Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Adobe Lightroom – močno orodje

02.01.2008 13:25

Adobe Lightroom – močno orodje

Ne želim se razpisati o prvem vtisu nad tem Adobovim proizvodom, ker je bilo o tej temi prelitega že kar nekaj črnila.
Že nakj časa »mučim« preizkusno verzijo Lightrooma in priznam, resno razmišljam o nakupu.

Opis programa

Lightroom je, resnično, kot pravijo pri Adobe-ju izdelek, ki so ga kreirali fotografi za fotografe.
Njegovih pet samostojnih modulov ( Library, Develop, Slideshow, Print in Web) nudi vsakemu posamezniku skoraj vse, kar potrebuje za resno delo.

Ko program zaženemo nas pozdravi na pet delov razdeljen vmesnik, ki nas spremlja v vseh programskih modulih Lightrooma.

A - Identifikacijska plošča ter možnost izbora modulov
B - Levi panel, namenjen delu z datotekami, zbirkami ali predlogami
C - Desni panel, namenjen delu z meta podatki, obdelavi fotografij ali nastavitvam pregledov ter oblik in možnosti izpisov
D - Osrednji del, namenjen pregledovanju fotografij v mreži ali posamezno, vsebuje tudi posamezna orodja.
E – Filmski trak z nanizanimi fotografijami.

 

Vmesnik je popolnoma prilagodljiv, tako da lahko z nekaj tipkami popolnoma spremenimo izgled Lightrooma. S tipko F, tako kot v velikemu bratu Photoshopu preklapljamo med Full in Normal View, s tipko Tab lahko izklopimo oba panela, s tipkami F5, F6, F7 in F8 pa posamezno izključujemo

- identifikacijsko ploščo (F5)
- filmski trak (F6)
- levi panel (F7)
- desni panel (F8)

 

Library

Predvsem sem navdušen nad prvim elementom Library, saj se s količino posnetih fotografij pri vsakem od nas povečuje možnost, da nekaterih med njimi nikoli več ne najdemo.

Lightroom, nam že pri importu slik v kataloge[1] omogoča dodajanje Keyword Tags (ključnih besed), ki so samo ena izmed možnosti iskanja fotografij po našem trdem disku.

 

Z modulom Metadata Browser lahko, kot že samo ime pove, ožimo izbor fotografij, ki se prikazujejo v osrednjem oknu programa.

»S katerim objektivom sem že slikal? A, se že spomnim, bil je 70-300 f/4.«

Izbor je že bistveno ožji in tudi fotografijo s tem lažje najdemo.

Vsaki fotografiji lahko dodajamo ključne besede tudi po tem, ko smo jih že uvozili v katalog, s čimer si delo pri urejanju zbirke izredno olajšamo in s tem povečamo tudi verjetnost, da v arhivu najdemo tudi fotografije, ki so že postale stvar naše polpretekle fotografske zgodovine.

Vredno si je vzeti čas in si pri spoznavanju z zmožnostmi Lightrooma zbirko fotografij urediti in tudi starim fotografijam dati mesto v njej.

Tudi možnost Find je v veliko pomoč pri iskanju založene fotografije saj omogoča iskanje po neki besedi v skoraj vseh možnih elementih elektronskega zapisa, kamor seveda sodijo tudi naše fotografije.

V desnem panelu modula Library imamo tudi možnost Quick Develop, s katero lahko enostavno obdelamo fotografije. Seveda pa ta možnost večini ne bo zadostovala, za to se boste odločili za uporabo drugega modula Lightrooma.

 

 

Develop

Osrednji prostor (modul) naše temnice (Lightroom ravno to pomeni) je Develop.

V tem modulu lahko sprostimo vso svojo umetniško žilico pri obdelavi fotografije. Brezhibno bere RAW formate iz vseh znanih fotokamer in nam omogoča njihovo obdelavo v več različnih variantah, saj lahko za vsako fotografijo pred obdelavo izdelamo “virtualno kopijo”, ki jo obdelamo popolnoma drugače.

 

Vse spremembe, ki jih naredimo, se zapisujejo v zgodovino in katerokoli lahko brez težav pobrišemo, če z njo nismo zadovoljni. Original ostane tudi po naši končani obdelavi nespremenjen in nedotaknjen. Celotna obdelava, ki smo jo opravili je virtualna. Šele ko obdelano fotografijo preko funkcije Export izvozimo oz. shranimo na naš trdi disk, se ustvari nova kopija naše fotografije v želenem formatu, kvaliteti in seveda z vsemi našimi zahtevami.

