Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fujifilm FinePix S100fs - “all-in-one” popolni popotnik / Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.05.2008 16:05
Stran:

Fujifilm je še edini večji ponudnik fotokamer, ki nam ne nudi kamere iz vstopnega ali hobi razreda DSLR. Njihove kamere nadgrajene na ohišjih Nikon (S1 pro (leto 2002), S2 pro, S3 pro, S5 pro) sicer naredijo nekaj vetra ob predstavitvi, marsikdo si jo tudi zaželi in kupi, a očitno ni tolikšnega zanimanja, da bi se Fujifilm že odločil samostojno vstopiti med ponudnike kamer DSLR.

Je odločitev prava ali ne, vedo najbolje sami. Verjamem, da so njihovi inženirji še kako sposobni narediti kamero DSLR. Imajo svoje lastno tipalo Super CCD SR Pro, ki je v kamerah DSLR serije S pokazalo svojo konkurenčnost. Da znajo narediti ohišje so nam že pokazali v analogni dobi s kamerami Fujica. Tudi tokrat predstavljena kamera ima ohišje, ki je povsem primerljivo z DSLR. O objektivih, ki so ključnega pomena za vstop med ponudnike kamer DSLR pa pri Fujifilm tudi ne gre dvomiti. Njihovi objektivi za analogne DSLR kamere so bili dobri, izdelujejo tako lastne objektive za kompaktne digitalne kamere kot tudi za profesionalne video kamere. Torej če jim zaupa profesionalna video industrija potem hitro spoznamo, da je Fujifilm v vseh glavnih elementih povsem samo­sto­jen in sposoben izdelati tudi kako­vostno kamero DSLR. Kot vedno je pri vodilnih ljudeh podjetja postavljen nekje vprašaj in najbrž še dvomijo ali je upravičlji­vo dati toliko denarja v celoten razvoj tako za kamero kot še bolj za objektive in ostalo potrebno dodatno opremo.

In zato je Fujifilm že od leta 2000 prisoten na trgu z mega zoom kamerami. Model 4900, je bil eden prvih s kar 6X-nim zom objektivom. Tudi pri nas je iz leta 2002 zelo poznan model S602Z, ki je bila zelo cenjena mega zom kamera. Fujifilm pa ni miroval in kot eden redkih ponudnikov je kupcem ponudil kamero, ki je omogočala ročni premik zoma preko obroča na objektivu. Hiter in natančen premik na kameri FinePix 9000 Z, kar 10X-nim zomom in predvsem širokim kotom 28mm je navdušil. Še toliko bolj, ker so bile v letu 2005 prave kamere DSLR cenovno zelo visoko. In tako je Fujifilm spoznal svojo tržno nišo, ki jo še danes zelo uspešno nadgrajuje.

Fujifilm nam je sedaj ponudil novo kamero iz razreda “all-in-one” (vse v enem). Kamera deluje na pogled kot zmogljiva kamera DSLR. Prav nič ni majhna (133.4x93.6x150.4mm), odlično se jo drži v roki, vsi gumbi so na pravih položajih, objektiv pa je prav impozanten. Ko si kamero pobliže ogledamo, oziroma jo primemo v roke hitro spoznamo, da je prava dvoživka. Ima lastnosti DSLR, a je še vedno priročna in dobro opremljana z vsemi potrebnimi nastavitvami. Tudi njena teža 914g in še nekaj dkg več z baterijo in kartico, da občutek da v roki držimo "resno" kamero.

In kje je ta neverjetna moč kamere S100fs. Ne, nima superiorne slike, ni hitra kot DSLR, ni enostavna za uporabo, EVF iskalo se nikakor ne more primerjati s tistim iz kamer DSLR, ni majhna, tudi lahka ne. A vseeno v njej lahko hitro najdemo kopico dobrih lastnosti in naprednih možnosti.

Kar takoj naj omenim, da je kamera Fujifilm FinePix S100fs namenjena fotografu, ki si v roki želi kamero, katera mu nudi tako enostavnost uporabe, kot napredne funkcije. Obenem ima še zmogljiv 14X-ni zom objektiv (28-400mm ekv.35mm), za še vedno v razredu kompaktnih kamer (bolje rečeno all-in-one) solidno hitrost in kakovost slike. Seveda, ne pričakujte preveč, kamera še vedno ni v razredu DSLR. Je pa odzivna, ima kot DSLR hiter in natančen premik goriščnice, kar kamere z motornimi prenosi in s pritiski gumbov nikakor nimajo. Nudi še optično stabilizacijo slike, enostavnost foto­grafiranja pod popol­nim AUTO nači­nom, ali pa nam preko menija po­nudi kopico funkcij, katere nam omo­gočijo kakovostno in enostavno zajeti dobro fotografijo. Iskalo je elektron­sko (EVF) z zadovoljivo dobro ločljivostjo, zaslon je pregiben kar mu da še dodatno prednost, na ohišju so gumbi za hitro izbiro ISO, merjenja svetlobe, načini AF, korekture osvetlitve, makro, vklop iskanja portreta...


