Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Serija Canon EOS M

08.03.2018 15:14

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Digitalna doba je prinesla več novosti med napravami za zajem slike. Največja je pametni telefon, ki je danes najbolj razširjena naprava za zajem slike. Prav zaradi njih je “stara” fotografska industrija izgubila veliko na količini prodaje. Kompaktne kamere nižjih cenovnih razredov so izginile s trgovskih polic. Po drugi strani pa je dostopnost zajema slike s pametnim telefonom generirala mnogo uporabnikov, da si s pomočjo prave fotokamere zabeležijo še boljše fotografije.

Fotografi smo med digitalnimi kamerami vedno iskali kompaktno, katera nam bo zagotovila kakovost slike, primerljivo s kamerami DSLR. Kot da nam bi jo načrtno skrivali, je nismo in nismo dobili.

Canon in Nikon sta si v celoti prisvojila delež med kamerami DSLR. Trudi se še Pentax. Olympus, Minolta in po njenem prevzemu Sony, nikakor niso uspeli prodreti na ta trg. Rešitev je našel Olympus, ko je iz kamere z izmenljivimi objektivi umaknil zrcalo ter optično iskalo. Rodil se je razred CSC (kompaktne sistemske kamere). Dobili smo fotokamero, ki je po dimenzijah pridobila na kompaktnosti, obenem pa kakovost kot jo poznamo med kamerami DSLR. Fujifilm, Olympus, Panasonic, Sony, so prešli v razvoj novega sistema, ki se je začel hitro širiti.

Nikon je v razredu CSC s sistemom 1. Ušteli so se z velikostjo tipala in ta ni zaživel. Pentax je naredil še manšo kamero z imenom Q, a tudi ta ni navdušila.

In zakaj sem podal ta uvod? Canon, na proti Fujifilm, Olympus, Panasonic in Sony, počasneje vstopa v ta novi razred fotokamer. Res, da so prav v teh dneh dali na trg novo kamero EOS M50 in na prodajnih policah so še tri EOS (M5, M6 in M100). Vendar se v širini dodatne opreme (sistema) še ne morejo primerjati z že prej omenjeno štirico.

Razlog? Canon še vedno ne želi s kamerami razreda CSC preveč spodkopati dobro stoječi in njihov prevladujoči trg kamer DSLR. Čeprav se veliko govori in predstavlja kamere CSC, imajo kamere DSLR še vedno 80% trga kamer z izmenljivimi objektivi. Canon je ta mesec predstavil dve kameri iz vstopnega razreda DSLR EOS 2000D in EOS 4000D, z zelo nizko ceno. Zato v sistemu CSC zaenkrat hodijo povsem svojo pot.

So pa kamere serije EOS M dovolj konkurenčne, da tisti, ki si želi v razred CSC z imenom Canon, jo tudi dobi. Predvsem pa, EOS M kamere še ohranjajo tisto prvo prednost kamer CSC, to je njihova kompaktnost. Medtem, ko so drugi proizvajalci še leto nazaj opevano prednost pred DSLR izničili in kamere po velikosti približali kameram DSLR, Canon z EOS M sistemom ohranja kompaktnost.

Trenutno so na prodajnih policah tri Canon kamere razreda CSC. Četrta EOS M50 je nova in ta trenutek pri nas še ni v prodaji. Starejša modela EOS M3 in EOS M10 sta že dobili zamenjavo v EOS M6 in EOS M100 in se umikata iz prodaje. Novi kameri EOS M50 so na proti EOS M5 dodali 4K video in nov procesor. Vendar so zmanjšali zaslon in njegovo ločljivost ter baterijo. Ta je enaka kot v EOS M100 in je manj zmogljiva kot v modelih EOS M5 ter EOS M6.

 

 

Tehnične lastnosti kamer EOS M

 

Razlika med kamerami EOS M

V kakovosti fotografije med kamerami serije EOS M ni bistvene razlike. Vse imajo odličen zapis, povsem primerljiv s kamerami DSLR. Pri video zaradi 4K ločljivosti izstopa nova EOS M50.

EOS M5 in EOS M50 imata vgrajeno elektronsko iskalo (EVF). Za EOS M6 ga lahko dokupimo in nastavimo preko kontakta za zunanjo bliskavico. EOS M100 ima možnost pogleda na motiv samo preko zaslona.

V kakovosti zapisa ni razlike.

 

EOS M100

Med vsemi je najmanjša in tu ima res veliko prednost. Ohišje je v bistvu veliko kot manjša kompaktna kamera. Večina naprednih funkcij se skriva pod menijem, zato nastavitvenih gumbov ni veliko. Zaslon je v celoti premakljiv navzgor in se med zajemom lastnega portreta gledamo v njem.

