Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Fotoknjiga – ko se ohranijo naši spomini

Avtor:Matjaž Intihar
16.07.2012 17:16

Photokina 2006 (Novi trendi v fotografiji - članek) je dala dokončni odgovor. Klasična izdelava fotografij na papir se je začela umikati digitalnemu shranjevanju, ki je še danes v večini primerov edini način hranjenja podatkov. Vse več je bilo zanimanja za nov produkt t.j. fotoknjigo.

Vodilni izdelovalec fotoknjig v Evropi nemški CeWe, je podajal smernice in v Evropi močno reklamiral fotoknjige. Pri nas je podjetje Digifot iz Lendave takoj po mejni Photokini 2006, začelo z vstopom med ponudnike fotoknjig. To podjetje je že bilo vodilno v izdelavi fotografij na papirju preko spleta in jim ni bilo težko vpeljati še povsem nove ponudbe. Verjeli so v novost in danes so vodilni domači ponudnik fotoknjig. Obenem so bili edini, ki so se na pravi način lotili same izdelave. Mogoče še danes ponudniki dvomijo, toda v resno izdelavo fotoknjig se ne gre s še tako modernimi laserskimi tiskalnimi napravami, ampak zaenkrat edino preko stroja HP Indigo (članek HP Indigo - Digitalni tisk).

V zadnjem času smo dobili še eno podjetje, ki na našem trgu poleg CeWe in Digifot nudi kakovostno izdelavo fotoknjig s strojem HP Indigo. To je znano grafično podjetje SPRINT iz Trbovelj.
Ostala podjetja za izdelavo fotoknjig so manj opažena, predvsem pa fotoknjige na bolj ali manj kakovosten način izdelujejo preko Xerox, Canon naprav, ki nimajo niti približno tako kakovosten izpis kot HP Indigo (video predstavitev). Če so v domeni grafike kot »izpis na ukaz«, oziroma za »personalni izpis« v manjših količinah ti stroji lahko zadovoljivi, v domeni kakovostnega izpisa kar je v fotografiji nuja, žal ni tako. Laserski izpis ima svoje prednosti drugje, ne pa pri fotoknjigah.

Še ena velika zadeva je pomembna pri izdelavi fotoknjig. To je samo programsko orodje s katerim lahko na lastnem računalniku fotografije postavite v strani fotoknjige.
Tudi tu se večji ponudniki razlikujejo od manjših. Imajo zmogljive programe. CeWe kot največji Evropski ponudnik povsem svojega, Digifot in SPRINT pa kupljene od večjih svetovnih ponudnikov. Le na tak način si lahko dovolj kakovosten, uporabniško prijazen, s širokim naborom možnosti, kot hiter v nalaganju pripravljenega materiala. Obenem je pomembno še to, da imaš urejeno dostavo, načine plačila in odziv na vprašanja ter eventualne reklamacije.

 

Zakaj fotoknjiga
Večkrat sem že zapisal in podal članke na temo »ohranite vaše spomine«. Enostavno se premalo zavedamo, da moramo imeti svoje »najbolj pomembne« spomine hranjene na več mestih. Če jih imate samo na enem računalniškem disku, le ta slej ko prej »odleti«. Lahko se pokvari, oziroma, računalnik dobi noge, ali pa po nesreči sami izbrišemo napačne podatke.


e- Fotografija obisk podjetja Digifot.

Hranjenje fotografij na dveh različnih pomnilnih enotah je torej nuja. Toda problem postaja drugačen. Ko želite svoje spomine pokazati jih imate samo na računalniku. V množici podatkov jih kot prvo iščete in skupaj s prijatelji tiščati glave skupaj in gledati neurejene fotografije tudi ni prijetno. Še nekaj let nazaj so tisti, ki so si še vedno želeli fotografij le te izdelovali v fotolaboratorijih. Njihova cena je že nekaj let povsem smešna. V akcijah je celo pod 10 centov in naročil po 1000 in več fotografij ni malo. Toda počasi so fotoknjige pokazale, kako zanimive so. Skoraj vsak, ki jo je dobil v roke, si jo je zaželel. Še toliko bolj, če je bil tudi sam na fotografijah. Pri fotoknjigah je bil pred leti še največji problem internet in njegova hitrost. Danes to ne bi smelo več delati preglavic, predvsem pa so programi postali izredno preprosti, so v slovenščini, knjigo lahko izdelujete po delih in ni nujno da jo zaključite naenkrat.

 

Kako narediti fotoknjigo
V naslednjih številkah revije e-Fotografija in na www.e-fotografija.si bom predstavil način izdelave fotoknjige (23. avgusta bo e-Fotografija predavanje na temo fotoknjiga). Od priprave fotografij, izkoriščanja programa, naročila in kakšne fotoknjige lahko naročimo in tudi odgovore na največkrat zastavljena vprašanja, ter predvsem na dvom zakaj slike v fotoknjigi niso enake tistim na vašem zaslonu.
Torej le pridno fotografirajte skozi vaš zasluženi dopust, počitnice, potovanje in druge dogodke, nato pa fotografije spraviti na dve pomnilni enoti in narediti še fotoknjigo. Njen čar še vedno obstaja. In pokazati vaše »trenutke« preko fotoknjige je kot prvo bolj opazno in enostavno kot preko domačega računalnika. Prav tako lahko fotoknjigo vzamete s seboj kamorkoli in jo postavite na ogled. Obenem kljub tehnološkim napredkom računalniških tablic še velja. Papir v roki in listanje strani ima še vedno svojo lepoto.

 


 

e-Fotografija predavanje o fotoknjigi / 23. avgust - brezplačno, Vabljeni!

 


 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com