top of page

f/0.95 - zameglimo ozadje - Photoshop triki

Igranje z globinsko ostrino/neostrino je lahko močan poudarek k všečni fotografiji. Lahko, da nimamo prave fotografske opreme, ali je sam motiv tako razdeljen, da se recimo z efektom globinske ostrine težko poigramo. Predvsem pri portretih in takrat, ko želimo nek del na fotografiji bolj poudariti, je možnost kontrole globinske ostrine večjega pomena.

S poznavanjem lastnosti globinske ostrine in s pravo tehniko gre enostavno. Odprtina zaslonke mora biti glede na goriščnico dovolj odprta, da določamo koliko slike po globini naj bi bilo ostre. S kamerami DSLR/CSC se da zaradi daljših goriščnic in z objektivi z dobro svetlobno močjo lepo izkoriščati ta efekt. Del tega sem že predstavil v člankih (Portret in globinska ostrina) (50mm f/1.8 - Objektiv, katerega je dobro imeti) (Poudarek na osebo s pomočjo globinske ostrine) (Globinska ostrina v pokrajinski fotografiji). Kaj pa, če možnosti izbire globinske ostrine s pomočjo tehnike nimamo, ali že imamo posnete fotografije in bi radi naredili drugače?


Photoshop AI filter - Depth Blur

Original

Želim, da bi bilo pri tej že 11 let stari fotografiji ozadje bolj zamegljeno.

Popravljeno preko AI - Depth Blur

Toda Neural filtri, ki delujejo s pomočjo umetne inteligence so že zelo kakovostni. Oglejmo si ta enostaven postopek.

  1. izberemo okno Filter in funkcijo Neural filters...

2. Kliknemo na želeno polje v sliki, kjer želimo, da ostrina ostane in z drsniki spreminjamo polje neostrine po ostalem delu slike.


Celoten postopek je predstavljen v video:


V nadaljevanju sem dodal že pred leti predstavljen članek, kako se to lahko naredi v Photoshop s klasičnimi orodji. Oziroma, če umetna inteligenca (AI) ne naredi obdelave zadovoljivo, si lahko še vedno pomagamo po klasičnem postopku.

 

Klasičen postopek z orodji - članek

f/0.95 - zamegljimo ozadje - Photoshop triki

V članku o novih pametnih telefonih (imenujem jih kar fotofon) z dvema objektivoma in tipali sem zapisal; "Fotofon nam z dvema kamerama nudi še dodatno možnost, ki nam lahko pričara že kar “pro” pogled na fotografijo. Širino odprtine zaslonke lahko izbiramo (seveda samo programsko, ne kot pri fotokameri mehansko). Fotografi vemo, da nam kompaktne kamere kot fotofoni zaradi kratkih goriščnic ne morejo nuditi majhne globinske ostrine. No, fotofoni, ki nudijo dva objektiva nam omogočajo programski popravek slike. Preko menija izberemo (navidezno) zaslonko, recimo v primeru Huawei P10 celo samo f/0.95, izostrimo, kamera naredi posnetek, zaradi dveh objektivov ima 3D razpoznavo in v fazi procesiranja slike pusti ostro samo del slike, ki je v globini izostrenega. Zadeva kar solidno deluje. Enako lahko prepustimo popravek globinske ostrine avtomatike pri portretih. Vse lepo in dobro deluje, ko je obraz obrnjen proti nam. Ko ne gleda več v kamero pa efekt zaplava po motivu. (Celoten članek: Fotofoni najnovejše fotorešitve)"

f/0.95, oziroma manj ostrine po globini slike na enostaven način

Programske rešitve s fotofoni še vedno grešijo in pri marsikateri že zajeti fotografi, bi nam bil efekt globinske ostrine še kako dobrodošel. Na podlagi preizkusa fotofonov z možnostjo zameglitve ozadja, sem njihovo filozofijo algoritmov uporabil v programu Photoshop.

Z nekaj funkcijami se da lepo izkoristiti efekt odprte zaslonke, globinske ostrine. Spomnil sem se na članek, ko sem iz večih fotografij na osnovno prenašal obraze (članek: Photoshop triki / Zamenjava obrazov) in tej fotografiji dodal nov poudarek. Zdaj je še manj opazno moteče ozadje.

Že zgornja fotografija ni original, saj sem iz drugih fotografij prenesel dva obraza (članek: Photoshop triki / Zamenjava obrazov). Odločil sem se, da bom podobno kot naredijo to algoritmi v novih pametnih telefonih, popravek ostrine v ozadju naredil s programom Photoshop.

Najprej sem sliko dupliciral v novo plast (Layer). Tako imam sedaj na voljo dve fotografijieno na drugi.

Na zgornjem layerju sem naredil izrez. Ker je ozadje tonsko dokaj enakomerno, ni potrebe po povsem točnem izrezu. Vzel sem orodje Lasso Tool, Feather nastavil na 10 in obrisal osebe, ter izbrisal ozadje.

Spodnji layer (ozadje) sem preko funkcije Gaussian Blur zamegljiv in s tem sem dobil efekt manj globinske ostrine. Kot da bi pri objektivu uporabil bolj odprto zaslonko. Glede na izbrano moč filtra, lahko efekt zamegljitve različno poudarimo.

Končna fotografija. Izrezane osebe so nad zamegljenim ozadjem in nova fotografija je tu!


 

Za drugi preizkus sem vzel kar svojo fotografijo in se odločil, da bom na enak način zamegljiv ozadje. S tem bom malo egoistično, dal večji poudarek nase!

Original. Kot na prvem primeru sem naredil kopijo, na zgornjem layerju naredil obris, izbrisal ozadje, na spodnjem layerju pa dodal filter za zamegljitev.

Končna fotografija. Na zamegljenem layerju sem še malo potemnil svetle dele. S tem je ozadje še manj moteče.


 

Imamo fotografijo, s katero smo želeli nakazati pot, kje vse je prodajalka iz čolna preveslala. Zato sem se že pri zajemu s fotokamero odločil, za bolj zaprto zaslonko in posledično več ostrine po globini slike. Če nam je kasneje žal, da nismo naredili še enega posnetka z manj globinske ostrine, si lahko zopet pomagamo s programom.

Ponovno sem naredil kopijo, da sem dobil zgornjo in spodnjo sliko.

Tokrat pri tej fotografiji nisem naredil samo izreza čolna in osebe, saj fotografija ne bi delovala, če bi bilo celoten preostali del enako neoster. Zato sem izrezal zgolj del slike za osebo, da se je izgubila ostrina samo za njo.

Končna fotografija.

Zaključek

Če na kakšni fotografiji želite efekt manjše globinske ostrine, ga lahko s programom za obdelavo fotografije hitro ustvarite. Ni nam vedno na voljo objektiv s pravo svetlobno močjo, oziroma v času fotografiranja nismo pomislili na posnetek še z drugo zaslonko. AI filtri omogočajo enostavnost, res pa je, da še niso popolni ali da delajo samosvoje. Če želimo dodati efekt bolj po lastni želji, bo treba še vedno po starem, ročnem, postopku. Skratka. Če kateri koli efekt želite, izkoristite možnosti obdelave fotografije.

Bi radi bolje spoznali program Photoshop: - Tečaji programa Photoshop
325 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page