Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Začetek foto videa / Osnovni napotki

Avtor:Matjaž Intihar
17.09.2012 12:21

Osnovni napotki

Naše življenje je sestavljeno iz lepih in manj lepih trenutkov. Ker se radi spominjamo lepih trenutkov, si jih želimo tudi trajno zabeležiti.
Želite narediti video z vašimi fotografijami in jih podložiti z glasbo? Želite kombinirati fotografije z vašimi posnetki s popotovanja ali preprosto ustvariti video, ko vaš najmlajši otrok praznuje rojstni dan in ga podariti svojim najbližjim na CD-ju ali DVD-ju?


Enostavna skupna predstavitev fotografij in videa od začetka poti do zaključka potovanja.

Poletje je tu in brez foto ali video kamere na rami si danes čas dopustov in počitnic težko predstavljamo. S hitrim razvojem računalništva in digitalne tehnologije so prišle na trg fotokamere z vgrajeno funkcijo za video zajem. Naprednejše kamere že omogočajo snemanje v polni HD ločljivosti (1920x1080 točk). S tehničnim napredkom, z vedno večjimi izbojšavami optike in ugodno ceno so postale dostopnejše. Uporabna vrednost kamer se je zvišala, vendar ni se povečalo znanje uporabnikov, ki je potrebno za kakovostno uporabo takšne video kamere ali fotokamere z možnostjo video zapisa. Marsikdo se vrača z dopusta z urami video zapisa, ki jih z navdušenjem prikazuje svojim prijateljem. Vmes se pojavljajo zabrisane podobe, stresena slika, hitri premiki, preosvetljeni, zamegljeni in predolgi posnetki.

Ti posnetki, če niso zmontirani so v večini za gledanje neuporabni, a za vas so neprecenljive vrednosti. Če jih želimo spraviti v gledljivo celoto je potrebna njihova selekcija in montaža. Ne pozabite, kamera je samo »delovno orodje«. Brez poznavanja temeljnih zakonitosti tako fotografije kot videa in vsaj nekaj obrti, ki jih opravlja fotograf oz. snemalec je težko priti do kakovostnega izdelka.


Video je vse bolj prisoten tudi v kamerah DSLR.

Del priprave se začne že doma in dobra priprava je že pol dela. Če želite posneti in narediti zgodbo vašega potovanja ali preživljanje dopusta, morate biti pozorni na nekatere osnovne stvari. S tem si boste olajšali delo in prihranili marsikatero uro pri selekciji in pregledovanju posnetkov. Ob snemanju pa se bo pokazala vaša kreativnost, izvirnost in estetski čut.
Snemanje videa ima veliko skupnih značilnosti s fotografiranjem. Vendar se morate vseskozi zavedati, da uporabljate fotokamero z možnostjo video zapisa in ne video kamero, kaj šele profesionalno opremo.
Nastavitev ločljivosti in ravnovesje beline (WB) pripomore k kakovosti slike in priporočljivo se je držati osnovnih navodil za snemanje videa z uporabo stativa, ki je zelo zaželjen.


Izkoristite možnosti video zapisa preko kompaktnih fotokamer.

Na kaj morate biti pozorni pri snemanju:

Pazite na samodisciplino rok, s katero boste dosegli enakomernost in usklajenost vaših gibov in premikov kamere tako, da posnetek ne bo stresen in predvsem ne prehiter, ko zoomirate ali snemate zasuk. To morate vaditi že doma. Začetni izrez naj bo statičen, pridržimo dihanje, naredimo enakomeren zasuk kamere (levo, desno, gor, dol) da dobimo dinamiko in nato obstanemo na končnem izrezu, ki naj bi bil cca. tri do pet sek statičen. Če se na mestu nekaj dogaja, na primer nekdo nekomu nekaj preda, otrok skače ipd. ne premikajte kamere levo desno. Ostane naj statična, dokler se dejanje ne zaključi. Posnemite tudi kakšen zanimiv bližnji prizor ali detalj. Razmislite o svoji zgodbi, predno vključite kamero in začnete snemati: kaj in kako boste posneli, kaj želite sporočiti, kakšen je vaš namen in komu boste pokazali. Čeprav bo to vaš subjektivni pogleg, vaše subjektivno prikazovanje, morate vseeno strmeti k objektivnosti, saj lahko hitro skrenete (zapadete) k (v)manipulaciji(o). Ne pozabite tudi na to, da morate biti previdni, kadar stopate v javno življenje in snemate ljudi. Mogoče komu ne bo ravno v veselje vaše navdušenje, ko ga snemate. Obzirnost naj bo na prvem mestu. Bodite kreativni in veselite se, saj je kamera samo izrazno sredstvo, oko, skozi katerega se transformirajo vaši pogledi, pričevanja in dokumentarnost.


Profesionalni video je že tudi domena kamer DSLR.

Ko se vrnete domov s posnetim materialom delo še ni zakjučeno. Prične se pregledovanje, selekcioniranje materiala in sestavljanje zaporedja posnetkov v zgodbo, to je t.i. groba montaža.
Za montažo na računalniku ne potrebujete plačljivih programov, saj je osnovno montažo povsem preprosto narediti z brezplačnimi programi, ki so del operacijskega sistema (Windows Movie Maker, Apple iMovie).

Torej v »akcijo« s polnimi baterijami in zmogljivešjo spominsko kartico za zanimivimi in dobrimi video posnetki.

Avtorica in predavateljica, Milena Rupar, urednica-scenaristka promocije TV programa na RTV Slovenija

 


 

Vsi video zapisi na e-Fotografija.si  http://www.e-fotografija.si/video/movies.htm

 

 

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com