Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotoknjiga - Prvi koraki

21.09.2019 14:43

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Vsi si z veseljem ogledamo fotoknjigo. Večina jo že pozna in marsikdo si je že izdelal svojo. Ob ogledu se vrstijo predvsem pozitivni komentarji. Tisti, ki imajo svojo fotoknjigo že izdelano, hitro podajo svoje izkušnje, ostali imajo vprašanje ali je fotoknjigo težko narediti in kako poteka postopek. Ja, prav tu se pojavijo težave, ter dvom kako narediti svojo prvo fotoknjigo?

Naše zahteve, želje, zmogljivosti in pričakovanja pri izdelavi fotoknjige so različna. Večina je povsem zadovoljna z osnovno fotoknjigo velikosti A4, pokončnega formata, s trdimi platnicami in svetlečim papirjem. Ob uporabi programa je začetniku pomembno le to, da lahko doda vse izbrane fotografije na toliko strani, kot jih omogoča želena cena. In kar je tudi pomembno. Večina dodatno ne popravlja fotografij v tonskih vrednostih in so s takim izdelkom zadovoljni. Tisti, ki hočejo svoje fotografije tonsko popravljati, se hitro izgubijo v kolesju barv na zaslonu in nato v knjigi. Sledi naporna pot od razumevanja razlik med sliko na zaslonu in kasneje v tisku, do pravilnih tonskih korekcij.

O mojem načinu priprave fotografij za fotoknjige je članek na spletni strani e-Fotografija pod oknom “Obdelava” in zavihkom “Fotoknjiga”.

Ob prikazu fotoknjige in na izobraževanjih opažam, da se strah o tem ali smo sposobni narediti svojo fotoknjigo, prikrade že ob izbiri formata, papirja, števila strani in kako po straneh postaviti fotografije. Kdor gre skozi te prve težave in strahove, bo fotoknjigo tudi izdelal.

Da vam bo šlo lažje, bom te prve korake predstavil v člankih.

 

Prenos programa

Programsko orodje za pripravo fotoknjige, nudijo podjetja brezplačno preko svojih spletnih strani. Katerega izbrati? V večini primerov si program in izdelovalca fotoknjige izberemo na priporočilo tistih, ki so fotoknjigo že izdelali. Vemo da vsak svojega “konja” hvali! V osnovi so si programi zelo podobni, prav tako tudi ostala ponudba formatov, papirja, roka izdelave in cene. Razlika je samo med tistimi, ki za tisk uporabljajo tehnologijo kopirnih naprav ali tiska. Vsi večji ponudniki so na tehnologiji tiska preko stroja HP Indigo in kdor želi najvišjo kakovost, bo izbral le te.

Za program se lahko odločite tudi na podlagi zapisov na spletu ali pa vas je prepričal v njega kar vaš trgovec. Ja večji trgovci tudi nudijo izdelavo fotoknjig. Oziroma nudijo samo svoj pult, na katerem lahko fotoknjigo prevzamete in logotip na programu, saj so izdelovalci fotoknjig drugi. Marsikomu je všeč, da lahko tako klasično, na pultu prevzame fotoknjigo in ne, da jo čaka po pošti.

V članku sem že predstavil kako v osnovah uporabiti zadnjo verzijo programa podjetja CEWE. Ob opisu osnov programa sem podal spodnji nasvet, ki lahko marsikomu pomaga. Kajti ni “junaka”, ki bi že na začetku imel toliko znanja, da fotoknjiga  ne bi mogla biti še boljša, ter lepša.

“Po prvi knjigi se vam rodijo nove ideje, kako bi lahko še bolje pripravili fotoknjigo. Po približno štirih narejenih knjigah, že dobite občutek in stil postavitve strani po vaših željah. Spoznate tudi, kako je treba pripraviti fotografijo za najboljšo možno kakovost v tisku. Kot pri vseh stvareh tudi pri izdelavi fotoknjige velja, vaja dela mojstra? Torej praksa in še enkrat praksa.”

Skratka, naša prva izdelana fotoknjiga je v večini primerov poizkus. Tako programa, kot naših idej ob postavitvi in nenazadnje kakovosti ter všečnosti. Nasveti iz programske opreme temeljijo na programu CEWE. Vendar kot že omenjeno, so programi drugih ponudnikov zelo podobni. Nasveti glede formatov in postavitve strani pa veljajo enako za vse.

 

Začetek – Prva vprašanja

 

Velikost fotoknjige

Odprli smo program in še preden karkoli storimo nam že zastavi vprašanje. Velikost?

