Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Everypixel - Program za ocenjevanje fotografij

13.04.2017 10:29

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Rusi ne vstopajo samo v programsko opremo japonskih fotokamer in odklepajo funkcije, ali pa "vplivajo" z vstopi v računalnike na volitve. Znajo narediti tudi zanimiv program, ki bo marsikateremu fotografu olajšal delo.

Program Everypixel s pomočjo algoritmov oceni vašo fotografijo, razpozna kaj je na njej, poda lokacijo in vam predlaga ključne besede.

V brezplačni program Everypixel vnesete svojo fotografijo ali spletni naslov kjer se nahaja in čez nekaj sekund dobite oceno in ključne besede. Oceni se tako izrazno vrednost, kompozicijo in tehnične lastnosti kot ostrino, barve, kontrast...

Torej nam program Everypixel nudi digitalnega urednika, ki izbira naše fotografije in nam predlaga besede, ki omogočajo lažje iskanje naših fotografij.
Program lahko začetniku pomaga k izbiri boljših fotografij. Na podlagi skoraj milijon ocenjenih fotografij izkušenih fotografov, je nastal algoritem izbiranja in ocenjevanja.

Kako dobro deluje ta umetna inteligenca in kako zadovoljni boste z njo, pa je povsem vaš pogled na lastno fotografijo in oceno, ki jo bo podal program. Če ne drugega, dobite dobre ideje za ključne besede.

V levo okno vnesete fotografijo ali vpišete spletni naslov kjer se fotografija nahaja in ocena je tu. Bolj kot ocena, so meni zanimivi nasveti za ključne besede. Ti nam pomagajo poiskati fotografije, katere iščemo z določenim namenom.
Ocena je seveda plod umetne inteligence, ki s pomočjo algoritmov primerja vašo fotografijo s skoraj milijon predlog, katere program upošteva. Ocena nas lahko pozitivno kot negativno preseneti. Večina ključnih besed, ki se dodajo k fotografiji so nam lahko v pomoč, katere bomo sami kasneje dodali k fotografijam, katere želeimo da na spletu najdejo drugi. Seveda vse niso prave, oziroma nam podajo nek širši spekter pomena. Recimo za to fotografijo se je program pravilno odločil, da spada pod puščavo, pesek, suho podnebje, itd. Našel je tudi pravo lokacijo Sossuvlei. Obenem pa dodal še Sahara. Ja, če kdo išče kaj od puščave in sipin, je lahko tudi sahara dobra ključna beseda.

Od nekaj testnih fotografij sem pri tej dobil najvišjo oceno. Dobri so tudi nasveti za ključne besede. Me pa čudi, da pri tej fotografiji ni podana beseda Dubaj, glede na to, da je pri zgornji našel lokacijo v namibijski puščavi. Tu je stolp Burj Khalifa dobro razpoznaven.

V jok pa na drevo ob taki oceni. Tu so algoritmi povsem izgubili fokus. Vsaj en polen procent je pa fotografija že vredna, hehe. No, se pa program lepo izkaže pri pomoči glede ključnih besed.

Res me presenača dobra izbira ključnih besed. Ne za oceno fotografije, tu je še celo previsoka za eno tako domačo spominsko fotko, ampak za pomoč pri izboru ključnih besed je program zelo uporaben.

Če program ni našel Dubaja in Burj Khalife, je tu razpoznal Islandijo in slap ter goro Kirkjufell. Torej zna biti zanimiv tudi, če nas zanima samo lokacija posnetka.

Fotografija je iz Balija. Našel je to lokacijo. Kako? Samo za čudit se je umetni inteligenci, kajti to polje ni nobena znana lokacija. Sicer je dodal še Vietnam, ampak kot ključna beseda bi se tudi ta uporabila zraven. Vse ostale pa zopet dobro odražajo posnetek.

Mislim, da bom ta program večkrat uporabil prav zaradi pomoči pri iskanju ključnih besed. Večina je zelo uporabnih, predvsem pa nam podajo ideje za označevanje fotografije.

Program je na voljo na naslovu (Everypixel...)

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com