Naročite se na enovice

http://www.canon.si/offers/anniversary/
http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon IXUS 100 IS – najtanjši med najboljšimi

Avtor:Matjaž Intihar
08.05.2009 08:00

Tako kot vsako leto ob začetku leta smo tudi tokrat dočakali povsem novo kolekcijo IXUS fotokamer. Letošnje leto je prineslo večje spremembe kot pretekli dve leti. Tako oblikovno, kot funkcijsko. Prva iz serije fotokamer IXUS je bila na testu kamera IXUS 100 IS. Ker so kamere nove tako oblikovno, kot funkcijsko, ni jasno začrtano katera fotokamera zamenjuje predhodne modele IXUS kamer. Za fotokamero IXUS 100 lahko rečemo, da zamenjuje ne najbolj uspešen model IXUS 90. IXUS 90 je bil prevelik, predrag in funkcijsko praktično enak kameri IXUS 85 in 80, ki sta se prodajali v večjih količinah. Zato je Canon s kamero IXUS 100 naredil velik preskok in jo oblikovno močno dodelal, zunanje mere krepko zmanjšal, celovito prenovil menije in delovanje fotokamere. Ko kamero prvič zagledamo in primemo v roke, se tisti, ki smo seznanjeni z Apple oblikovnimi smernicami, kaj hitro zamislimo in uvidimo, da je Canon to kamero oblikoval podobno kot Apple svoj najnovejši prenosni računalnik - torej z ravnimi in ob robovih zaobljenimi linijami, brez nepotrebnih izboklin, gumbov, lučk in napisov. Kamera žal ni izdelana iz tako visoko kakovostnega aluminija kot njene predhodnice, saj so majhne praske na ohišju vidne že po nekajdnevni uporabi. Se pa kamera odlično odreže pri njeni primarni nalogi - to je zajem fotografije. A pojdimo lepo po vrsti.

Tehnični podatki
Kljub majhnim meram kamere, se le ta zelo dobro drži in upravlja tudi samo z eno roko. Gumbi so dovolj veliki in vidni, upravljanje s kamero pa je po zaslugi avtomatskega delovanja kamere izjemno enostavno. Kamero lahko pravzaprav uporabljamo izključno s kazalcem na desni roki, saj mora uporabnik samo približati motiv in pritisniti na sprožilec. Vse drugo opravi kamera samodejno. Pred razlago delovanja kamere v praksi si oglejmo njene tehnične specifikacije. Kamera ima trendovsko veliko število točk na tipali. Ta trend se je sedaj ustalil nekje pri 12 milijonih točk, toliko, kot jih ima IXUS 100. Ločljivost fotografije je kar 4000x3000 točk. Vse bolj »in« je, da kamera zajema video zapis v HD kakovosti. IXUS 100 nam omogoča zajem HD video z ločljivostjo 1280 x 720 točk, kar pomeni, da lahko na 4GB pomnilni medij zapišemo do pol ure video zapisa. V standardni obliki 640 x 480 točk pa še 1x več. Ker je kamera izjemno majhna ima objektiv standardno 3-kratno optično povečavo z optično stabilizacijo slike in razmerjem goriščnic od 33mm do 100mm. ISO vrednost je ostala nespremenjena in se giblje med 80 in 1600 ISO, seveda z možnostjo avtomatske izbire ISO. LCD zaslon je velikosti 2,5 inča. Kamera vsebuje vse pomembnejše tehnologije, kot so: prepoznavanje več obrazov v motivu, ostrenje in prilagoditev osvetlitve glede na zaznavo obraza, možno odstranitev rdečih oči, avtomatsko osvetlitev temnih delov na fotografiji (ko imamo močno kontrastno svetlobo), avtomatski preklop na makro funkcijo, prikaz stanja kapacitete baterije itd.

