Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Fotoknjiga - pregled programa CEWE.si

07.06.2015 13:49

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Na največjem fotografskem sejmu na svetu Fotokina, smo že leta 2006 spoznali fotoknjige (članek - Novi fotografski trendi). Tisk knjig po postopku naročila enega ali samo par knjig smo v grafični branži poznali že 20 let prej.
Predvsem prihod digitalne fotografije in dobra računalniška pismenost so tehnologijo digitalnega tiska končno prinesla tudi k fotografu. Fotoknjiga je hitro dobila svoje fotografsko domovinsko pravico in ponudnikov je bilo vse več. Kakovost?
Tisto res pravo "fotografsko" kakovost nam lahko približa samo tista tiskarna, ki uporablja način hladnega tiska s pomočjo mikron velikih naelektrenih barvnih pigmentov. Ta način nudijo digitalni tiskarski stroji HP Indigo. Obstaja še ena vrsta fotoknjige na klasični fotografski papir in lepljene strani. Kakovost izpisa je odlična in predvsem že znana iz klasične fotografije. Zaradi debeljšega papirja in lepljenja dveh strani pa je občutno debelja fotoknjiga pri enakem številu strani.
Leta 2007 sem obiskal podjetje CEWE iz Munchna (članek). Kot največji fotolaboratorij za klasične fotografije iz filma v Evropi, so začeli tudi z izdelavo fotoknjige.
Danes je podjetje CEWE največji ponudnik fotoknjig v Evropi. Nove verzije programov so dobile vse več možnosti in predvsem prijaznost za uporabnika. Zadnja verzija programa je namenjena vsem tistim, ki več uporabljajo pametne telefone in tablice. In tudi na vse bolj popularni ogled videa niso pozabili. Fotoknjiga in video? Ja v dobi informatike je vse možno.

 

 

Program CEWE.si

Slovenska verzija programa je na spletnem naslovu CEWE.si. Odpre se moderna in enostavna stran, ki ponudi vso paleto CEWE ponudbe (slika zgoraj). Od fotoknjig, izdelave klasičnih fotografij, tiskanja plakatov...

S klikom v oknu fotoknjiga začnete s prenosom datoteke. Ta vam ne bo zavzela veliko prostora na vašem disku (cca. 400MB). V novejši sistem Windows ali OS prenesete app datoteko in program je naložen. Vse skupaj traja nekaj minut.

Ob odprtju programa imate na voljo celotno paleto ponudbe. Izberemo CEWE fotoknjiga. V vednost. Za delo s programom ni potrebno, da ste priklopljeni na internet.

Preden začnete postavljati svojo prvo fotoknjigo je dobro pregledati nekaj že narejenih predlog. Na strani cewe.si je okno "Vzorci fotoknjig".

Če ste začetnik in vam je delo s programom še tuje, lahko že na začetku izberete delo s pomočnikom.

Ker je ponudba fotoknjig široka, glede na format, platnice, papir, sem odprl okno "Pregled" in si izbral želeno knjigo v formatu, platnici, papirju. Naj bo klasična A4 pokončna knjiga s trdimi platnicami. Ker bom izdelal knjigo za preizkus in prikaz le te na predavanjih in bo šla skozi mnogo rok, sem izbral še dodatni sijajni premaz. Ob iskanju prave fotoknjige se nam kaže začetna cena le te. Pomembno je seveda tudi število izbranih strani. Začne se s 26 stranmi, nato lahko dodajamo po 8 dodatnih strani.

Orodna vrstica. Ko je knjiga v formatu, platnici in papirju izbrana se nam prikaže osnovna stran programa. Delovna orodja v zgornji koloni so prikazana s sličico. Če gremo z miško na orodje se nam njegova funkcija tudi izpiše.

Levo je okno v katerega vnesemo naše fotografije. V spodnjem delu so strani, povsem levo spodaj pa zavihki z ozadji, predlogami, okvirji...

Preden začnemo z izdelavo knjig priporočam narediti izbor naših fotografij. Postavimo jih v svoje mape, ločene od še mnogo drugih manj pomembnih fotografij. Tako so samo potrebne fotografije v levem oknu.

Seveda lahko iščete med več mapami s fotografijami. V levo okno s fotografijami se prikažejo samo fotografije iz izbrane mape. Tako ni podvajanja fotografij ali preširoke baze slik, kar je lahko zelo moteče ob njihovem izboru za postavitev v knjigo.

Če želite vnesti fotografijo v stran, z miško primete fotografijo v levem oknu in jo prenesete. Odvisno od velikosti okna za fotografijo, le tega lahko poljubno povečujete ali zmanjšujete.

V stran lahko vnašamo tudi tekst. V zgornjih orodjih izberemo možnost dodajanja teksta, naredimo okvir in natipkamo ali prenesemo tekst.

Če kliknete z desnim klikom miške na okno, se vam odprejo dodatne hitre možnosti. Kopiranje, brisanje naložene fotografije. Popravki teksta... Na voljo imamo možnost izbrati različno tipografijo, velikost, barvo črk...

Levo spodaj imamo okna z dodatnimi možnostmi. Eno izmed njih je "Ozadja". V njem je veliko barvnih in teksturnih predlog. Barvno ozadje za slikami lahko da bolj prijeten pogled na celotno stran, kot če imamo belo podlago. Seveda, stvar okusa, želja in možnosti posameznika. Tudi ozadje primemo z miško in vnesemo na stran.