Dimenzij knjig je več. Na voljo sta pokončni in ležeči format. Lahko imamo majhne fotoknjige velikosti 14x13cm ali 15x11cm. Najbolj iskane so pokončni A4 format (21x29,7cm), ki je v resnici manjši in se pri CEWE spremeni v končnih 21x28cm. Tu naj omenim, da ima vsak proizvajalec svojo mero.

Nekaj mm več ali manj. Če menjate proizvajalca, bodo nove knjige na knjižni polici drugačnih dimnenzij. Ob izdelavi  fotoknjige je dobro vedeti, da po izbiri formata in velikosti tega ne morete spreminjati  recimo iz pokončnega v ležečega, ali iz pravokotnega v kvadratnega. Lahko pa spremenite recimo kvadratno knjigo 30x30cm na mero 21x21cm.

Največje knjige imajo velikost celo 38x29cm (XXL panorama). Ko jo odpremo je to že dimenzija manšega plakata.

In katero velikost izbrati za našo fotoknjigo? Največ se jih odloči za pokončni format A4. Ta format je postal tako klasičen, kot v analogni dobi fotografija velikosti 10x15cm. A4 (pri CEWE je knjiga 21x28cm) je ravno prava velikost za knjižne police in držanje v roki. Obenem so lahko v njej za večino dovolj velike fotografije čez celo stran, ali celo čez dve strani (42x28cm)). Če damo dve sliki na eno stran je knjiga ravno dovolj velika za dve sliki 10x15cm in tekst, če ga želimo dodati zraven . Možna je tudi postavitev z manjšimi fotografijami. Nekateri uporabniki programa dajo na stran tudi 10 in več fotografij, kar deluje kot knjiga z znamkami. Vendar, če jim tako odgovarja nič narobe. Takšna je njihova “oblikovalska žilica”, oziroma v knjigo želijo dodati čim več fotografij, pa čeprav se mnoge skoraj ne razlikujejo v motivu samem.

Veliko več fotografij naredimo v ležečen A4 formatu kot pa v pokončnem formatu. Zato ležeči A4 format izbere predvsem tisti uporabnik, ki ima rad celostranske fotografije ali celo panorame čez dve strani, kar prinese širino 56cm. A4 pokončna fotoknjiga nam nudi povečavo čez dve strani, vendar tiskana fotoknjiga ima potem v hrbtu stisnjeno sliko. V tem primeru je treba izbrati knjigo, ki je narejena na fotopapir in se hrbet v celoti odpre (glej članek – CEWE fotoknjiga TEST).

Največje fotoknjige velikosti 30x30cm, 28x36cm (pokončna) ali 38x29cm (ležeča), so že prava zakladnica fotografij. Izberemo jih za slavnostne knjige ali predstavitev svojih najbolj uspešnih fotografij, saj v tej velikosti res zažarijo.

Manjše kvadratne knjige 21x21cm so všeč tistim, katerim je A4 knjiga previsoka ali prevelika. Manjše knjige 15x19cm, 14x13cm ali 15x11cm, so zanimive predvem zaradi tega, ker grejo vedno v žensko torbico. Ja, naj poudarim, da so ženske veliko bolj navdušene nad fotoknjigo kot moški. Tako imajo kjerkoli že so, fotografije vedno pri roki. Moški je “pameten” in ima fotografije na računalniku. Ko jih je treba pokazati, pa si vsi želijo imeti fotoknjigo.

 

Oblika knjige

Pokončni ali ležeči format (v programu lahko tudi piše panorama format), velikost A4 ali manjša fotoknjiga. Na ta odgovor si boste morali odgovoriti sami. Dobro pa premislite kaj vam najbolj odgovarja od formata in velikosti. Še toliko bolj, če boste izdelali več fotoknjig, kajti različni formati so lahko moteči. Če ste bolj kreativnega duha, potem imate tako ali tako prosto pot. Za družinsko fotoknjigo jih največ izbere pokončni A4 format in se ga tudi držijo.

 

Platnica

V ponudbi imamo več vrst platnic. Mehka platnica je namenjena bolj fotobrošuri, katero boste malokrat dali v ogled drugim in je cenejša. V primerjavi s “pravo” knjigo lahko rečemo, da je podobna žepni knjigi za “enkratno” branje. Taka platnica se hitro začne vihati in naša fotoknjiga izgubi na videzu. 

Trde platnice dajo fotoknjigi večjo vrednost že na pogled in še bolj, ko jo držimo v rokah. Taka fotoknjiga bo obenem dolgo obdržala trdnost in dobro stojnost na domači polici. Večina vedno izbere možnost trde platnice. V ponudbi so že posebni nanosi za poudarek napisov. Recimo v zlati, srebrni bravi in izbočen tisk.