Ohišje
Kot že opisano ima kamera ohišje prevlečeno s tanko plastjo aluminija, kateri pa ni ravno najkvalitetnejši. Kar pomeni, da se bodo sledi uporabe poznale že po nekajdnevni uporabi v kolikor kamere ne boste pazili in hranili v mehki torbici. Ohišje v roki deluje čvrsto in tudi več zaporednih padcev kameri naj ne bi škodovalo (razen vidnih prask), saj IXUS kamere slovijo po izjemni čvrstosti celotnega ohišja, kar se izkaže tudi ko kamero primemo v roke.

Hitrost delovanja
Še ena značilnost, ki je pregovorno dobra. Hitrost vklopa / izklopa kamere je med najhitrejšimi na tržišču. Ravno tako je hitro zumiranje in ostrenje. Tudi v bolj problematičnem svetlobnem okolišu (večerne zabave, cerkve itd.) se kamera odlično znajde. Še vedno pa ne moramo pričakovati od male kompaktne kamere, da bomo lahko z njo vedno in povsod brez predpriprave ujeli akcijske športe oz. že otroci znajo dostikrat biti prehitri za ujem v kader.

Baterija
Baterija je ostala enaka kot pri predhodni seriji kamer (torej NB-4L), toda anatomija delovanja je mnogo večja kot pri predhodni seriji kamer. Brez polnjenja je na testu ob vsakodnevni uporabi in posnetih več kot 300 fotografijah zdržala več kot teden dni. Poleg tega pa je indikator baterije še vedno kazal, da imamo še 1/3 kapacitete baterije na zalogi.

Nastavitve
Kamera se najbolje razume z avtomatskim delovanjem in večina uporabnikov se bo tega delovanja tudi posluževala, saj deluje zelo solidno. Samo uporabniki z več znanja in izkušenj, bodo preklopili na "P" način delovanja, kjer že lahko vplivamo na večino parametrov razen na zaslonko in čas.
Avtomatsko delovanje nam samodejno preklaplja med normalnim načinom uporabe in makro načinom, ko si zaželimo fotografirati nekaj od zelo blizu. Samodejno vklopi in izklopi bliskavico, na fotografiji poišče obraze, če jih ne najde samodejno preklopi na 9 točkovno avtomatsko ostrenje. Prilagajanje ISO vrednosti in optimalnih barv" vse to kamera poskrbi samodejno.
Poleg tega avtomatskega delovanja lahko kameri sporočimo tudi kakšen motiv fotografiramo. Ali smo na plaži, fotografiramo pokrajino, smo na smučišču in ali si želimo fotografirati šport. Vse to lahko mi nastavimo na kameri, tako, da bo kamera vedela kaj fotografiramo in nastavitve kar najbolje pripravila snemanju teh motivov. Izbiranje med temi načini fotografiranja potekajo izjemno enostavno, preko enega samega gumba.

Kompaktnost
Kljub majhnim meram je kamera ergonomsko odlično oblikovana, tako, da se prsti lepo "oblijejo" s kamero. Gumbi so kljub kompaktnosti kamere veliki, na pravem mestu in kamera nam ne polzi iz rok.

Zaslon
Zaslon je standardni 2,5 inčni, ki ga Canon vgrajuje v svoje modele že več kot leto dni. Zasloni so zanesljivi (se ne kvarijo), so trpežni na udarce in kar je najpomembnejše prikazujejo lepo zarisano sliko, barve ter pogled na zaslon je odličen tudi v močnem sončnem vremenu. Preko zaslona je prilepljena še zaščitna plastika, ki poskrbi, da je zaščita pred praskami na visokem nivoji. Za poškodbo zaslona pa je potrebna kar velika sila.

Ostrenje AF / MF
Kot že omenjeno imajo IXUS kamere enega boljših in najhitrejših načinov ostrenja v kompaktnem razredu. Ostrenje pri kameri IXUS 100 deluje vse od 3cm pa do neskončnosti. Kamera je sposobna sama zaznati obraz in ostriti na njega, v kolikor obraza ni na fotografiji pa bo zanesljivo izostrila na predmetu v prvem planu oz. na eni izmed 9 drugih ostritvenih točk. V kolikor se kdo želi igrati z ročnim ostrenjem je to izvedljivo, toda stvar je preveč zamudna.