Okvir v katerega dodamo novo fotografijo lahko po želji spreminjamo v velikosti. Da so fotografije na obeh straneh med seboj poravnane, so nam v pomoč pomožne linije, katere se pokažejo ob premiku okvirja.

V zgornji ikoni "Obdelujem" so funkcije za dodatne popravke dodane fotografije. Tonsko obdelamo samo tiste fotografije, katere še niste obdelovali z drugimi programi.

Dodano fotografija lahko izrežemo na želeno pozicijo.

Preko tretjega zavihka je možen avtomatski popravek rdečih oči.

V oknu "Postavite strani" (levo spodaj) so na voljo dodatne predloge (levo). Možnosti je zelo veliko od osnovne ene strani na stran, do množice fotografij. Fotografije se med seboj lahko tudi prekrivajo, rotirajo...
Vedno pa lahko sami posežemo v postavitev strani.

Dve oblikovanih strani. Za ozadje sem dodal fotografijo. Enkrat črno belo, enkrat barvno. Obe strani in položaj fotografij sta izbrani iz okna "postavitve strani".

Če imamo dovolj veliko datoteko, jo lahko povlečemo na obe strani, oziroma še celo čez rob knjige in tako dobimo sliko v celoti čez stran. Primer spodaj.

Fotografijam lahko dodajate linijo kot okvir, različne debeline kot barve, senco in tudi video. Video enako kot fotografijo potegnete v stran. Program izdela QR kodo, s pametnim telefonom ali tablico jo preslikate in si lahko ogledate video.

V desnem spodnjem okenčku se nam kaže cena izdelka. Le ta se avtomatsko spreminja glede na dodatne strani, uvoz zemljevida ali videa.
Če kliknemo v okenček se odpre večje okno z vsemi podatki o knjigi in uvoženih plačljivih dodatkih. V tem primeru sem dodatno uvozil zemljevid iz programa (1.08€) in dodal video (1.99€), kateri je tri leta shranjen na CeWe strežnikih.

Ko premikamo, povečujemo/pomanjšujemo okno s fotografijo se nam kažejo pomožne črte, da lahko poravnamo fotografije v linijo.

V zgornjem oknu z orodji si lahko na stran prikličemo mrežo za lažjo poravnavo. Mreža se v tisku ne vidi. Na desni strani sta klicaja na fotografijah. Nekaj ne štima! V večini primerov je to opomnik, da je fotografija s premajhno ločljivost za to velikost tiska. Za fotografijo velikosti 13x18cm, naj ima slika vsaj 1300x1800 točk. Bolje je imeti še nekaj rezerve. Če v vrsti z orodji kliknemo na "zaspano" glavo, se na sliki pokaže njeno stanje glede na ločljivost in velikost (primera spodaj).

S klikom na ikono za kakovost tiska in velikosti datotek, lahko preverimo ali so datoteke dovolj velike za določeno velikost v knjigi. Za fotografijami je dodano barvno ozadje.

Če ste sliko preveč povečali, se nam pokaže bolj žalostna podoba. Slika izgubi na ločljivosti zapisa. Lahko so vidne kocke, neostrina...

Fotografije, ki so že dodane v knjigo so v levem oknu označene s kljukico.

Fotografije, video, zemljevid, katere smo dodali v knjigo, se še enkrat vpišejo v novo mapo, ki jo ustvari program sam. Te datoteke imajo namesto končnice .jpg, končnico .jpeg. Če naknadno popravljate fotografijo, lahko popravljate kar to datoteko, ki je že v knjigi in se bo popravek upošteval pri novem odprtju knjige, ali pri naročilu.
Po končni izdelavi fotoknjige pritisnemo samo še gumb "Dodaj v košarico". Vpišete vse želene podatke, način plačila in v nekaj dneh boste dobili knjigo na dom.

 

 

Tako. Knjiga je postavljena, naročena in po odprtju paketa sledi...
V večini primerov je tu zadovoljstvo. Tisti, ki ste tehnično zahtevni in primerjate fotografije na zaslonu in nato v knjigi pa ste lahko malo razočarani. Nekateri so celo jezni na izdelovalca, saj fotografije niso enake kot na njihovem zaslonu. Žal, tako ne gre. Treba bo spoznati kaj nudi zaslon in kaj tisk. O vsem tem sem imel že več predavanj in še bodo preko e-Fotografija.si
Ja težka je pot pravilnega izpisa, oziroma že takoj morate vedeti, da tiskarski stroj ne more izpisati nastavitve vašega zaslona. Vi morate zaslon pripraviti na barve v fotoknjigi.
Po prvi knjigi se vam rodijo nove ideje kako bi lahko še bolje pripravili fotoknjigo. Po štirih knjigah že dobite nek svoj občutek in stil postavitve strani po vaših željah. Spoznate tudi kako je treba pripraviti fotografijo za najboljšo možno kakovost v tisku.
Tudi pri izdelavi fotoknjige velja, praksa in še enkrat praksa.
V naslednjem članku več o oblikovanju strani in dodatnih možnostih programa, ter o pripravi fotografij. Velikost, tonska obdelava, spremembe, barvni prostori in profili.

 

Drugi članki o fotoknjigah in programu CEWE.si
Fotoknjiga CEWE.si - Test
Izbira papirja - CEWE.si fotoknjiga
Nove možnosti programa 6.2.6.
Video v CEWE.si fotoknjigi

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com