 

Original naše fotografije pa je še vedno na svojem direktoriju, nedotaknjen.

 

 

Meni osebno je uporabna možnost pogleda na obdelavo z uporabo funkcije “prej in potem”.

Modul Develop nem omogoča delo s:

• histogramom
• nastavitvami beline
• tonskimi vrednostmi in osvetlitvijo
• krivuljami
• barvami
• omogoča nam celo odpravo napak na objektivu, kot je kromatska aberacija ali vinjetiranje

Pri delu lahko uporabimo predloge, ki smo jih izdelali sami ali pa uporabimo že narejene predloge, objavljene na spletu, na naslovu http://inside-lightroom.com/ ter http://www.ononesoftware.com/photopresets-wow.php

Ker si Lightroom “zapomni” vse naše početje, lahko naše akcije pri obdelavi z ukazom CTRL + SHIFT+C (Command-Shift+C na Mac-u) preprosto skopiramo

 

in jih z ukazom CTRL+SHIFT+V (Command-Shift+V na Mac-u) prenesemo na fotografijo, ki je posneta pod istimi pogoji kot prejšnja in s tem je obdelava opravljena, če smo z rezultatom zadovoljni. Ravno to funkcijo sem velikokrat uporabil in verjemite mi, pri obdelovanju velikega števila fotografij se odreže več kot odlično.


V modulu Develop lahko popravimo tudi nadležne madeže, ki so posledica prahu na tipalu in tudi tu se zgoraj omenjena funkcija izkaže za izredno uporabno. Obvezno pa morate pri kopiranju nastavitev obdelave označiti možnost Spot Removal, kar je lepo vidno tudi na zgornji sliki.

 

 


Tudi obrezovanje (Crop) in poravnavanje fotografij je enostavno, hitro in učinkovito in poteka v istem koraku. Sami pa se odločimo ali želimo izrez v originalnem ali poljubnem razmerju. Pri poravnavanju se vklopi še dodatna mreža, ki nam omogoča natančno in hitro delo.

Modul Develop nudi veliko in bo zadostoval za večino naših potreb in želja. Kljub temu pa pri nekaterih zahtevnih obdelavah ne bomo mogli mimo Adobovega močnejšega orodja - Photoshopa.

 

 

 

Slideshow

Že samo ime nam pove čemu je ta modul namenjen. Prikazovanje fotografij je enostavno in v skoraj vseh podrobnostih izvrstno služi svojemu namenu. Edina stvar, ki jo pogrešam je možnost, s katero bi lahko dodajal poljuben tekst pod vsako fotografijo v naši predstavitvi. Predstavitev z vsemi fotografijami je možno izvoziti v PDF dokument, ki vse izbrane fotografije dobro kompresira, sama datoteka pa je primerno velika, da jo lahko brez zadrege pošljemo prijateljem preko elektronske pošte.

Tudi pri Slideshowu lahko uporabljate že izdelane Adobove predloge, ali pa si želene lastne nastavitve shranite kot lastno predlogo za nadaljnjo uporabo.

 

Print

Čeprav ne osrednji del Lightrooma, pa kljub temu izredno pomemben ter uporaben modul.

Veliko je fotografov, ki svojih fotografij ne tiskajo doma temveč v foto laboratorijih. S cenovno ugodnimi tiskalniki, ki uporabljajo termosublimacijsko tehnologijo za izpis fotografij formata 15 x 10 cm, se število nas, ki izpišemo kako fotografijo tudi doma iz dneva v dan povečuje.

Prepričan sem, da bo tudi veliko število reklamnih in tiskarskih podjetij, ki izpisujejo na velikoformatne tiskalnike poseglo po Lightroomu in takrat bo ta modul zažarel v vsej svoji moči in prilagodljivosti.

 

 

 

Kot v vseh predhodnih modulih, lahko tudi tu uporabimo že izdelane predloge, ali pa si jih brez težav izdelamo sami, ter jih shranimo za nadaljnjo uporabo.

Vsi elementi pri oblikovanju izpisa so prilagodljivi, vendar omejeni z velikostjo tiskalnika.