Uporabnost za začetnika (meni, funkcije)
Z letošnjim letom je Canon prenovil menije v svojih kamerah. Kdor je predhodno že imel Canon se bo prvih nekaj dni lovil predvsem v func. meniju, medtem, ko je glavni meni ostal praktično nespremenjen z izjemo nove grafične podobe. Kamera je sedaj v func. meniju za amaterje bolj pregledna, čeprav zaradi novih ikon in razporeditve zahteva en klik več, ko želimo nekaj prenastaviti, kot je bilo to v predhodnih modelih, toda zaradi grafičnih ikon in prikazov bo zdaj začetnim uporabnikom vse lažje, v kolikor se bodo lotili brskanja po menijih. V func. meniju imamo funkcije katere bo naprednejši uporabnik bržkone od časa do časa uporabil, medtem ko imamo v glavnem meniju nastavitve, katere lahko pustimo povsem nedotaknjene saj se tam ne nahajajo stvari, ki bi tako močno vplivale na samo fotografijo oz. nastavitve fotokamere pri fotografiranju. Gre bolj za nastavitve prikaza informacij na zaslonu, nastavljanje ure, možnost vklopa datuma na samo fotografijo itd.

Uporabnost za naprednega fotografa (meni, funkcije)
Kljub večinoma avtomatski naravnanosti delovanja kamere, lahko bolj napredni uporabniki kamer na IXUS 100, večino nastavitev prikličejo kar preko gumbov na ohišju kamere. Gumbi imajo že tovarniško določene pomembne nastavitve, do katerih dostopamo najhitreje kar preko teh gumbov. V razredu mini kamer s trdnim ohišjem se IXUS 100 dobro ločuje od drugih kamer, saj nam resnično omogoča zadovoljivo hitro delovanje in prenastavljanje nastavitev, predvsem ko fotografiramo v "P" načinu.

Objektiv
Nekateri se boste vprašali, kako to, da Canon ponuja "samo" 3-kratni optično zum. Kot prvo je kamera izjemno majhna in v kolikor bi želeli inženirji narediti večji zum bi močno trpela kvaliteta slike. Ravno tako je s širšim kotom. Kamera zajame 33mm (v 35mm formatu), kar pomeni da ni ravno širokokotna je pa nekje v zlati sredini.

Fotografija do vrednosti ISO 400
Ob lepem, sončnem vremenu nam kamera večinoma nastavi ISO vrednost na 80. V slabših svetlobnih pogojih pa mora kamera poseči po višji vrednosti. Do vrednosti ISO 400 lahko natisnemo tudi A4 povečavo fotografije. Čeprav nam 12 milijonov točk zadovoljuje tudi za A3 (30 x 45 cm) povečavo, pa zaradi visoke ISO vrednosti in zaradi majhnega tipala ter velikega števila točk na njem odsvetujem tako velike povečave, saj na fotografiji ne bo dobre ostrine.

ISO 800 in 1600 pa poleg slabše ostrine fotografije doprineseta še k slabšem barvnem zapisu, tako, da barve niso tako všečne ampak slika postane bolj bleda.

Vrednost glede na ceno
Cena 250€ je nekoliko višja od konkurence a za to dobimo kamero z bolj kompaktnim in stilsko lepo oblikovanim ohišjem, hitrim delovanjem kamere pri zajemu fotografije in dobro kvaliteto končnega produkta" fotografije. Obenem ne smemo pozabiti, da je izjemno enostavna za uporabo tako za začetnike, starejše, za tiste, ki bodo kamero uporabljali samo nekajkrat letno, kot tudi za tiste, ki si želijo res malo kamero, katera gre lahko z njimi kamorkoli in kadarkoli, ter da omogoča tudi nekaj ročnih nastavitev.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com