Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Baterije Duracell - na FotoPOTEPih

11.03.2022 18:29

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Fotograf ima v kameri posebno, le njej namenjeno polnjivo Li-Ion baterijo. Po standardnih baterijah poseže le pri dodatni opremi, kot je bliskavica ali luči za doosvetlitev. Za bliskavico največkrat uporabljamo polnjive AA baterije. Toda kdor želi dolgo delovati, imeti najhitrejše polnjenje in stabilno napetost vse do konca baterije, si bo raje izbral alkalno AA baterijo. Fotograf jih potrebuje še v manjši ročni ali naglavni svetilki ob nočnem fotografiranju. Kot gumb velike baterije LR in CR, se uporabljajo v daljinskih prožilcih. Popotnik ima vedno pri sebi svetilko, da si osvetli pot ali prostor. Enako velja, če greste zgolj na dopust v šotor.

Polnjive baterije imajo efekt samopraznjenja in ob stalnem delovanju jim hitro pada krivilja napetosti. Medtem, ko alkalnim drži ravna krivulja napetosti vse do njenega konca. Ker nimajo samopraznjenja so alkalne baterije veliko bolj primerne za domače aparature kot ure, razne merilne inštrumente in druge naprave, ki so stalno delujoči. Torej, baterije so prisotne vsepovsod.

In še ena pomembna tehnična lastnost. Vse naprave z AA baterijami so prirejene do napetosti 1.5V, medtem, ko imajo polnjive baterije napetost zgolj 1,2V.

Sam imam več fotografskih naprav in drugo, ki za delovanje potrebuje baterije.

Z leti sem se navadil, da baterij ne kupujem na licu mesta, da baterije niso že predolgo na prodajnih policah in s tem že na koncu svoje moči. Raje jih kupim že v naprej v trgovinah, kjer se zaloga hitro obnavlja z novimi. Da veš, da so baterije kakovostne in dolgo držijo, si izbereš take katerim zaupaš in verjameš. Zame osebno so take baterije od proizvajalca Duracell.

 

Duracell CR123

Baterijska svetilka nam na potovanju vedno pride prav. V nekaterih državah so še vedno možne redukcije elektrike. Ponoči ti baterija lahko služi za osvetlitev poti. Zelo uporabna je kadar kampiramo sredi puščave, itd. Že devet let uporabljam manjšo ročno LED svetilko Olight S10 Baton (test). Da je kompaktna in z močno svetilnostjo, so namesto AA baterij uporabili majhno 3V baterijo CR123. Uporabljal sem nemalo CR123 baterij. Poznam jih še iz filmskih fotokamer. Recimo kamera Canon AE-1 je imela to baterijo in že takrat sem dobil občutek, da mi Duracell nudi največ.

Vsako leto grem dvakrat na FotoPOTEP Namibija, kjer smo večinoma v šotorih. Enako v puščavo v Omanu. In baterijska svetilka je obvezna oprema. Tudi tu sem se odločil za Duracell. V bistvu mi edina od, do sedaj uporabljenih zdrži 17 dni Namibije brez, da potrebujem menjavo. Pred potovanjem vzamem svežo baterijo in sem miren glede njene uporabe do konca potovanja.

Na zadnjih potovanjih sem preizkusil novo 3V CR123 baterijo, z oznako CR17345. Po opisu zdrži 40% več. Lani oktobra sem jo uporabljal v Namibiji in kasneje je zdržala še 12 dni uporabe v Jordaniji.

 

Duracell CR2032

Kot gumb iz plašča veliko, 3V CR2032 baterijo uporabljam za daljinski prožilec fotokamere, LCD zaslon vremenske postaje, merilec na kolesarskem trenažerju in v uri z LCD zaslonom. V daljinskem prožilcu je baterija že nekaj let. V drugih napravah, ki stalno delujejo jih menjam na eno ali dve leti.

 

Duracell AA in AAA

Veliko je naprav, ki delujejo na AA (LR6) ali manjše AAA (LR3) baterije. Iz fotografske smeri imam AA predvsem za bliskavico. Na potovanju AA baterije mnogim služijo za ročne svetilke, manjše AAA pa za naglavne svetilke. Za namizno kamp svetilko uporabljam AA baterije. Za naglavno svetilko pa AAA baterije.

 

Preizkus polnjive baterije in Duracell alkalne baterije

Bliskavica je močan uporabnik energije. Velika večina si izbere za delovanje polnjive baterije. Zakaj? TTL merjenje svetlobe omogoča, da senzor na bliskavici s podatki kamere zazna oddaljenost ter odboj svetlobe in, če je motiv blizu odboj pa močan, se čas bliska skrajša. S tem se hrani energijo in v nekaj trenutkih je bliskavica napolnjena za nov blisk. Ko pa potrebujemo res hitro polnjenje in takojšen blisk za večjo oddaljenost od motiva ali pri temnem objektu, nam 1,2V polnjive baterije nudijo premalo. Kondenzator v bliskavicah z visokim vodilnim številmo (GN) potrebuje močan tok.

V preizkusu sem uporabil Panasonic Eneloop pro (črne) in Duracell klasične alkalne AA baterije.

V moči bliskavice 1:1, torej brez delovanja TTL, je Eneloop hitro polnila le tja do 30 bliskov, nato je polnjenje trajalo več kot 4 sekunde in iz bliska v blisk se je čas podaljševal vse do 30 sekund. Po 40 posnetkih se je čas polnjenja še povečeval. Pri 45 posnetkih je bilo z bliskavico že nemogoče delovati.

Duracell alkalna 1,5V baterija je držala polnjenje bliskavice do 4 sekunde vse tja do 100 bliskov. Nato je počasi podaljševala polnjenje tja do 140 posnetkov, ko so bile baterije že skoraj izpraznjene. Vendar je v njih še vedno ostalo dovolj energije, da so uporabne za recimo stensko uro.

 

Zaključek

Ure, ročne in druge svetilke, vremenske postaje in ostalo kar je stalno delujoče ter izpostavljeno mrazu, potrebuje nepolnjive alkalne baterije. Če je nepolnjiva Li-Ion mora imeti višjo voltažo. Fotograf naj razmisli, kdaj so mu polnjive 1,2V baterije še zadoljive. Za več naj poseže po 1,5V alkalni bateriji. Duracell ima tu široko paleto baterij in predvsem držijo kakovost. Popotnik tudi nima vedno možnosti ponovno napolniti baterij, ali s seboj niti ne želi nositi polnica. Takrat so alkalne ali Li-Ion nepolnjive baterije, še kako dobrodošle.

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com