Kamera Canon EOS M100 je namenjena tistim, ki žele res majhno ohišje in enostavno uporabo. Zelo dobrodošlo za vse, ki žele delovati predvsem v popolni avtomatiki, se čim manj ukvarjati z nastavitvami, a imeti vrhunski zapis fotografije. Lahko rečem, da smo s to kamero dobili nekdanje želje, t.j. manjši kompakt z vrhunsko kakovostjo slike.

 

EOS M6

Tipalo je ločljivosti 24M točk. Ohišje je iz aluminija in malo večje od EOS M100, ter z manjšim držalom. EVF iskalo ni vgrajeno, lahko ga dokupimo in postavimo v nastavek za bliskavico. Nastavitveni gumb za kreativne programske izbire je na zgornjem delu kamere. Enako še gumb za EV korekturo in dva vrtljiva gumba za osnovno izbiro nastavitev (čas, zaslonko, ISO...).

Zaradi izredne kompaktnosti in hitro dosegljivih vseh glavnih funkcij je lahko EOS M6 izkoriščena kot drugo ohišje k DSLR EOS kameri.

 

EOS M5

Najbolj zmogljiva kamera iz razreda M. Tudi edina (poleg novosti M50), katera ima vgrajeno elektonsko iskalo (EVF). Na proti konkurenci še vedno ohranja izjemno kompaktnost. Je hitra v delovanju in prijazna z nastavitvami.
Če je EOS M6 lahko tudi naše drugo ohišje ob kameri DSLR, bo tisti, ki si želi vgrajeno iskalo raje posegel po EOS M5.

 

EOS M50

Nova kamera naj bi prinesti novosti in napredne sisteme. Pa so te pri kameri EOS M50 le v možnosti zajema 4K ločljivosti videa. Storili so podobno, kot pred 10 leti. Kameri SX 1 IS so dodali HD video zapis polne ločljivosti 1920x1080 točk preko CMOS tipala in zaslon formata 16:9, medtem ko je povsem podobna kamera SX 10 IS nudila zaslon klasičnega 4:3 formata, CCD tipalo in klasičen video zapis ločljivosti 640x480 točk.

Tokrat so EOS M50 dodali zmogljiv 4K video, odvzeli pa nekaj avtonomnosti delovanja z manjšo baterijo in manj ločljivim zaslonom. Obenem je plastika zamenjala aluminij v ohišju. Torej ima EOS M50 prednost za tiste, katerim je 4K video pomembna lastnost.

 

Objektivi za sistem EOS M

Trenutno je na voljo sedem objektivov;
EF-M 11–22mm f/4−5.6 IS STM
EF-M 22mm f/2 STM
EF-M 18–150mm f/3.5–6.3 IS STM
EF-M 18–55mm f/3.5−5.6 IS STM
EF-M 15–45mm f/3.5−6.3 IS STM
EF-M 55–200mm f/4.5−6.3 IS STM
EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM

Canon počasi širi paleto objektivov za EOS M kamere. Za hobi uporabo nam nudijo že povsem zadovoljive goriščnice. Med njimi nam objektiv 18-150mm, nudi vse v enem objektivu in je kot nalašč za potovanja. Kdor že ima Canon kamero DSLR, lahko na kamerah EOS M uporabi tudi EF, EF-S objektive.

Adapter omogoča uporabo EF in EF-S objektivov z vsemi funkcijami.

 

Zaključek

Kamere Canon EOS M iz razreda CSC, so konkurenčne in odlične za vse tiste, ki žele imeti zmogljivo kamero v res majhnem ohišju in s konkurenco prijazno ceno. Trenutno so kar edini, ki lahko to kompaktnost res ponudijo. Vsi ostali Fujifilm, Olympus, Panasonic in Sony, so svoje zmogljive kamere povečali v merah in teži. Zdaj bi jih v nasprotju s prvimi željami po kompaktnosti, radi približali  fotografom, ki žele kamero dobro prijeti v roke in gumbe, ki niso miniaturni. No pa smo že pri ohišju DSLR in redka prednost ohišja CSC sistema se zgubi.

Modeli kamer EOS M so kot nalašč za hobi uporabo ali kot drugo ohišje ob kameri DSLR, ko je potreba po kompaktnosti ob visoki kakovosti slike. Vem, da Canon ve kaj dela in konkurenco njihovo pravo orožje med kamerami CSC šele čaka. Prav tako še širši nabor objektivov.

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com