Kameri Fujifilm FinePix S100fs težko rečemo kompaktna, pa čeprav ima vse njene lastnosti. Njena velikost nam daje vedeti, da je kamera namenjena fotografom, ki si žele od kamere več širine uporabnih lastnosti, vendar jim je vstop v bolj zahtevni razred DSLR kamer enostavno pretežak. Tudi sam menim, da se fotografi, ki danes vstopajo v razred DSLR preko kamer vstopnega razreda premalo zavedajo kaj in kako s kamero DSLR rokovati. Predvsem pa kamere DSLR potrebujejo dodatne objektive, več znanja o nastavitvah, časih osvetlitve in na koncu same obdelave slike. Za vse, ki ste vstopili v razred DSLR poti nazaj najbrž ni več. Drugi pa se pred odločitvijo dobro podučite kaj izbrati. Marsikateremu ljubiteljskemu fotografu, ki si želi široko uporabno kamero in danes premišljuje kaj kupiti, bi sam najbrž ob pogovoru in spoznanju kaj želi od fotografije priporočal Fujifilm FinePix S100fs.


Objektiv na kameri Fujifilm FinePix S100fs je velik. Nudi pa tudi izreden razpon med goriščnicami in odlično lastnost, ročni obroč za premik le teh. Goriščnice so od 7.1mm do 101.5mm, kar je pri tej kameri preveden kot zajema kot pri kamerah SLR 35mm formata od 28mm do 400mm. Realne goriščnice nad 50mm pa predvsem v hobi fotografiji že potrebujejo stabilizacijo slike. Fujifilm FinePix S100fs nam nudi optično stabilizacijo, ki odlično umiri tresenje. Če na kameri še nastavimo Auto ISO do recimo ISO400 bo zelo malo naših posnetkov v zunanjih svetlobnih razmerah toliko streseno, da ne bi bile uporabne za pregled na zaslonih ali za naš foto album ali foto knjigo.


Objektiv v maksimalnem iztegu (400mm ekv.35mm)


Bliskavica se zadovoljivo visoko dvigne iz ležišča.


Zaslon na kameri je povprečne velikosti 2.5 palca. Se pa odkupi s tem da je premakljiv in z dobro ločljivostjo 230.000 točk.


Zaslon lahko nagibamo navzgor in navzdol.


Kamera omogoča uporabo xD, SD, MMC in novejše SDHC kartice, katere vam zaradi visokega števila točk tudi priporočam.


Kot bi gledali desni del ohišja kamere DSLR. Nam pa kamera nudi še nekaj zanimivih hitrih programskih nastavitev. FSB je program za film bracketing. Preko te funkcije dobimo različne fotografije kot bi fotografirali s tremi različnimi Fujifilm film. SP1 nam omogoča izbiro avtomatike za fotografijo narave, rož. SP2 za izbiro tonskih vrednosti pri fotografiranju portreta. C1 in C2 pa sta naši lastni nastavitvi. Izberemo si nastavitev funkcij kamere in jih shranimo. Ko potrebujemo točno določene (naše izbrane) nastavitve se samo premaknemo v funkcijo C1 ali C2.


Na zadnjem delu kamere lahko s palcem hitro izberemo želeno izbiro. Načini merjenja svetlobe, zaklepanje izmerjene svetlobe, vklop/izklop funkcije razpoznavanje obraza, vklop/izklop elektronskega iskala in zaslona...


Na levi strani kamere imamo gumbe za vklop hitrosti snemanje in dodatnih funkcij zajema, vklop/izklop sistema optične stabilizacije slike in načini delovanja ostrenja.


Pod prožilcem sta gumba za izbiro občutljivosti ISO in korekture osvetlitve.


Obroč za izbiro goriščnice se dobro drži in hitro ter natančno lahko izbiramo nam želen kot zajema.


Kamera uporablja Li-Ion baterijo. Z normalno uporabo kamere boste s polno baterijo lahko posneli cca. 400 posnetkov. Za resne popotniške fotografe priporočam nakup dodatne baterije.


Objektiv doda precej velikosti k celoti. Kamera ni namenjena fotografu, ki si želi kompaktnost. Fujifilm je niti ni iskal. Bolj pomembna je uporabniška vrednost. In fotograf, ki si želi enostavno kamero jo dobi v večji meri.


Kamera nam nudi kar 11M točk. Če vam je pomembna številka bo OK. Drugače pa bi sam rad videl 7 ali 8 M točk in še malo večjo kakovost slike predvsem v slabših svetlobnih pogojih. Le kdo od ljubiteljskih fotografov potrebuje "jumbo" plakate.


Ob držalu je dioda za osvetlitev bližnjega motiva v slabih svetlobnih pogojih in spodaj X-kontakt za studijske bliskavice.

Ohišje je za kamero iz razreda (kompaktnih) dobro izdelano, odlično se drži v roki in nudi nam obilo hitrih nastavitev, ter s tem sam zajem motiva. V ne malo elementih je kamera zelo podobna kameri DSLR in resnično priporočam, da si bolj zahtevni družinski/popotniški fotografi pred vstopom v razred DSLR ogledate to kamero. Razlika v res odločilno korist DSLR je samo višja kakovost slike. Toda, ali jo sploh potrebujete in ali boste znali izkoristiti tiste prave možnosti kamer DSLR. Če vam je ljuba popolna avtomatika in čim manj nastavitev ob fotografiranju potem je danes Fujifilm FinePix S100fs, to kar potrebujete.

Vedno pa obstaja če? Kaj pa če boste v fotografijo posegli z večjim zanimanjem in vas kompaktne ter "all-in-one" kamere ne zadovoljujejo več? Ponavadi je tako, da malo bolj zahtevne kaj hitro niti vstopne kamere DSLR ne zadovoljijo. In smo na enakem. Treba je prodati kamero in vstopiti v višji razred. Ni pa malo uporabnikov, ki so vstopili v svet kamer DSLR, danes pa zaradi prezahtevnega delovanja in posledično slabimi fotografijami kamera sameva na domači polici.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com