Meni osebno manjka, tako kot v predhodnjem modulu možnost vnosa teksta pod fotografijo, ki jo izpisujemo, saj bi lahko določene podatke, ki bi jih potrebovali npr. pri postavitvi razstave vnesli že pri izpisu. Tu mislim predvsem na podatke o avtorju, sam naslov fotografije, leto izdelave ipd.

Web

Peti modul Web omogoča hitro in enostavno izdelavo spletnih fotogalerij in sicer v HTML ali Flash obliki.

Tako kot pri predhodnih modulih lahko tudi tu izbiramo med več že pripravljenimi predlogami, vsako med njimi pa lahko še dodatno prilagodimo ter jo shranimo za kasnejšo uporabo. Mnogi med nami se že odločamo za lastne spletne strani, kjer želimo širši javnosti predstaviti svoja bolj ali manj uspela dela in ravno s tem modulom, nam bo ta del predstavitve našega dela bistveno olajšan. Res je, da se na spletu najde množica programov, ki nam omogoča to isto nalogo in marsikateri med njimi, ki je namenjen samo temu delu, to opravi bolje od Lightrooma.

 

 

Če pa upoštevamo dejstvo, ki sem ga navedel pri vtisih prvega modula Library, ki je enkraten za urejanje, katalogiziranje, shranjevanje in iskanje naših fotografij, ki omogoča izdelavo najrazličnejših zbirk in Quck collection (hitrih zbirk), pa sem prepričan, da bomo vsi, ki bomo Lightroom uporabljali kot osnovno orodje za obdelavo fotografij, spletne galerije izdelovali z omenjenim modulom.

Zaključek

O modulih Slideshow, Print in Web skoraj ni kaj dodati. So enostavni za uporabo, svoje delo pa opravijo prepričljivo. Ravno zaradi njihove enostavnosti o njih ne izgubljajo veliko besed člani NAAP (The National Association of Photoshop Professionals) ter ostali avtorji, ki izdelujejo video in druge učne pripomočke za spletno učenje Lightrooma. Večina njihovih nasvetov je usmerjena v modul Develop, ki je vsekakor najmočnejši in za vse fotografe tudi najbolj uporaben pripomoček.

Za lažji začetek še nekaj spletnih naslovov:

- Micheal Tapes tutorials: http://www.whibalhost.com/_Tutorials/Photoshop_LR/01/index.html
- Jeffrey's LCM: http://regex.info/Lightroom/Config/
- PhotoshopSupport http://www.photoshopsupport.com/lightroom/tutorials.html
- PhotoshopUser: http://www.photoshopuser.com/lightroom/index.html
- Luminous-Landscape: http://www.luminous-landscape.com/reviews/software/lightroom1.shtml
- Jeff Tranberry Links: http://blogs.adobe.com/crawlspace/2006/01/adobe_lightroom.html
- KillerTips: http://www.lightroomkillertips.com/
- Outbackphoto: http://www.outbackphoto.com/artofraw/raw_24/essay.html

To vsekakor niso vse povezave, ki se ukvarjajo s to temo, zadoščajo pa za pričetek dela z Lightroomom.

Nad Adobe Lightroomom sem preprosto navdušen. Zelo malo je stvari, ki bi jih še potreboval.

Pogrešal sem možnost selekcije posameznih področij in občasno delo z Layer-ji. Ravno tega, pa po mojem mnenju snovalci ne bodo vključili v Lightroom, saj bi potem z lastnim proizvodom konkurirali Photoshopu.

Večino stvari bomo tako le opravili v Lightroomu, posamezne fotografije pa bomo med delom odprli v Photoshopu, jih obdelali, Lightroom pa jih samodejno uvozi v našo zbirko, ko Photoshop zapustimo.

 

 

Navdušila pa me je še ena možnost, ki je nadvse uporabna. Tudi JPEG datoteke lahko pretvorimo v Adobejev DNG format, ki je podoben RAW-u. S tako pretvorjenimi JPEG datotekami lahko v nadaljevanju delam kot z RAW-I, saj jim lahko spreminjam nastavitve beline (WB), osvetlitve (EV), delo s krivuljami je bolj učinkovito, tudi obdelava barv je bistveno boljša, kot pri obdelavi JPEG datoteke.

Naj zaključim s stavkom, s katerim sem začel: Adobe Photoshop Lightroom je res močno fotografovo orodje.


 

1. poudarjam, da jih je lahko več in z njimi samostojno delamo

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com