Odvisno od ponudnika, lahko izberete tudi posebne platnice - platno, les, aluminij, steklo… Za te možnosti poglejte ponudbo vašega programa ali pokličite izdelovalca. Večina ima na spletu objavljeno brezplačno kontaktno številko. In še nekaj. Odvisno od programa kaj omogoča! Na nekatere platnice ne moremo dati slike čez prednjo in zadnjo stran. Na nekatere posebne platnice se fotografije sploh ne more natisniti. Sicer pa že takoj vidite ali celo se kaže napis, do kam in kje lahko dodamo fotografijo, oziroma se je sploh ne more dodati.

 

Kateri papir izbrati

Preden začnemo z izdelavo fotoknjige se pokaže še zadnja dilema. Kateri papir izbrati? Možnosti je več. Klasične fotoknjige imajo ponavadi možnost izbire tiska na mat papir, z dodatnim lakiranjem in na premium mat papir.

Pri večjih ponudnikih imamo na voljo dve vrsti papirja. Klasični kot ga poznamo v brošurah in knjigah in tisti pravi fotopapir iz fotolaboratorija. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Na nas pa je, da si izberemo nam želeni tip papirja, ki ima še svoje strukturne različice.

Komur svetleče slike niso všeč je mat papir kot nalašč. So pa fotografije, zaradi manjše odbojnosti svetlobe manj intenzivnih barv, kar lahko zopet nekaterim ustreza.

Papir in tisk z dodatnim lakiranjem (sijaj premaz) ima višjo odbojnost in posledično so tudi barve bolj intenzivne. Za ta papir se odloča večina, saj knjiga zaradi enakega papirja deluje kot odlično tiskana revija.

Zaradi dodatnega sijaj premaza je papir še dodatno površinsko zaščiten. Listi se manj mečkajo, lahko jih obrišemo v primeru, da knjigo umažemo. Če jo listamo z rokami namazanimi s kremo, se barve ne topijo in zaradi dodatne mehanske ter UV zaščite so barve bolj obstojne. Če veste, da bo vaša fotoknjiga šla čez veliko rok, potem priporočam izbiro papirja s sijajnim premazom.

V ponudbi so tudi fotoknjige na klasični fotopapir. Tu nekateri malo goljufajo in ne uporabljajo dobro znani mokri fotolaboratorijski postopek, ampak tiskalnik. Razlika je v načinu zapisa in papirja. Enim je bolj všeč natis, drugim fotopapir. Ima pa ta knjiga prednost v tem, da se stran popolnoma odpre in vidimo celo sliko brez zaprtega hrbta. Ta fotoknjiga ima tudi opazno debelejši papir in doprinese večji volumen (glej članek – CEWE fotoknjiga TEST).

Pri klasičnem fotopapirju so na voljo papirji, svetleči, mat in premium mat. Premium mat nima klasičnega mat videza, ampak ima strukturo rastra, ki da še bolj zanimiv videz papirja.

Razlika v izpisu med tiskano knjigo na mat papirju in knjigo z dodatno UV lak zaščito. Opazne so mnogo bolj zasičene barve izpisane iz enake datoteke.

 

Kaj izbrati. Ni enega in edinega odgovora. Vsak sam si bo glede na ceno in druge želje in predvsem všečnost izbral svojo izvedbo. Če niste prepričani glede papirja ali platnice, poglejte pred začetkov izdelave knjige kakšne testne vzorce pri ponudnikih ali tistih, ki so svojo fotoknjigo že izdelali.

Razlika med tiskano in izpisano knjigo na fotopapir je takoj opazna. Že pri samo 24 straneh je opazna razlika v debelini knjige. Foto papir je debelejši in izpis je samo na eni strani papirja. Zato je treba liste zlepiti. Nekoga tudi to lahko moti. Nekaterim pa debelejša knjiga da večjo vrednost sami knjigi.

 

Sam se najraje odločim za tiskano fotoknjigo s trdimi platnicami in papirjem s sijajnim premazom. Če potrebujem fotoknjigo za predstavitev večjih fotografij in predvsem, da fotografije postavim čez dve strani, se odločim za knjigo s klasičnim fotopapirjem premium mat in trdimi platnicami.

Zgoraj knjiga na klasični papir s sijajnim premazom, spodaj na klasični fotopapir, kjer se nam zaradi vezava nudi možnost popolnega odprtja knjige in s tem lep pogled na celotno sliko čez dve strani.

 

Toliko za začetek. Naslednič bom predstavil odgovore na vprašanja glede postavitve strani, ozadij, okvirjih in sencah…

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com