knjigi Kompozicija, avtorja Oskarja Karla Dolenca (predstavitev knjige Kompozicija slike)

 

Komentarji

Robert

11.03.2016 16:33

A se da knjigo še dobiti...Hvala
Matjaž Intihar

12.03.2016 16:50

Seveda. Lahko naročite preko linka, ali pa telefona. Oboje je navedeno.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com